Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Shpori_polit_2011.doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
1.76 Mб
Скачать
  1. Еволюція соціалізму як ідеї і політичної практики.

У середині ХІХ ст. відбулося різке загострення боротьби між пролетаріатом і буржуазією. Це викликало появу нової політичної ідеології – соціалізму, з майже одночасною появою в ній двох відгалужень – марксизму і соціал-демократизму.

Соціалізм - вчення та теорія, які стверджують ідеал суспільного устрою, заснованого на суспільній власності, відсутності експлуатацій, справедливому розподілі матеріальних благ і духовних цінностей залежно від затраченої праці, на основі соціально забезпеченої свободи особистості. Пріоритет надавався державі, а не індивіду

Один із засновників соціал-демократизму Е.Бернштейн виходив із того, що суть соціалізму – демократія є одночасно і як засіб завоювання соціалізму і як форму його побудови.

Марксистка концепція соціалізму:

соціалізм - незріла фаза комунізму

„від кожного за здібностями – кожному за працю”

забезпечення соціальної справедливості

з умов для всебічного гармонійного розвитку особистості

Соціал-демократизм – течія, яка виступає за здійснення ідеї соціалізму в усіх сферах суспільного життя (Бернштейн)

між соціалізмом і демократією немає прірви

еволюція в суспільному розвитку

орієнтація на ідеї соціальної демократії

поєднання ідеалів рівності, свободи, справедливості

якість життя трудящих – найвища в соц. Державі

багатопартійність

свобода діяльності опозиції

не визнають ніяких форм

головне реформа, а не революція

Політика соціального партнерства

Соціал-демократизм, як і політичні партії, що взяли його на озброєння, намагається розв’язати проблему соціальної рівності шляхом реформ. Е. Бернштейн, К. Каутський, О. Брауер, К. Раннер, Д. Ман та деякі інші соціал-демократи виходили із того, що новий лад, який повинен замінити капіталізм можна організувати не шляхом революційного насилля, а шляхом поступової історичної еволюції суспільства в напрямі соціальної справедливості і рівності громадян. При чому соціалізм не означає якогось реального суспільног ладу, ідея соціалізму – це морально-політичний ідеал.

В Україні ідеї соціал-демократизму були підтримані і розвинуті відомими вченими і громадсько-політичними діячами такими як: Д.Антоновичем, П.Федченком, І.Мазепою, В.Винниченком, М.Порш, С.Петлюрою, В.Чехівським та ін.

Базовими цінностями соціал-демократизму, окрім соціальної рівності, є: ідея свободи, справедливості та солідарності. Вирішальна умова утвердження соціалізму – здійснення справжньої демократизації.

В основі соціал-демократизму покладені такі основні принципи: 1. державне регулювання економіки, розвиток ринкових механізмів, їх поєднання. 2. соціальне партнерство, а не класова боротьба; 3. відданість ідеї парламентаризму, орієнтація на плюралізм і консенсус при розв’язанні суспільних проблем. 4. соціальна захищеність людини.5. введення робітничого самоуправління. 6. заперечення диктатури.

У центрі уваги соціал демократії – ідея створення соціальної держави як інструменту формування солідарного суспільства. Соціал – демократи замінили і частково удосконалили ідею класового протиборства концепцією соціального партнерства. Проте нездійсненими виявилися ідеї демократичного соціалізму і суспільства держави всезагального благополуччя. У 80-х роках ХХст. Більшість соціал-демократичних партій прийняла нові редакції своїх програм. В їх основі покладені такі базові засади, як політичний плюралізм, приватно-капіталістичні принципи економіки її державне регулювання; соціальна допомога бідним верствам населення.

Позитивним фактором світового розвитку соціал-демократії став Соціалістичний Інтернаціонал, який було створено у 1951р. у Франкфурті-Майні (Німеччина). Головним завданням цієї організації є зміцнення відносин між соціал-демократичними партіями. Вищим органом Соцінтерну є Конгрес, що скликається один раз на три роки. На конгресі обирається голова, його заступники і генеральний секретар. Нині до соціалістичного інтернаціоналу входять: соціалістична група європейського парламенту, союз соціалістичних партій європейського співтовариства, соціалістичний інтернаціонал жінок, міжнародна спілка молодих соціалістів. Сьогодні до Соціалістичного інтернаціоналу входять близько 100 соціалістичних та соціал-демократичних партій, членами яких є понад 20млн.чоловік.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]