Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Учебник_Палагута.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
6.6 Mб
Скачать

6.2. Засоби розробки сценаріїв опрацювання інформації форми

Для обробки інформації, яку введено у форму використовують сценарії, що виконуються сервером, і сценарії, які виконуються клієнтом. Сценарій – це програма, написана на одній з мов програмування, що підтримується платформою Web-сервера і відповідно браузера.

Сценарії можна поділити на дві групи: сценарії, що впроваджуються у HTML – документи, і CGI - сценарії.

Сценарії, що впроваджуються у HTML – документи, це фрагменти коду мови програмування, що інтерпретується, які впроваджуються у документ за допомогою спеціальних директив (тегів). Технологія впровадження сценарію у документ і мова розробки залежать від типу платформи Web-сервера і його налаштування. Для платформи NT/IIS існує реалізація даної технології під назвою ASP (Active Server Pages – активні сторінки сервера). Документи - активні сторінки повинні мати розширення ASP, сценарії пишуться на мовах VBscript, JScript, їх впровадження здійснюється за допомогою директиви <% код сценарію %>. Для платформи UNIX/Apache вибір засобів більш широкий. Один з варіантів реалізації даної технології – це впровадження сценаріїв на мові PHP. Такі документи повинні мати розширення PHP, а впровадження сценарію у документ здійснюється директивою <? PHP код сценарію ?>.

Мова PHP (від англ. Personal Home Page Tools – інструменти для створення персональних Web-сторінок) є одним з популярних засобів генерування Web-документів на сервері та роботи з базами даних, підтримується майже всіма хостинг-провайдерами. PHP називають Hypertext Preprocessor - гіпертекстовим препроцесором. Він характеризується наявністю ядра та модулів, що підключаються, розширень для роботи з базами даних, динамічною графікою, програмними інтерфейсами для обміну даними між процесами (сокетами), криптографічними бібліотеками. Інтерпретатор PHP підключається до Web-сервера або через модуль, або як CGI-додаток.

Технологія CGI (Common Gateway Interface – загальний шлюзовий інтерфейс) призначена для передачі та обробки даних, які введено користувачем у форму на web-сторінці. CGI-сценарії можна використовувати для динамічної обробки даних, які вводяться у форми, голосувань, форумів, електронних магазинів тощо. Вважається, що найбільше для написання CGI-сценаріїв підходить мова Perl, хоча можна також використовувати такі засоби, як Unix Shell (інтерфейс командного рядка Unix), C, C++, Visual Basic.

Мова Perl (Practical Extraction and Report Language) – універсальна мова сценаріїв, доступних для більшості платформ, розроблена американським програмістом Ларрі Уоллом, лінгвістом за освітою, у 1987 році. До теперішнього часу мова постійно удосконалюється, з’являються нові її версії.

Ларрі Уолл визначив такі два девізи Perl:

  • There’s more than one way to do it (Є більше одного способу зробити це).

  • Easy things should be easy and hard things should be possible (Прості речі повинні бути простими, а складні речі — можливими).

Основною особливістю мови Perl вважаються широкі можливості для роботи з текстом, у тому числі реалізовані за допомогою «регулярних виразів». Регулярний вираз – це система синтаксичного розбору текстових фрагментів по формалізованому шаблону, основана на системі запису зразків для пошуку. Регулярні вирази призвели до прориву в області електронної обробки текстів наприкінці ХХ сторіччя, зараз використовуються багатьма текстовими редакторами і мовами програмування. Синтаксис мови має багато спільного з мовами C, Shell script.

Достатньо популярним засобом розробки сценаріїв на теперішній час є об’єктно-орієнтована мова програмування C#, яку розроблено в 1998 – 2001 рр. у компанії Microsoft як основна мова для платформи Microsoft .NET. Мова C# - це мова програмування високого рівня, вона має синтаксис, подібний до синтаксису мов C++, Java.

Для розробки сценаріїв може використовуватися також мова програмування високого рівня Python. Мова загального призначення Python підтримує різні парадигми програмування, у тому числі структурне, об’єктно-орієнтоване, функціональне, імперативне і аспектно-орієнтоване програмування. Python – це мова програмування, що виникла на початку 90-х років минулого сторіччя, на теперішній час активно розвивається.

При розробці Web-документів активно використовуються також сценарії, що виконуються клієнтами – фрагмент коду на відповідній мові програмування, який впроваджується у HTML-документ і виконується браузером під час роботи з документом. Сценарії, що виконуються клієнтами, призначені для:

  • розробки інтерактивних HTML-документів стандарту DHTML (Dinamic HTML), елементи оформлення і навіть зміст яких змінюються в залежності від дій користувача без обміну даних з сервером;

  • розробки анімаційних елементів;

  • налаштування зовнішнього виду документа під параметри конкретного робочого місця клієнта;

  • попередньої обробки даних форм перед їх відправкою на сервер.

Для розробки сценаріїв клієнта використовують такі засоби:

JavaScript – мова розробки сценаріїв інтерактивного управління для Web-сторінок, яку розроблено фірмою Netscape на основі мови Java (Java - розробка фірми Sun Microsystems) і яка підтримується усіма сучасними браузерами.

VBScript – мова розробки сценаріїв інтерактивного управління для Web-сторінок, яку розроблено фірмою Microsoft на основі мови VisualBasic, підтримується браузером Internet Explorer.

Впровадження сценарію у документ виконується за допомогою тегу <SCRIPT>.

Контрольні питання

  1. Навіщо і як створюються форми?

  2. Які елементи управління можна створити за допомогою тегу <INPUT>?

  3. Як можна включити прапорець, обрати перемикач у формі?

  4. З якою метою використовується тег <TEXTAREA>?

  5. Які типи командних кнопок Вам відомі? Як їх можна створити?

  6. Що таке сценарій?

  7. Які мови розробки сценаріїв на стороні сервера Вам відомі?

  8. Які мови можна використовувати для розробки сценаріїв на стороні клієнта?

  9. Які об’єктно-орієнтовані мови програмування можна використовувати для розробки сценаріїв?

Практичні завдання

Варіант №1

Додати до сайту «Інформація про підприємство -//-» сторінку, у якій міститься анкета відвідувача сайту.

Варіант №2

Додати до сайту «Інформація про студентську групу -//-» сторінку, у якій міститься анкета відвідувача сайту.

Варіант №3

Додати до сайту «Інформація про комерційний банк -//-» сторінку, у якій міститься анкета відвідувача сайту.