Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kriminalne_zadachi-shpori.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
206.34 Кб
Скачать

1) Діяння - посягання на життя іншої людини; 2) наслідками у вигляді смерті .

Суб' кт злочину загальний.

Суб' ктивна сторона – характеризується змішаною формою вини, прямим умислом щодо діяння, і дане вбивство характеризу ться необережною формою вини: злочинна самовпевненість або злочинна недбалість, щодо наслідків.

Відпов дно до санкції статті 119 КК М. карається обмеженням волі на строк від трьох до п'яти років або позбавленням волі на той самий строк.

Задача 10. Під час бійки Я. вдарив складаним ножем у живіт Г. При наданні останньому медичної допомоги було встановлено, що внаслідок проник­ного поранення черевної порожнини жоден із внутрішніх органів пошкодже­но не було. Через три доби Г. було виписано з лікарні й він повернувся до роботи. Кваліфікуйте дії Я. Обґрунтуйте відповідь

Привила судово-медичного визначення тяжкості тілесних ушкоджень, затверджені Наказом МОЗ 17.01.1995

Дії Я. слід кваліфікувати за ч. 2 ст. 125 ККУ умисне легке тілесне ушкодження, що спричинило короткочасний розлад здоров'я або незначну втрату працездатності. Легке тілесне ушкодження охоплює ушкодження, що мають незначні, швидкоминущі наслідки тривалістю не більше як шість днів, тобто такі що не спричинили короткочасного розладу здоров»ю.або незначну втрату працездатності., у випадку якщо б було спричинено хоч один з вказаних наслідків, то короткочасний розлад здоров»я тривалістю понад 6 днів, але не більше як 21 день. Як видно з умови задачі, через 3 доби Г. було виписано з лікарні., таким чином йому були нанесені умисні легкі тілесні ушкодження, що не спричинило короткочасний розлад здоров»я.

Даний злочин належить до злочинів проти життя та здоров’я людини.

Об’єктом злочину є здоров’я людини.

Об’єктивна сторона характеризується діями, асаме нанесенням складеним ножем ударів у живіт внаслідки яких проявляються в легких тілесних ушкодженнях.

Суб’єкт злочину – фізична осудна особа, яка досягла 14-річного віку.

Суб’єктивна сторона - прямий умисел.

Санкція статті передбачає карається штрафом від п'ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадськими роботами на строк від ста п'ятдесяти до двохсот сорока годин або виправними роботами на строк до одного року, або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до двох років.

Задача11. Р. їхав на своїй автомашині з Черкас до Києва. На шляху він побачив збиту кимось людину. Зупинивши машину, Р з'ясував, що потерпілий перебуває в небезпечному для життя стані, оскільки має значні тілесні ушкодження. Побоюючись, що його можуть визнати винним у наїзді на людину, Р залишив потерпілого на шляху та нікого не сповістив про це. Потерпілий згодом по­ мер на місці пригоди. Кваліфікуйте дії Р. Обґрунтуйте відповідь.

Дії Р. слід кваліфікувати за ч., 3 ст. 136 ККУ ненадання допомоги особі, яка перебуває в небезпечному для життя стані, при можливості надати таку допомогу або неповідомлення про такий стан особи належним установам чи особам, якщо це спричинило тяжкі тілесні ушкодження.

Даний злочин належить до злочинів проти життя та здоров’я людини.

З об'єктивної сторони злочин полягає у суспільно небезпечній бездіяльності, що виражається у залишенні без допомоги вказаної особи. Злочин може набувати таких форм; 1) ненадання допомоги особі, яка перебуває в небезпечному для життя стані, при можливості надати таку допомогу, якщо це спричинило тяжкі тілесні ушкодження; 2) неповідомлення належним установам чи особам про знаходження іншої особи в небезпечному для життя стані, якщо це спричинило тяжкі тілесні ушкодження. Обов'язковою ознакою злочину є причинний зв'язок між бездіяльністю винного і наслідками у вигляді настання тяжкого тілесного ушкодження.

Згідно ч. 2 ст.37 Основ законодавства України про охорону здоров»я, водії зобов»язані(тобто вони можуть бути спеціальним суб»єктом) надавати першу медичну допомогу потерпілим внаслідок дорожньо-транспортних подій і надавати транспортний засіб для доставки у найближчий медичний заклад осіб, які потребують невідкладної медичної допомоги.

Суб'єктом цього злочину є будь-які осудні і такі, що досягли 16 років, особи, крім: 1) медичних працівників; 2) службових осіб, на яких законом чи іншим нормативним актом покладено обов'язок надавати допомогу особам, що перебувають в небезпечному для життя стані; 3) інших осіб, які зобов'язані за законом чи іншим нормативним актом, а також цивільно-правовим договором надавати допомогу вказаним особам.

З суб'єктивної сторони злочин характеризується непрямим умислом до бездіяльності і необережністю до наслідків у вигляді тяжких тілесних ушкоджень або смерті.

Діяння, передбачені частинами першою або другою цієї статті, якщо вони спричинили смерть потерпілого, - караються обмеженням волі на строк від трьох до п'яти років або позбавленням волі на строк від двох до п'яти років.

Задача 12. Директор заводу І. нібито через скорочення штату звільнив з роботи слюсаря Г. за те, що той на загальних зборах колективу критикував керівництво заводу за помилки при призначенні премій працівникам.

Кваліфікуйте дії І. Обґрунтуйте відповідь

Дії директора заводу слід кваліфікувати за ч. 1 ст. 172 ККУ незаконне звільнення працівника з роботи з особистих мотивів, а також інше грубе порушення законодавства про працю -

Даний злочин належить до злочинів проти трудових прав і свобод людини.

З об'єктивної сторони цей злочин може проявитися у діях або бездіяльності у формі: 1) незаконного звільнення працівника з роботи; 2) іншого грубого порушення законодавства про працю.

Звільнення працівника з роботи є незаконним, якщо воно здійснене без законних підстав для цього чи з порушенням встановленого порядку звільнення.

Суб’єкт злочину - спеціальний (службова особа якій надано право приймати працівника на роботу чи поновлювати на роботі, звільняти з роботи, а також фіз. особа підприємець яка використовує найману працю та має зазначені вище права)

Суб’єктивна сторона характеризується прямим умислом, в даній задачі є особистий мотив.

караються штрафом до п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років, або виправними роботами на строк до двох років.

Задача № 13 Н. здійснив напад на В. з метою заволодіти його грошима. В. Учинив опір. Тоді Н. наніс йому декілька ударів складаним ножем у груди, а потім обшукав В. нічого не знайшовши, Н. зник з місця події. Від отриманих по­ранень В. одразу помер.

Кваліфікуйте дії Н. Обґрунтуйте відповідь.

Даний злочин слід кваліфікувати за двома статтями КК Уккраїни:п.6. ч. 2 ст.115 умисне вбивство з корисливих мотивів та за ч. 4 ст.187 КК України розбій.

Оскільки за ст. 187 КК вбивство,що супроводжують розбій,не охоплюються цим складом злочину і вимагають додаткової кваліфікації за відповідним пунктом ч.2 ст.115 КК.

Обєкт-життя, здоров’я та власність особи.

Обєктивна сторона полягає в нападі з метою заволодіння грошима потерпілого,що мало своїм наслідком настання смерті громадянина В. від отриманих поранень складаним ножем у груди,який заподіяв Н.

Злочин з усіченим складом і тому він вважається закінченим з моменту нападу.

Субєктивна сторона характеризується прямим умислом ,корисливим мотивом і метою. Характеризується необережністю щодо наслідків - заподіяння смерті.

Мотив-корисливий.

Суб’єкт злочину-загальний, будь яка особа,яка досягла 14 років.

Задача №14 3. прийшов у гості до свого приятеля О., та останнього вдома не було. Знаючи про те, в якому місці О. ховає ключ від квартири, 3. вирішив зайти та зачекати на нього. Перебуваючи у квартирі, 3. побачив шкіряне пальто, яке О. придбав днями за 1 500 гривень і вирішив украсти його. 3. одягнув пальто та вийшов з квартири на вулицю, де одразу був затриманий дільнич­ним інспектором міліції.

Кваліфікуйте дії 3. Обґрунтуйте відповідь.

Дії З. слід кваліфікувати, як крадіжка – таємне викрадення чужого майна (ч.1 ст.185 КК України.)

Об’єкт- відносини власності.

Злочин з матеріальним складом, вважається закінченим з моменту коли винна особа вилучила майно і мала реальну можливість розпоряджатися чи користуватися ним. Замаху на злочин не буде, адже між виходом З. із квартири та його затриманням минув певний проміжок часу (винний також міг піти з місця скоєння злочину іншим шляхом).

Предмет – чуже майно, а саме шкіряне пальто.

З обєктивної сторони-таємне викрадення шкіряного пальто. Майно було вилучено непомітно для інших,в момент,коли власник пальто був відсутній.

Кваліфікуюча ознака, проникнення в житло, інше приміщення або сховище не може бути застосована, адже у З. умисел на викрадення чужого майна виник тоді, коли він вже перебував у квартирі О , а не до проникнення, як вимагає зміст цієї ознаки.

З субєктивної сторони - прямий умисел, що виник раптово, корисливий мотив.

Субєкт: Будь-яка особа,яка досягла 14-річного віку.

Задача №15 Водій Л. на підставі товарно-транспортної накладної перевозив сільськогосподарську продукцію з поля у сховище. Під час виконання останньої ходки він викрав сільськогосподарської продукції на суму 600 гривень.

Кваліфікуйте дії Л. Обґрунтуйте відповідь.

Кваліфікуйте дії Е. Обґрунтуйте відповідь.

Даний злочин слід кваліфікувати за ч.1 ст.191 КК.Привласнення, розтрата иайна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем. Привласнення майна, яке було ввірено водію Л. Про те, що майно Л. було ввірено свідчить наявність у нього товарно-транспортної накладної.

Об’єкт- суспільні відносини власність.

Предмет-сільськогосподарська продукція.

З об’єктивної сторони-злочин,вчинений у формі привласнення чужого майна, яке було ввірене особі чи перебувало в її віданні. В даному випадку привласнення полягає у безоплатному і протиправному вилученні сільськогосподарської продукції,яке знаходилось у правомірному володінні громадянина Л. з наміром у подальшому обернути його на свою користь

Субєктивна сторона характеризується прямим умислом і корисливим мотивом.

Субєкт- спеціальний, осудна особа,яка досягла 16-річного віку,і якій майно, що є предметом даного злочину перебувало у його віданні.

Задача №16 Маючи при собі фінські ножі, Д. і С, скориставшись із відсутності сторожа, розбили вікно вітрини магазину та проникли в приміщення, де взяли п'ять пляшок вина на загальну суму 120 гривень. Коли вони почали виходити з магазину, з'явився сторож, який спробував їх затримати та вилучити викрадені речі. Тоді вони наставили на нього ножі, пригрозили вбивством та зникли з пляшками вина.

Кваліфікуйте дії дії Б. і Ч. Обґрунтуйте відповідь.

Дії Д. і С. слід кваліфікувати за ч. 3 ст. 187 ККУ розбій, поєднаний з проникненням у житло, інше приміщення чи сховище,- карається позбавленням волі на строк від семи до дванадцяти років із конфіскацією майна.(ОСОБЛИВО КВАЛІФІКУЮЧА ОЗНАКА) – проникнення у житло, інше приміщення.

Родовий та безпосередні Об'єкт: відносини власності

Додатковий необхідний безпосередній об»єкт - здоров'я і життя особи )

Предмет – чуже майно, а саме 5 пляшок вина, на загальну суму 120 грн.

З об'єктивної сторони злочин вчинюється у формі нападу з метою заволодіння чужим майном, поєднаного із насильством, небезпечним для життя чи здоров'я особи, яка зазнала нападу, або з погрозою застосування такого насильства.

Напад – умисні дії спрямовані на негайне вилучення чужого майна шляхом застосуванняя фізичного чи психічного насильства.

Погроза застосування насильства при розбої полягає у залякуванні негайним застосування фізичного насильства, небезпечного для життя і здоров»я потерпілого.

Злочин є закінченим, з моменту нападу, поєднаного із застосуванням або погрозою застосування насильства, небезпечного для життя чи здоров»я , незалежно від того, чи заволоділа винна особа чужим майном (усічений склад).

Суб'єктом розбою є осудна особа, яка досягла 14-річного віку.

Суб'єктивна сторона злочину характеризується прямим умислом та корисливим мотивом. Обов'язковою ознакою суб'єктивної сторони розбою є мета, з якою здійснюється напад,- заволодіння чужим майном.

На відміну від грабежу насильство під час розбою характеризується тим, що в момент застосування воно загрожує життю чи здоров'ю потерпілого. Для визнання насильства небезпечним для життя чи здоров'я вирішальне значення має не фактично заподіяна шкода, а створення реальної небезпеки її заподіяння. Оскільки Д. і С. під час вчинення злочину наставили фінські ножі на сторожа і пригрозили йому вбивством, тобто створили реальну небезпеку заподіяння шкоди, то такі дії будуть кваліфікуватися як розбій.

А також дії Д. і С. слід кваліфікувати за ч.2 ст. 263 ККУ носіння, виготовлення, ремонт або збут кинджалів, фінських ножів, кастетів чи іншої холодної зброї без передбаченого законом дозволу, - караються штрафом до п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк від двох до п'яти років, або позбавленням волі на строк до трьох років.

Об'єктом злочину є громадська безпека в частині убезпечення від порушення правил обороту (користування населенням) вогнепальної і холодної зброї, бойових припасів, вибухових речовин, вибухових пристроїв.

Об'єктивна сторона злочину може бути виконана шляхом здійснення альтернативних суспільно-небезпечних діянь: 1) носіння; 2) зберігання; 3) придбання; 4) виготовлення; 5) ремонт; 6) передача; 7) збут (в нашому випадку – носіння).

Суб'єкт злочину загальний.

Суб'єктивна сторона злочину характеризується умисною виною.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]