Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpori_makro.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
06.09.2019
Размер:
973.82 Кб
Скачать

28. Джерело і об’єкт оподаткування.

В основі побудови механізму стягнення податків лежать елементи податків, такі, як : суб’єкт, об’єкт, джерело сплати тощо. Об'єктом оподаткування резидента є: загальний місячний (річний) оподатковуваний дохід; доходи з джерела їх походження в Україні, які остаточно оподатковуються під час їх нарахування (виплати, надання); іноземні доходи - доходи (прибуток), отримані з джерел за межами України. Об'єктом оподаткування нерезидента є: загальний місячний (річний) оподатковуваний дохід з джерела його походження в Україні; доходи з джерела їх походження в Україні, які остаточно оподатковуються під час їх нарахування (виплати, надання).

Об'єкт оподаткування фізичних осіб є доходи з різних джерел, наявність яких зумовлює виникнення податкових зобов'язань платника податку. Об'єктом оподаткування виступає місячний дохід платника податку, так і сума цих доходів протягом року (річний дохід). Оподаткуванню, згідно з принципом резидентства, підлягають також доходи, які отримані з джерел за межами України. Так само, як і при оподаткуванні доходів резидента, об'єкт оподаткування нерезидента відповідає встановленим податковим періодам: місяць та/або рік.

Джерело сплати - це доход платника, з якого він сплачує податок. Джерело сплати може співпадати з об’єктом оподаткування (оподаткування доходу громадян прибутковим податком) або не співпадати (сплата податку на транспортний засіб, який не використовується для одержання доходів). Податок сплачується із доходу незалежно від джерел його отримання або рухомого чи нерухомого майна, коли для сплати податку витрачається інша його частка.

29. Податкова ставка. Класифікація податків за ознакою співвідношення між ставкою податку і доходом.

Податкова ставка - це законодавче встановлений розмір податку на одиницю оподаткування. Вона буває: гранична податкова ставка — це відношення приросту виплачуваних податків до приросту доходу: Тгр.(У)= ΔТ/ΔУ, де ΔТ – приріст додаткових надходжень, ΔУ – приріст доходу.

Середня податкова ставка – це відношення обсягу податків до величини доходів, які оподатковуються: Тсер.(У)=Т/У, де Т – величина податкових надходжень, У – дохід.

Рівень оподаткування(податковий тягар) в економіці вимірюється відношенням загальної суми фіскальних вилучень до суми доходів фірм і домогосподарств (середня ставка податку або ставка сумарного оподаткування доходів).

За ознакою співвідношення між ставкою податку та доходом податки класифікують як:

Пропорційний податок – це середня ставка, що залишається незмінною незалежно від зміни доходу. Регресивний податок – це середня ставка, яка знижується із зростанням доходу. Податкова система є регресивною, якщо після сплати податків нерівність зростає.

Прогресивний податок – це середня ставка, яка підвищується із зростанням доходу. Податкова система є прогресивною, якщо після сплати податків майнова нерівність у суспільстві зменшується або якщо багатий платить податками більшу частину своїх доходів, ніж це робить бідний. Прогресивні податки зменшують нерівність у доходах.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]