Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kriminalne_zadachi-shpori.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
206.34 Кб
Скачать

Задача 19.

Г. і Р, щоб заволодіти майном громадянки О., підійшли непомітно до неї ззаду. Г. вдарив її кулаком у потилицю, від чого потерпіла впала та втратила свідомість, а Р. підняв сумку, що випала з рук О., в якій були деякі продукти харчування та гаманець із 170 гривнями. Після цього обидва втекли з місця події разом із викраденим майном. Потерпілій було запо­діяно легкі тілесні ушкодження без короткочасного розладу здоров’я. Кваліфікуйте дії Г. та Р. Обґрунтуйте відповідь.

Дії Г. і Р. необхідно кваліфікувати за ч.1 ст. 187 ККУ розбій, напад з метою заволодіння чужим майном, поєднаний з насильством, небезпечним для життя чи здоров»я особи, яка зазнала нападу, або з погрозою застосування такого насильства. При цьому втрата насильства свідомості потерпілої свідчить про те, що винними було застосовано насильство, небезпечне для життя та здоров»я особи.

Об’єктивна сторона розбій вчиняється у формі нападуз метою заволодіння чужим майном, поєднаного з насильством, небезпечним для життя чи здоров»я особи, яка зазнала нападу, або з погрозою застосування такого насильства.

Напад – у складі розбою, слід розуміти раптову, несподівану для потерпілого, короткочасну, агресивну, насильницьку дію , спрямовану на протиправне заволодіння майном. Напад може бути як відкритим так і закритим. За цією ознакою розбій відрізняється з одного боку, від крадіжки, з іншого – від грабежу.

Під насильством небезпечним для життя чи здоров»я особи, яка зазнала нападу , слід розуміти заподіяння їй легких тілесних ушкоджень, що спричинило короткочасний розлад здоров»я або незначну втрату працездатності, середньої тяжкості або тяжкого тілесного ушкодження., а також інші насильницьк дії, які не призвели до вказаних наслідків, але були небезпечні для життя чи здоров»я в момент заподіяння (насильство, що призвело до втрати свідомості чи мало характер мордування, здушення шиї.)

Об’єктом злочину суспільні відносини власності, Психічна і фізична недоторканність особи .

Суб’єктом корисливого злочину є фізична особа, яка досягла 14-річного віку (Г. і Р.).

Суб’єктивна сторона характеризується примим умислом, корисливими мотивом і метою. Мотив корисливий- заволодіння чужим майном.

Карається позбавленням волі на строк від 3 до 7 років.

Задача 20.

Вихідного дня хлопці в одній із кімнат гуртожитку фали в карти. Раптом В., щоб налякати гравців, кинув із висоти швайку з капсулем на середину столу. Внаслідок вибуху капсулю шматочок латуні влучив у око С. Пошкоджене око лікарі змушені були видалити.

Дайте кримінально-правову оцінку діям В. Обґрунтуйте відповідь.

Дії В. слід кваліфікувати за ст. 128 ККУ (необережне тяжке або середньої тяжкості тілесне ушкодження).

Об’єктом злочину є здоров’я людини (безпосередньо око С.).

З об’єктивної сторони тілесне ушкодження (заподіяння шкоди оку С.) було заподіяне дією В. (кинув швайку з капсулем).

Заподіяння шкоди оку С. є середньої тяжкості тілесним ушкодженням.

Склад тілесного ушкодження вважається закінченим з моменту настання злочинного наслідку у вигляді шкоди здоров’ю людині.

Субктивна сторона виражається у вигляд злочинної самовпевненості або злочинної недбалості (недбалість – якщо особа не перебдачала можливість настання суспільно небезпечних наслідків свого діяння, хоча повинна була і могла).

Суб’єктом злочину може бути особа, якій виповнилось 16 років.

Відповідно до ст. 128 КК, до В. застосовуються громадські роботи на строк від 150 до 240 годин або виправні роботи на строк до двох років або обмеження волі на строк до двох років.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]