Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kriminalne_zadachi-shpori.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
206.34 Кб
Скачать

Задача № 29

У. збирався поїхати до родичів у седл, де мав намір познайомитися з місцевими дівчатами, а потім одружитися. Щоб справити враження на жінок, він придбав форму майора ЗС України, а також підроблене посвідчення учасника бойових дій. У селі У. пояснював всім, що служить командиром батальйону в одній з військових частин. Підроблене посвідчення він пред»являв контролерам автобусного маршруту й електропоїзда на шляху слідування в село. Кваліфікуйте дії У. Обгрунтуйте відповідь .

Даний злочин слід кваліфікувати за ч.2 ст.353 КК. Самовільне присвоєння владних повжань або звання службової особи.

Об’єкт злочину є нормальна діяльність та авторитет органів державної влади.

З об’єктивної сторони діяння,яке характеризується двома взаємопов’язаних ознак: 1) самовільне присвоєння звання службової особи; 2) вчинення особою, яка присвоїла такі повноваження чи звання, суспільне небезпечного діяння.

Тобто громадянин У. неправомірно прийняв на себе звання майора ЗС у формі пред’явлення підроблених документів,використання форменого одягу.

Самовільне присвоєння звання службової особи або владних повноважень утворює склад злочину лише в тому випадку,якщо воно поєднане із вчиненням будь-яких суспільна небезпечних діянь. З умови задачі видно,що громадянин У. пред’явив підроблене посвідчення контролерам,що утворює собою склад адміністративного проступку.

Злочин вважається закінченим з моменту вчинення особою, яка самовільно присвоїла владні повноваження або звання службової особи, суспільне небезпечного діяння.

Субєктивна сторона-прямий умисел.

Суб’єкт –будь-яка особа,яка досягла 16-річного віку.

Карається штрафом до 50 неоподаткованих мінімумів доходів громадян або арештом на строк до шести місяців або обмеження волі строком до двох років.

Задача 30.

Р. познайомився через глобальну комп”ютерну мережу Інтернет із співробітницею банку «Полісся». Ч. і спілкувався з нею через електронну пошту. Одного разу він нібито як графічний файл навмисно переслав їй комп’ютерний вірус. Цей файл не був перевірений Ч. На наявність вірусу антивірусною програмою, хоча це ї входило до її кола обов’язків, через що вірус активізувався на її комп’ютері та вразив комп’ютери банку, що були підключені до локальної мережі. Унаслідок цього комп’ютерна мережа банку була блокована на тривалий час. Завдана банку шкода оцінюється у 300 000 гривень. Кваліфікуйте дії Р. і Ч. Обгрунтуйте відповідь.

Дії Р. слід кваліфікувати за ч.2 ст. 361-1 ККУ (створення з метою використання, розповсюдження або збуту програм чи технічних засобів, а також їх розповсюдження або збут).- що заподіяло значну шкоду.

об'єкт нормальну роботу ЕОМ, АС, комп'ютернихм ереж і мереж електро­зв'язку, а додатковим факультативним об'єктом - право власності на комп'ютерну ін­формацію.

Предметом злочину є шкідливі програмні та технічні засоби, призначені для не­санкціонованого втручання в роботу ЕОМ, АС, комп'ютерних мереж чи мереж елект­розв'язку.

Шкідливі програмні та технічні засоби, операції з якими заборонені даною стат­тею КК, можуть мати вигляд шкідливих комп'ютерних програм або ж технічних при­строїв, які працюють з використанням таких програм. Найпоширенішими різновидами шкідливих програмних засобів, які підпадають під дію даної статті, є:

1)комп'ютерні віруси - комп'ютерні програми, здатні після проникнення до операцій­ної системи ЕОМ чи до АС порушити нормальну роботу комп'ютера, АС чи комп'ютерної мережі, а також знищити, пошкодити чи змінити комп'ютерну інформацію;

.Об'єктивна сторона злочину полягає у: 1) створенні шкідливих програмних чи технічних засобів з метою їх подальшого використання, розповсюдження або збуту; 2) їх розповсюдженні; 3) їх збуті.

Розповсюдженням шкідливих програмних чи технічних засобів є відкриття досту­пу до них невизначеному колу осіб, а також дії, внаслідок яких ці засоби (зокрема, комп'ютерні віруси) починають автоматично відтворюватися і поширюватися в ЕОМ, АС чи комп'ютерних мережах.

Злочин, є закінченим з моменту завершення процесу створення хоча б одного такого засо­бу.

Суб'єктивна сторона даного злочину характеризується виною у формі прямого умислу. є мета подальшого використання, розповсюдження або збуту такого засобу.

  Суб'єкт злочину загальний.

Ч. 2 ст. 361-1 ККУ встановлює відповідальність за дії, Караються позбавленням волі до 5 років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років та з конфіскацією програмних та технічних засобів, за допомогою яких було вчинено несанкціоноване втручання, які є власністю винною особи.

Дії Ч. необхідно кваліфікувати за ст. 363 КК (порушення правил експлуатації ЕОМ (комп’ютерів), автоматизованих систем, комп’ютерних мереж чи мереж електрозв’язку або порядку чи правил захисту інформації, яка вних оброблюється).

Предметом злочину є автоматизовані електронно-обчислювальні машини, їх системи чи мережі.

Об’єктом злочину є встановлений порядок експлуатації АЕОМ, їх систем чи комп’ютерних мереж.

Об’єктивна сторона проявляється в порушенні правил експлуатації АЕОМ, їх мереж яке здійснене шляхом бездіяльності (громадянка Ч. не перевірила файл на наявність вірусів, що входило до її обов’язків).

Злочин вважається закінченим з моменту настання наслідків (вірус вразив комп’ютери банку, комп’ютерна мережа банку була блокована).

Суб’єкт злочину – спеціальний, це особа, яка відповідає за експлуатацію АЕОМ.

Суб’єктивна сторона визначається ставленням винного до його наслідків і характеризується необережною формою вини.

Кваліфікаційні ознаки – заподіяння істотної шкоди яка є безпосереднім результатом бездіяльності особи.

Карається штрафом від 500 до 1000 НМДГ або обмеженням волі на строк до 3 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на той самий строк.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]