Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpori_makro.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
06.09.2019
Размер:
973.82 Кб
Скачать

36. Елементи грошової системи. Еволюція грошей.

До основних елементів грошової системи належать: грошова одиниця, державні грошові знаки, масштаб цін, валютний курс, організація емісії та обігу грошових знаків, організація міжнародних розрахунків, суб'єкт грошово-кредитного і валютного регулювання. Грошова одиниця — встановлений у законодавчому порядку грошовий знак, який слугує для вимірювання цін товарів та послуг. Державні грошові знаки — визначаються законодавством держави і мають законну платіжну силу. Грошові знаки, що випускаються державою, обов'язкові до приймання на території всієї країни.

Масштаб цін — засіб вираження вартості (ціни) товарів і послуг у грошових одиницях, який складається під впливом ринкового попиту і пропозиції. Валютний курс — вартість грошової одиниці однієї країни, що виражена у грошових одиницях іншої країни. Валютний курс використовується для:

обміну валют при торгівлі товарами і послугами; порівняння цін на світових товарних ринках, а також вартісних показників різних країн; періодичної переоцінки рахунків в іноземній валюті юридичних та фізичних осіб. Суб'єкт грошово-кредитного і валютного регулювання — в ролі такого органу в більшості країн виступає центральний емісійний банк. Історично існували три типи грошових систем — біметалізм, монометалізм і система кредитних грошей. В основі грошової системи біметалізму знаходяться два метали — золото і срібло. Золотомонетний обіг — найдорожча, але разом з тим і найбільш стійка грошова система При цій системі не буває ні нестачі, ні надлишку золотих грошей, які вільно випадають з обігу і вільно повертаються до нього завдяки функції нагромадження. Сучасна грошова система базується на кредитно-паперових грошах і характеризується скасуванням офіційного золотого вмісту грошових знаків, вилученням золота з грошового обігу, широким розвитком безготівкового обігу, скороченням готівки.

37. Пропозиція грошей. Грошові агрегати.

Кількість грошей, яка наявна в національній економіці на певний момент часу, називається пропозицією грошей (MS). Вона пов’язана з грошовою масою таким чином: MS=C+D, де С – готівка поза банківською системою; D – чекові депозити. Грошова пропозиція пов’язана з грошовою базою таким чином: ΔMS=M*ΔMb, де ΔMS-приріст пропозиції грошей; М – грошовий мультиплікатор; ΔMb – приріст грошової бази. Кількість грошей в країні зростає завдяки: зростанню грошової бази, зниженню норм обов’язкових мінімальних банківських резервів, зменшенню надлишкових резервів комерційних банків, зниженню частки готівкових грошей у загальній сумі платіжних засобів населення. Пропозиція грошей прямо залежить від відсоткової ставки при заданій грошовій базі та незмінній нормі мінімальних резервних вимог.

Залежно від ступеня ліквідності різних форм грошей виділяють наступні показники грошової маси, які називаються грошовими агрегатами. Національний банк України визначає чотири агрегати грошової мані, до них входять: • Агрегат М0 — це агрегат, що складається з готівкових грошей поза банком; • Агрегат М = МО + депозити населення в Ощадбанках до запитання + депозити населення і підприємств у комерційних банках до запитання + кошти населення і підприємств на розрахункових і поточних рахунках. • Агрегат М2 = М1 + строкові депозити + кошти на рахунках капітальних вкладень

підприємств і організацій + кошти держстраху + валютні заощадження. «Квазігроші» (M2 - М1)- це не грошові ліквідні активи, які не функціонують безпосередньо як засоби платежу, але можуть швидко і без значних фінансових втрат перетворюватися в готівкові гроші або трансакційні депозити. • Агрегат МЗ = МІ + кошти клієнтів за трастовими операціями банків.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]