Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Shpori_polit_2011.doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
1.76 Mб
Скачать
  1. Легітимність політичної влади.

Політична влада — це реальна здатність одних людей проводити свою волю стосовно інших за допомогою правових і політичних норм.

Термін легітимний означає законний. Поняття виникло на поч. 19 ст. у Франції – прагнення відновити владу короля як єдино законну, на відміну від влади Наполеона. Легітимістами почали називати монархістів, прибічників легітимної (законної) династії монархів, поваленої революцією. В той самий час – легітимізм – як визнання даної державної влади і певної території держави на міжнародному рівні.

Вимога легітимності влади – реакція проти насильницької зміни влади та насильницького перегляду кордонів. Легітимність виражала – усвідомлення переваги загальновизнаного порядку над захопленням влади силою, свавіллям і порушення загально визнаних норм.

Легітимність політичної влади – переконання підвладних і світового товариства у правомірності існуючої влади, її визнання.

Об’єкти легітимності – органи держави, управлінські структури, вищі посадові особи, політичні еліти в цілому, правові норми.

Легітимність влади означає прийняття її основною частиною суспільства.

Легальна ж влада – встановлена законом влада, яка діє у відповідності з ним. Легальність – формально-юридична ознака, а легітимність – соціокультурна характеристика. Не зважаючи на можливість вимірів легітимності (соціологічні опитування), вона не піддається повній формалізації.

Ознаки легітимності

  1. Ліберально-демократична традиція – дотримання процедури виборів

  2. Політичний реалізм – здатність влади оволодіти складною ситуацією в країні, підтримувати в країні стабільність

Причини делегімітизації влади

  1. Суперечність між цінностями суспільства та інтересами пануючої еліти

  2. Суперечність між пануючою в суспільстві ідеєю демократії та недемократичних практик еліт

  3. Відсутність механізмів реального захисту прав народних мас та їх впливу на владу

  4. Бюркратизація і корумпованість державного апарату

  5. Націоналізм та етнічний сепаратизм, що проявляється в запереченні центральної влади

  6. Дезінтеграція правлячої еліти й державної влади

  7. Нездатність влади вирішувати нагальні проблеми

Крім виборів і референдуму, показниками легітимності влади можуть бути рівень примусу, який застосовується у здійсненні влади, наявність спроб скинення уряду чи лідера, вияви громадянської непокори, масовість демонстрацій на підтримку чи проти влади тощо.

Типи легітимності

Найвідомішою в політології є типологія легітимності М. Вебера, який виокремив три основних типи легітимності політичного панування: традиційний, харизматичний і раціонально-легальний7.

Традиційний тип легітимності влади грунтується на авторитеті традицій і звичаїв.

Харизматичний тип легітимності політичного панування грунтується на вірі підвладних у незвичайні якості і здібності, винятковість правителя.

Раціонально-легальний тип легітимності політичного панування базується на переконанні підвладних у законності (легальності) й доцільності (раціональності) встановлених порядків та існуючої влади.

Названі типи легітимності політичної влади реально не існують у чистому вигляді.

В політології виокремлюються також ідеологічний, структурний і персоналізований типи легітимності політич­ної влади.

Суть ідеологічної легітимності полягає в утвердженні й виправданні влади за допомогою ідеології, що вноситься в масову свідомість.

Одним із різновидів ідеологічної легітимності влади є етнічна легітимність, яка проявляється у формуванні влад­них структур, політичної еліти за національною ознакою.

Структурна легітимність пов'язана з раціонально-легальною. Вона притаманна стабільним суспільствам, де заведений порядок формування владних структур став звич­ним. Люди визнають владу тому, що вона сформована на Основі існуючих правил.

Персоналізована легітішність грунтується на довірі до конкретної керівної особи. Така легітимність є близькою до харизматичної і може перетворитись у неї. Проте якщо харизматичного лідера ідеалізують, то стосовно лідера з персоналізованою легітимністю переважає раціональний підхід, розрахунок.

Є й інші типи легітимності політичної влади. Так, за джерелами розрізняють легітимність участі, технократичну і примусу. Перша грунтується на залученні громадян до участі в управлінні суспільними справами, що створює обстановку причетності їх до політики, дає змогу грома­дянам відчувати відповідальність за її проведення і резуль­тати. Технократична легітимність грунтується на високій ефективності влади, здійснюваної висококваліфікованими фахівцями. Легітимність через примус виявляється в сило­вому примушуванні громадян до визнання й виконання настанов влади. Сила є останнім аргументом влади, за допомогою якого вона прагне підвищити свою легітимність. Чим сильніший примус, тим нижчий рівень легітимності.

Стабільну та ефективну владу, яка спроможна досягти соціально-економічного поступу, зрештою, визнають легітимною.

З легітимністю влади пов’язана проблема її ефективності. Ефективність влади – ступінь здійснення владою тих функцій, які покладає на неї більшість населення. Головним об’єктивним виявом ефективності – ступінь забезпечення прав і свобод громадян. Чим ефективніша влада – тим більшу підтримку населення вона має.

Легітимність влади, підтримка її населенням, збільшує ресурси влади, що забезпечує підвищення її ефективності.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]