Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kriminalne_zadachi-shpori.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
206.34 Кб
Скачать

Задача 27

О. перевищив встановлену швидкість дорожнього руху та виїхав на тротуар, збивши одного пішохода . Водій автомобіль не зупинив і поїхав геть, маючи намір уникнути відповідальності . внаслідок отриманих ушкоджень і відсутності допомоги потерпілий пішохід через деякий час помер. Кваліфікуйте дії О. Обгрунтуйте відповідь

Дії О. слід кваліфікувати за ч.1,3 ст. 135 ККУ завідоме залишення без допомоги особи, яка перебуває в небезпечному для життя стані і позбавлена можливості вжити заходів до самозбереження через малолітство, старість, хворобу або внаслідок іншого безпорадного стану, якщо той, хто залишив без допомоги, зобов'язаний був піклуватися про цю особу і мав змогу надати їй допомогу, а також у разі, коли він сам поставив потерпілого в небезпечний для життя стан, - карається обмеженням волі на строк до двох років або позбавленням волі на той самий строк.

Діяння, передбачені частинами першою або другою цієї статті, якщо вони спричинили смерть особи або інші тяжкі наслідки, - караються позбавленням волі на строк від трьох до восьми років.

Даний злочин належить до злочинів проти життя та здоров’я людини.

Об'єктом злочину є життя і здоров'я особи.

З об'єктивної сторони злочин полягає у суспільне небезпечній бездіяльності, що виражається у залишенні без допомоги вказаної особи.

Залишення без допомоги передбачає невжиття особою заходів, необхідних для відвернення небезпеки для життя потерпілого. Злочин вважається закінченим з моменту ухилення від надання допомоги особі, що перебуває в небезпечному для життя стані, незалежно від того, наскільки ефективною могла бути така допомога.

Суб'єкт злочину спеціальний. Ним можуть бути лише дві категорії осіб, а саме ті, які: 1) первісно зобов'язані були піклуватися про потерпілого і мали можливість надати йому допомогу; 2) самі поставили потерпілого в небезпечний для життя стан.

В даній задачі суб’єктом є гр. О. який сам поставив потерпілого в небезпечний для життя стан.

Суб’єктивна сторона характеризується прямим умислом.

Задача 28

Унаслідок дорожнбо-транспортної пригоди, що сталася з вини Л., Д., були завдані матеріальні збитки на суму 28 000 гривень. Зважаючи на всі обставини справи та матеріальне становище Л., суд суд своїм рішенням зменшив йому розмір відшкодування до 10 000 гривень. Через кілька днів після цього Д і його племінник прийшли до квартири Л. та почали вимагати, погрожуючи вбивством, щоб він сплатив до кінця тижня не тільки суму, визначену судом, але й решту збитків. Кваліфікуйте дії Ою та Д. Обгрунтуйте відповідь.

Дії Д. і О. слід кваліфікувати за ч. 2 ст. 189 ККУ вимагання, вчинене повторно, або за попередньою змовою групою осіб, або службовою особою з використанням свого службового становища, або з погрозою вбивства чи заподіяння тяжких тілесних ушкоджень, або з пошкодженням чи знищенням майна, або таке, що завдало значної шкоди потерпілому,- карається позбавленням волі на строк від трьох до семи років.

О. і Д. мали право вимагати від Л. сплатити лише суму, визначену судом (10 000 грн.).

Вимагання слід вважати закінченим з моменту пред'явлення вимоги, поєднаної із вказаними погрозами незалежно від досягнення винною особою поставленої мети.

Основним безпосереднім об'єктом вимагання є відносини власності, а його додатковими обов'язковими об'єктами виступають психічна та фізична недоторканість особи, її особиста свобода, здоров'я.

Додатковим факультативним об'єктом злочину можуть бути честь, гідність, право на таємницю приватного життя та інші права громадян.

З об'єктивної сторони вимагання характеризується двома взаємопов'язаними діями: 1) пред'явленням майнової вимоги; 2) погрозою застосування насильства, знищення або пошкодження майна, заподіяння іншої шкоди.

Суб'єктом злочину може бути осудна особа, яка на момент його вчинення досягла 14-річного віку.

Суб'єктивна сторона вимагання характеризується прямим умислом. Вимагання - це корисливий злочин. При його вчиненні винний має за мету незаконно одержати чуже майно, право на нього або домогтися вчинення потерпілим інших дій майнового характеру.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]