Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Учебник_Палагута.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
6.6 Mб
Скачать

Тема 12. Мова xQuery

12.1. Призначення мови xQuery, xQuery – процесор Saxon

Мова XQuery (XML Query Language) – це мова запитів до XML – документів, за допомогою якої можна обрати і обробити потрібну інформацію. У майбутньому передбачається забезпечити XQuery повною функціональністю, тобто надати можливості по модифікації XML – документів – знищення даних, внесення змін тощо. XQuery використовує мову XPath для вибору фрагментів дерева документа.

На теперішній час активно розробляються реалізації мови XQuery, більшість з яких має корпоративне призначення. Це свідчить про те, що значна кількість компаній вбачає у XQuery достатньо перспективний інструментарій.

Для знайомства з можливостями XQuery потрібно відповідне програмне забезпечення. Зараз існує декілька XQuery – процесорів, деякі з них є безкоштовними, деякі комерційним програмним продуктом. У прикладах даного розділу використовується XQuery – процесор Saxon. Цей програмний засіб постійно оновлюється, в тому числі у відповідності до розробки нових підходів корпорацією W3C. Розробник Saxon Майкл Кей (Michael Kay) є членом робочих груп, які створили XQuery, XPath 2.0, XSLT 2.0. До недоліків даного програмного продукту можна віднести його запуск з командного рядка, це не достатньо зручно.

Для завантаження безкоштовної версії програми Saxon потрібно звернутися до сайту http://saxon.sourceforge.net. Saxon постачається у вигляді zip-архіву, який можна зберегти і розпакувати. Saxon може бути як Java – додатком (на комп’ютері потрібно встановити Java 5 або пізнішої версії), так і працювати на платформі .NET. Для виконання прикладів застосовувалась версія Saxon 9.2 НЕ (Home Edition) на платформі Java.

Після встановлення програми Saxon для її апробації потрібно:

  1. Підготувати за допомогою програми Блокнот файл із запитом XQuery. Файл може мати будь-яке розширення, наприклад, xquery. Створимо для початку простіший файл запиту, який обирає увесь документ з файлу firms.xml (додаток С). Уміст файлу:

doc("firms.xml")/firms/firm

Такий запит дає змогу обрати із файлу firms.xml з використанням виразу XPath усі елементи firm, підпорядковані елементу firms. Назвати файл із запитом можна, наприклад, SDXQ.xquery.

  1. Перейти до роботи з командним рядком за допомогою команди ПускПрограммыСтандартныеКомандная строка або командою ПускВыполнить, у полі Открыть слід cmd.

  2. Перейти до кореневої папки магнітного диску командою

cd\

  1. Зробити папку, у яку встановлено програму Saxon, поточною

cd Saxon\saxonhe9-2-0-3j

  1. У командному рядку ввести і виконати команду

java -cp saxon9he.jar net.sf.saxon.Query -t SDXQ.xquery> output.html

Перша частина команди визначає шлях до виконавчого середовища Java і завантажує Java – інтерпретатор. Друга частина (-cp saxon9he.jar net.sf.saxon.Query) дає команду Java отримати частину Query із файлу saxon9he.jar, який і містить процесор Saxon. Третя частина команди (-t SDXQ.xquery) містить ім’я файлу із запитом XQuery. Остання частина (> output.html) визначає адресу запису результату виконання запиту XQuery – файл output.html.