Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Емоції і воля.docx
Скачиваний:
29
Добавлен:
02.08.2019
Размер:
146.98 Кб
Скачать

N9. Репродуктивна і творча уява.

  

   Залежно від характеру діяльності людини,§§ уяву поділ.на т.і р.Якщо уява включається в творчу уяву людини, вона сама набуває творчого характеру, допомагаючи §й створювати нові оригінальні образи-таку уяву і називають т. Якщо уява включається в прцес засвоєння того, що вже створили інші люди,§§ називають відтворюючою або р.(письменник-т.,його читач-р.)

   Т.уява активізується там, де людини, відповідно до особистих і суспільних потреб створює нові оригінальні цінні матеріальні і духовні продукти. Творчість-це складна діяльність, і здійснюється за участю всіх психічних процесів і властивосей, але уява, здатність до попереднього ідеального образного переретворення дійсності відіграє в ній важливу роль. Продукти творчо§, як і всяко§ уяви, формуються з елементів того досвіду, що людина сама набула або запозичила в інших людей. Новизна §х полягає не елементах, а в видозміні цих елементів і тих §х сполученнях, що розширють, збагачують §х відображення в об"активній дійсності. Втілюючись в матеріальну форму, подукти т.уяви існують не тільки для творців, а й для інших людей, допомагають задовольнити людські потреби. Характерним для творчо§ уяви є самостійний добір матеріалів, спеціальний його аналіз, синтез, досконалення образу в процесі діяльност, спрямованого на його втілення.

   Р.уява являє собою процес створення людиною образів нових для не§ об"єктів на основі §х словесного, графічного чи музичного зображення. Здатність створювати конкретно образні уявлення на основі описів, схем, рисунків, необхідна при засвоєнні основ науки. При слуховому та візуальному сприйняті важливу роль відіграє виразність , майстерність виконання.

   В житті людини т.і р. уява взаємопов"язані і переходять одна в одну. Т.уява завжди включає елементи р.,.уяви бо кожна людина,створючи щось нове спирається на вже створене людьми, на наявність знання, досвіду та технічних засобів. Засвоюючи§ §х, вона являє собі те, що вданій галузі є і що можна створити. З іншого боку -р.уява в §§ більш менш складних формах включає елемент творчості .В р. уяві має місце певне перетворення.У р. і т. уяві створення образів може мати, як мимовільний так довільний характер.

  

N10.Загальні проблеми психологі§ фантазі§.

  

   Основна проблемя вивчення полягає в визначенні співвідношення понять фантазі§ і уяви.

  -- Перший підхід полягає у розгляді уяви та фантазі§ як синонімів (Роменець), то до механізмів фантазі§ можна віднести основні механізми уяви: аглютинацію, акцентування, схематизацію, типізацію, комбінування, гіперболізацію.

  -- Якщо розглядати взаємозв'язок уяви і фантазі§ у відношенні "процес- результат" (Рубінштейн), як другий підхід, то тут відбувається вже поділ вище перерахованих механізмів між цими психічними процесами.

  -- І нарешті третій підхід, що розглядає §х як прояви одного складного творчого процесу, які відрізняються засобами реалізаці§, продуктом/ результатом. Відповідно до нього, фантазія створює нереальний, фантастичний світ, тому §§ результатом є марення як певне накладання на реальний образ ідеального.