Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpori_makro.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
06.09.2019
Размер:
973.82 Кб
Скачать

51. Валютна система. Конвертованість валюти. Валютний курс: фактори, які впливають на його зміну. Міжнародна валютна система.

Валютна система - це сукупність форм грошових розрахунків і фінансово-кредитних інструментів організації валютних відносин. Розрізняють національну, міжнародну (регіональну) та світову валютні системи.

Національна валютна система - сукупність форм і інструментів організації валютних відносин даної країни з іншими країнами та міжнародними економічними й політичними структурами. Міжнародна (регіональна) валютна система - це форма організації валютних відносин групи країн з метою сприяння їх зовнішньоекономічним відносинам шляхом стабілізації валютних курсів. Прикладом може бути Європейська валютна система країн - членів ЄС. Світова валютна система - це форма організації міжнародного грошового обігу, яка склалася на основі розвитку світового господарства і закріплена міждержавними угодами.

"Національні валюти, що вільно обмінюються на інші національні валюти, та міжнародні платіжні засоби за діючим курсом, називаються конвертованими, відповідно ті, що нездатні до такого обміну - неконвертованими. Розрізняють конвертованість валюти повну і часткову, внутрішню і зовнішню, по поточних операціях і по переміщенню капіталів і кредитів.

Повна конвертованість означає вільний обмін на іноземну валюту для всіх категорій .власників у будь-якій формі і при всіх операціях без обмеження суми. Таку властивість мають валюти країн з високорозвинутою ринковою економікою, сталим грошовим механізмом, широкими економічними зв'язками та ідентичністю умов національного ринку з світовим. При частковій конвертованості обмін дозволяється тільки для певних власників або по певних видах операцій, а при внутрішній конвертованості має місце вільний обмін національної валюти на іноземну для резидентів (юридичних і фізичних осіб даної країни) та вільні платежі їх за кордоном. Зовнішня конвертованість озна-чає вільне нагромадження валюти на рахунках нерезидентів (юридичних і фізичних осіб інших країн), переказ її за кордон чи кон-версію в іншу валюту. Конвертованість по поточних операціях означає, що національна валюта вільно обмінюється тільки для забезпечення повсякденної зовнішньоекономічної діяльності учасників міжнародних економічних відносин (торгівля, страхування, транспорт, туризм тощо).

Вищою і складнішою для забезпечення є конвертованість валюти по операціях, пов'язаних з переказом капіталів і кредитів.

Валютний курс – співвідношення між грошовими одиницями різних країн.

Номінальний валютний курс – являє собою відносну ціну валют.

Реальний валютний курс – відносна ціна товарів, зроблених в інших країнах.

Вартісною основою валютного курсу служить паритет купівельної здатності (ППС), тобто повідомлення валют по їхній купівельній спроможності.

Курсоутворюючі фактори: темпи інфляції, рівень % ставок і прибутковості цінних паперів, стан платіжного балансу.

На валютний курс впливає ступінь використання валюти на світових ринках.

На динаміку реального курсу нац. валюти впливають, проведена господарством, бюджетно-податкова, грошово-кредитна й зовнішньоторговельна політики.

Безпосередньо на величину валютного курсу впливає й платіжний баланс. Так, активний платіжний баланс сприяє підвищенню курсу національної валюти, оскільки збільшується попит на неї з боку іноземних дебіторів. Пасивний платіжний баланс породжує тенденцію до зниження курсу національної валюти, тому що

вітчизняні боржники намагаються продати її за іноземну валюту для погашення своїх зовнішніх зобов'язань. Розміри впливу платіжного балансу на валютний курс визначаються ступенем відкритості економіки країни. Так, чим вище частка експорту у валовому національному продукті ( чим вище відкритість економіки), тем вище еластичність валютного курсу по зміні платіжного балансу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]