Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpori_makro.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
06.09.2019
Размер:
973.82 Кб
Скачать

58. Банківська система України. Роль комерційних банків.

Банківська система України є дворівневою і складається з Національного банку України (верхній рівень) і банків різних видів і форм власності (нижній рівень).

Кожен елемент банківської системи України має визначені чинним законодавством України функції та повноваження. В цілому банківська система України покликана забезпечити грошовий обіг країни. З юридичного погляду правовий статус НБУ формулюється на кількох рівнях: конституційному, законодавчому і підзаконному. На конституційному рівні це — відповідні статті Конституції України, на законодавчому рівні — Закон України «Про Національний банк України», на підзаконному — акти НБУ, які закріплюють правове положення окремих підрозділів і служб центрального банку.

Важливою ланкою кредитної системи України є

комерційні банки, що належать до другого рівня банківської системи. Комерційні банки є багатофункціональними установами, що здійснюють основний спектр кредитних і фінансових операцій, пов’язаних з обслуговуванням господарської діяльності своїх клієнтів.

Комерційні банки – це автономні, незалежні комерційні підприємства. З одного боку, вони створюються для задоволення інтересів власників банку (акціонерів або індивідуальних) і суспільних інтересів клієнтури юридичних і фізичних осіб, що обслуговуються банком, а з іншого це підприємства особливого типу, які організовують та здійснюють рух позикового капіталу для забезпечення отримання прибутку власниками банку Як важлива ланка банківської системи держави, комерційні банки концентрують основну частину кредитних ресурсів і здійснюють широкий діапазон банківських операцій та фінансових послуг для юридичних і фізичних осіб.

Характеризуючи сутність комерційних банків та їх специфіку, слід зазначити їх велике значення у механізмі функціонування фінансової системи держави завдяки їх зв’язкам з усіма секторами економіки Важлива роль комерційних банків у ринковій економіці зумовлена основними функціями, які вони виконують, а саме:

1) мобілізація тимчасово вільних коштів і перетворення їх у капітал;

2) кредитування підприємств, держави і населення,

3) здійснення розрахунків і платежів у господарстві,

4) випуск кредитних грошей,

5) емісійно-засновницька діяльність, пов'язана з випуском і розміщенням цінних паперів,

6) довірче управління майном клієнтів (трастові операції);

7) консультування клієнтів, надання їм економічної та фінансової інформації.

Останнім часом у діяльності комерційних банків спостерігається тенденція розширення їхніх функцій з метою універсалізації роботи, підвищення ефективності банківської діяльності, здійснення нетрадиційних для цієї сфери фінансового підприємництва дій (операції з цінними паперами, лізингові та факторингові операції й інші види кредитно-фінансового обслуговування).

59. Середня та гранична схильність до споживання та заощадження.

Гранична схильність до споживання - коефіцієнт, що показує, яка частка з кожної одиниці додаткових доходів буде спрямована на споживання. ГСС= ΔС/ΔУ, де ΔС — зміна споживання, викликана зміною доходу; ΔУ— зміна доходу кінцевого використання. З геометричної точки зору гранична схильність до споживання – це числове значення нахилу лінії споживання, тобто це кут нахилу кривої споживання. Вона набуває значення в інтервалі від 0 до 1, тобто одна додаткова одиниця використовуваного доходу збільшує обсяг споживання, але на величину меншу за 1. Це пояснюється тим, що кожна гривня доходу, як не споживається, — заощаджується.

Частка, або відсоток, будь-якого загального доходу, яка споживається, називається середньою схильністю до споживання (ССС). Частка загального використовуваного доходу, яка споживається, зі збільшенням використовуваного доходу зменшується. Кейнс вивів чотири правила сукупного споживання: • споживання є функцією доходу кінцевого використання; • розмір граничної схильності до споживання знаходиться у межах від 0 до 1, тобто люди схильні збільшувати своє споживання з ростом доходу кінцевого використання, але не в тій же мірі; • зі зростанням доходу кінцевого використання гранична схильність до споживання падає; • середня норма споживання зменшується по мірі зростання доходу кінцевого використання.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]