Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kriminalne_zadachi-shpori.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
206.34 Кб
Скачать

Задача 21.

К., знаючи про наявність у неї венеричного захворювання - гонореї, вступила в статевий зв'язок з Б., а через декілька днів - з Г. і неповнолітнім П. (17 років). Медичним обстеженням було встановлено, що Б. не захворів, а Г. і П. заразилися гонореєю. Під час досудового слідства було з'ясовано, що К. не бажала заразити своїх партнерів, але припускала таку можливість.

Кваліфікуйте дії К. Обґрунтуйте відповідь.

Зараження венеричною хворобою - це спеціальний вид тілесного ушкодження, у нашому випадку – гонорея.

Зараження венеричною хворобою - це спеціальний вид тілесного ушкодження, у нашому випадку – гонорея.

Дії К. слід кваліфікувати за ч.2 ст. 133 ККУ (зараження венеричною хворобою), а саме зараження венеричною хворобою двох чи більше осіб або неповнолітнього, що є кваліфікуючими обставинами даного злочину, позаяк громадянка К. за даними медичного обстеження заразила гонореєю громадянина Г. і неповнолітнього П., яка знала про наявність у неї такої хвороби.

Об’єктом злочину є здоров’я людини.

З об’ктивної сторони цей злочин полягає в зараженні однією особою іншої венеричною хворобою (дії – вступ громадянки К. в статеві відносини з Г. і П.). способи зараження є різними, у нашому випадку – шляхом вступу у статевий зв»язок.

Злочин вважається закінченим з моменту, коли потерпілий фактично захворів на венеричну хворобу. Це злочин з матеріальни складом.

З суб’єктивної сторони злочин може бути вчинений умисно (тобто з прямим або непрямим умислом) або внаслідок злочинної самовпевненості, в нашому випадку, вчинений з непрямим умислом, адже, К. не бажала заразити своїх партнерів, але припускала таку можливість (ч.3 ст. 24 ККУ – непрямим є умисел, якщо особа усвідомлювала суспільно небезпечний характер свого діяння, передбачала його суспільно небезпечні наслідки і хоча не бажала, але свідомо припускала їх настання).

Суб’єкт – будь-яка особа чоловічої або жіночої статі, якій виповнилось 16 років, яка хворіє на венеричну хворобу і знає, що вона у неї є.

Відповідно до ч.2 ст. 133 ККУ за цей злочин громадянці К. передбачена відповідальність у вигляді обмеження волі на строк до 5 років або позбавлення волі на строк до 3 років.

Задача №22

Майстер Б. за попередньою домовленістю зі столяром Ч. Виписав на його ім'я три фіктивні наряди та закрив їх на 800 гривень. Ч. Одержав незаконно нараховані йому гроші, з яких 500 гривень передав Б., а 300 - залишив собі. Кваліфікуйте дії Б. і Ч. Обґрунтуйте відповідь.

Дії Б. слід кваліфікувати за ч.1 ст. 366 і ч. 3 ст 191 кк як службове підроблення та заволодіння чужим майном, шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем, вчинене за попередньою змовою групи осіб.

Дії Ч. слід кваліфікувати за ч.5. ст. 27 і ч.3 ст. 191 КК як пособництво у заволодінні чужим майном, шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем, вчинене за попередньою змовою групи осіб ( у даному ипадку має місце співучасть зі спеціальним суб»єктом, через це дії Ч. потрібно кваліфікувати за тією статею, за якою несе відповідальність спеціальний суб»єкт – майстер Б).

Об’єктом є визначений законом порядок діяльності державних органів, омс, їх апарату, обєднань громадян, підприємств установ організацій,незалежно від форм власності в частині підготовки складання, використання та видачі офіційних документів, а також посвідчення фактів що мають юридичне значення.

Об’єктивна сторона виражається у внесення службовою особою до офіційних документів завідомо не правдивих відомостей.

Суб’єкт злочину спеціальний – службова особа .

Суб’єктивна сторона характеризується прямим умислом. Обов’язковою ознакою є підроблення документів. Мета є використання зазначеного документа як підроблювачем так і іншою особою.

Караються штрафом до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арештом на строк до 3-х років з обмеженням обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 2-х років..

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]