Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
TDP_EKZAMEN.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
582.14 Кб
Скачать

74) Поняття ознаки та види нормативної поведінки

Нормативна поведінка – це така поведінка людей, що регулюється будь – якими соціальними нормами звичаями, релігійними або корпоративними нормами, нормами права... Поведінка суб'єктів може бути врегульованою юридичними нормами або знаходитися поза межами їх дії (відносини на побутовому рівні, індивідуальні звички). Так, від­повідно до різних видів соціальних норм нормативна поведінка може бути звичаєвою, моральною, корпоративною, релігійною та ін. Різновидом нормативної поведінки є правова поведінка

75) Поняття та ознаки правопорушення

Правопорушення - це суспільно небезпечне, протиправне, винне діяння деліктоздатної суб'єкта, що заподіює шкоду суспільним відносинам або ставить їх під загрозу заподіяння шкоди, за вчинення якого передбачена юридична відповідальність. Вихідними і визначальними для розуміння правопорушення є уявлення про те, що воно характеризується громадської шкідливістю і протиправністю.

Виділяють наступний ряд ознак, що характеризують правопорушення як дію, що суперечить нормам права: - Суспільна небезпека (шкідливість) – здатність діяння заподіяти шкоду суспільству - Протиправність - означає вираз принципу «немає правопорушення без вказівки про те в законі» - Винність - Діяння – дія чи бездіяльність - Передбачливість юридичної відповідальності (караність)

76) Види правопорушень

Види правопорушень за ступенем суспільної небезпечності (шкідливості)

Проступок

Злочини

- відрізняються від злочинів меншим ступенем суспільної небезпечності

- відрізняються від проступків підвищеним ступенем суспіль­ної небезпечності

За характером правопорушення діляться на кримінальні, адміністративні, цивільні та дисциплінарні.

77) Склад правопорушення Склад правопорушення - це система ознак протиправної поведінки, необхідних і достатніх для притягнення до юридичної відповідальності.

Склад правопорушення:

  • суб'єкт

  • суб'єктивна сторона

  • об'єкт

  • об'єктивна сторона

Суб'єкти правопорушення - фізичні і юридичні особи. Фізичні особи як суб'єкти правопорушення повинні володіти деліктоздатністю, тобто здатністю нести юридичну відповідальність.

Суб'єктами кримінального, дисциплінарного, матеріального правопорушення виступають лише фізичні особи, цивільного - фізичні і юридичні особи. Юридична особа не може бути суб'єктом кримінального злочину. Ним може бути посадова особа підприємства, організації, установи або особа, яка виконує функції керівника організації, капітана морських, річкових і повітряних суден та ін. Така особа іменується в юридичній літературі спеціальним суб'єктом правопорушення.

Суб'єктивна сторона правопорушення - сукупність ознак, які характеризують суб'єктивне (психічне) ставлення особи до вчиненого нею протиправного діяння і його негативних наслідків, а саме - вина, мотив, мета правопорушення. Обов'язковою серед них є вина - безпосередній вияв психічного ставлення до вчиненої шкідливої дії (або бездіяльності) та її негативних наслідків. Вина виражається у формі умислу чи необережності:

Умисел:

  • прямий - усвідомлення особою протиправності своєї поведінки та бажання настання шкідливих або небезпечних наслідків

  • непрямий - усвідомлення протиправності своєї поведінки, але байдужне ставлення до настання можливих негативних наслідків

Необережність:

  • протиправна самовпевненість - усвідомлення протиправності свого діяння і легковажний розрахунок на можливість запобігання негативним наслідкам

  • протиправна недбалість - усвідомлення протиправності своєї поведінки та небажання настання негативних наслідків, які в силу професіоналізму та посадового становища можна і треба було передбачити

Мотив (наприклад, вбивство з корисливих і хуліганських мотивів) і мета (наприклад, вбивство з метою приховання іншого злочину) враховуються при кваліфікації правопорушення, визначенні міри покарання.

Об'єкт правопорушення - порушене матеріальне чи нематеріальне благо: власність, життя, здоров'я громадян, суспільний порядок, суспільні відносини, що захищаються нормами права

Об'єктивна сторона правопорушення - сукупність зовнішніх ознак, що характеризують дане правопорушення:

  • протиправне діяння

  • шкідливий результат, що спричинився

  • причинно-наслідковий зв'язок між діянням і шкідливим результатом

Наприклад, тілесне ушкодження може бути тяжким, середньої тяжкості, легким - відповідно до КК кожне з них утворює самостійний склад злочину.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]