Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
TDP_EKZAMEN.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
582.14 Кб
Скачать

57. Охарактеризуйте застосування норм права як особливу форму їх реалізації.

Норма права — це правило поведінки, установлене чи санкціоноване державою, елементарна частка права, що відноситься до нього як частина до цілого (чи як одиничне до загального).

Яскравим прикладом застосування норм права є діяльність судів. Так, виносячи вирок або приймаючи рішення, суд здійснює застосування норм права, реалізує свої владні повноваження, втручаючись у сферу прав і обов’язків громадянина чи відповідного структурного утворення. При цьому здійснюється підготовка особливого правового акта — акта застосування норм права, на основі якого може здійснюватись примус. Що стосується громадян, вони не є суб’єктами застосування норм права, оскільки держава не уповноважила їх на здійснення цієї діяльності. Однак їх роль у правозастосовчій діяльності значна. Досить часто саме з їх ініціативи здійснюється застосування права (наприклад, заява громадянина про призначення І пенсії або про вступ до ВНЗ і т. д.). Мета застосування права — задоволення не особистих потреб тих, хто застосовує норми права, і не лише потреб осіб, які реалізують права й обов’язки, а законних інтересів усього суспільства.

58. Охарактеризуйте основні стадії процесу застосування норм права.

Процес застосування норм права являє собою систему послідовних дій, однорідні групи яких поєднуються у стадії правозастосування. В юридичній літературі в дослідженнях різних авторів визначається різна кількість стадій процесу застосування норм права. Узагальнюючи ці точки зору, можна виділити такі стадії правозастосування.    Перша стадія — це встановлення та аналіз фактичних обставин справи чи ситуації, що потребує врегулювання. На цій стадії застосування правових норм необхідно установити, які дії, подія відбулися і чи мають вони юридичне значення. Метою на цій стадії є встановлення об’єктивної істини, і по суті ця стадія являє собою процесуальну діяльність, що знаходить вираження у зборі, перевірці й оцінці відповідних доказів у справі та їх джерел.    Друга стадія застосування норм права зводиться до вибору певної норми права, що має врегулювати цю справу, і встановлення автентичності тексту норми права (юридична кваліфікація). На цій стадії встановлюється, на підставі якої норми права повинна розглядатися справа. Юридична (правова) кваліфікація — це встановлення тотожності ознак конкретних обставин справи тим ознакам, що зафіксовані в нормі права.

Наступна стадія — прийняття рішення по справі. Остання стадія правозастосування — це доведення змісту прийнятого рішення до відома зацікавлених державних органів, посадових осіб, інших осіб та настання фактичних обставин, завдяки чому норма права впроваджується в життя.

59. Визначте прогалини і колізії у праві.

Один з найпоширеніших видів юридичних колізій — це колізії в праві. Вони часто-густо можуть бути охарактеризовані як дефекти в праві, тобто як порушення, деформації логіко-структурної побудови і розвитку системи права та його елементів. До дефектів у праві, крім колізій, відносять також зайве дублювання норм права, прогалини у праві, нераціональне розташування правових норм, логічну недо­сконалість правових конструкцій тощо. Зрозуміло, що боротьба з цими недоліками є одним із важливих завдань, що стоїть перед суб'єктами правотворчості (народ, Верховна Рада України, Верховна Рада АРК, Президент України, Кабінет Міністрів Укра­їни, міністерства і відомства, місцеві органи влади і управління). Колізії в праві у свою чергу можуть бути поділені на:

  1. колізії в законодавстві (тобто колізії між нормами права, закрі­пленими в законодавстві);

  2. колізії між нормами, закріпленими в законодавстві, та нормами, закріпленими в інших джерелах права (суперечності між законодав­ством та правовими звичаями, нормативно-правовими договорами, правовими прецедентами);

  3. колізії між нормами права, закріпленими не в законодавстві (су­перечності між правовими прецедентами).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]