Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kriminalne_zadachi-shpori.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
206.34 Кб
Скачать

Задача № 17

У нічний час М. і В. зламали замок вхідних дверей у будинку П. та проникли до нього, звідки викрали продукти харчування й одяг на суму 2 000 гривень. При виході з будинку особам, які намагались їх затримати та вилучити викрадене, вони завдали тілесних ушкоджень без розладу здоров'я. Кваліфікуйте дії М. і В. Обґрунтуйте відповідь.

Дії Д. і С. слід кваліфікувати за ч. 2, 3 ст. 186 ККУ грабіж, поєднаний з насильством, яке не є небезпечним для життя чи здоров'я потерпілого, або з погрозою застосування такого насильства, або вчинений повторно, або за попередньою змовою групою осіб,- карається позбавленням волі на строк від чотирьох до шести років.

Грабіж, поєднаний з проникненням у житло, інше приміщення чи сховище або що завдав значної шкоди потерпілому,- карається позбавленням волі на строк від чотирьох до восьми років.(кваліфікуюча ознака)

Дії, розпочаті як крадіжка, але виявлені потерпілим чи іншими особами і, незважаючи на це, продовжені винною особою з метою заволодіння майном або його утримання, належить кваліфікувати як грабіж.

Даний злочин належить до злочинів проти власності.

Об’єктом злочину є суспільні відносини власності, зміст якого становлять володіння, користування і розпорядження своїм майном (в даному випадку це продукти харчування й одяг на суму 2000 грн.).

З об'єктивної сторони грабіж характеризується відкритим способом викрадення чужого майна.

З об'єктивної сторони вчинення грабежу можливе у формі: 1) відкритого викрадення чужого майна без застосування насильства або погрози його застосування (ненасильницький грабіж); 2) відкритого викрадення чужого майна із застосуванням насильства або погрози його застосування (насильницький грабіж).

В даному випадку грабіж було вчинено із застосуванням насильства (насильницький грабіж), яке не є небезпечним для життя чи здоров’я потерпілого, а саме, особам, які намагалися затримати М. і В. та вилучити викрадене, вони завдали тілесних ушкоджень без розладу здоров’я.

Грабіж є злочином з матеріальним складом. Грабіж вважається закінченим з моменту вилучення майна і отримання початкової можливості розпоряджатися ним.

Суб’єктом корисливого злочину є фізична особа, яка досягла 14-річного віку (М. і В.).

Суб’єктивна сторона характеризується прямим умислом, корисливими мотивом і метою: особа усвідомлює, що вона посягає на чужу власність, не маючи права на неї.

Мотив корисливий- прагнення одержати матеріальну вигоду.

Грабіж відноситься до злочинів з матеріальним складом: крім діяння необхідною ознакою об’єктивної сторони є наслідки - матеріальна шкода.

Задача 18

Я. передала в районний відділ соціального забезпечення підроб­лені нею документи, на підставі яких їй призначили пенсію за віком. Потім з'ясувалося, що в документах стаж роботи та вік були завищені на п'ять років. Я. протягом року незаконно одержала 6 000 гривень пенсії.

Кваліфікуйте дії Я. Обґрунтуйте відповідь

Дії Я. слід кваліфікувати за ч. 1,3 ст. 190 ККУ та ч.1 ст.358 як підроблення документів та шахрайство.

заволодіння чужим майном або придбання права на майно шляхом обману чи зловживання довірою (шахрайство) - карається штрафом до п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до двох років, або обмеженням волі на строк до трьох років.

Шахрайство, вчинене у великих розмірах, або шляхом незаконних операцій з використанням електронно-обчислювальної техніки,- карається позбавленням волі на строк від трьох до восьми років.

А також дії Я. слід кваліфікувати за ч. 1, ст. 358 ККУ підроблення посвідчення або іншого документа, який видається чи посвідчується підприємством, установою, організацією, громадянином-підприємцем, приватним нотаріусом, аудитором чи іншою особою, яка має право видавати чи посвідчувати такі документи, і який надає права або звільняє від обов'язків, з метою використання його як підроблювачем, так і іншою особою, або збут такого документа, а також виготовлення підроблених печаток, штампів чи бланків підприємств, установ чи організацій незалежно від форми власності, а так само інших офіційних печаток, штампів чи бланків з тією самою метою або їх збут - караються штрафом до сімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до трьох років.

Використання завідомо підробленого документа ,- карається штрафом до п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до двох років.

Якщо обман чи зловживання довірою при шахрайстві полягають у вчиненні іншого злочину, дії винної особи належить кваліфікувати за відповідною частиною статті 190 КК і статтею, що передбачає відповідальність за цей злочин. Зокрема, підроблення документів, штампів і печаток з метою подальшого їх використання при шахрайстві, використання при шахрайстві завідомо підробленого документа потребують додаткової кваліфікації відповідно за статтею 358 ККУ. (П. 19 П О С Т А Н О В И ПЛЕНУМ ВЕРХОВНОГО СУДУ УКРАЇНИ 06.11.2009 N 10 Про судову практику у справах про злочини проти власності).

Даний злочин вважається вчиненим у великих розмірах, оскільки відповідно до п.3 примітки до ст. 185 ККУ дана сума перевищує більш ніж в 250 разів неоподаткований мінімум доходів громадян на момент вчинення злочину, а саме вона становить 6000 грн.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]