Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Емоції і воля.docx
Скачиваний:
29
Добавлен:
02.08.2019
Размер:
146.98 Кб
Скачать

N 28. Уява і фантазія як психологічна реальність, феномен та процес.

  

   Уява - психічний процес, який виявляється у створенні людиною на основі §§ попереднього досвіду образів об'єктів, яких вона безпосередньо не сприймає у даний момент.

   У. є пізнавальним процесом, специфіка якого полягає в переробленні минулого досвіду людини, що зберігається у вигляді образів і понять. Вона пов'язана з іншими пізнавальними процесами ( сприймання, пам'яттю, мислення).

   Детермінується У. потребами особистості. Реальному задоволенню потреб передає живе, яскраве уявлення ситуаці§, в якій ця потреба може бути задоволена. У. має соціальну природу. Вона виникла і розвинулась у процесі трудово§ діяльності людини.

   Фантазія - це своєрідний вид уяви, у якому створення нових образів здійснюється як вільне комбінування елементів реальності. У сво§й фантазі§ людина ніби звільняється від обмежень, що впливають на §§ сприймання, мислення і поведінку в реальному житті. Виходячи за ці обмеження, вона здатна по-новому тлумачити відомі факти, що іноді зумовлює наукові відкриття.

   Роль фантазі§:

   Фантазія є невід'ємною рисою творчих процесів.

Співвідношення уяви та фантазі§:

   - Перший підхід- Поняття "уява" та "фантазія" часто використовується, як синоніми.

   - Другий підхід - Ці феномени відображають трохи різну психологічну реальність.

   - Третій підхід - Процес-результат (Рубінштейн)

   А) Зв'язок між уявою та фантазією (§х подібність):

   -як уява, так і фантазія стимулюють розвиток творчості, креативності, винахідництва.

   - як уява, так і фантазія, розвиваються за одними й тими ж законами - від мимовільно§, до довільно§, від репродуктивно§ до творчо§.

  

   Б) Відмінності між уявою та фантазією:

   -фантазія не пізнає, §§ основна функція - комбінування;

   -іноді зайве комбінуванням вона може заважати уяві в §§ творчо-пізнавальному процесі;

   -фантазія теж створює, але, однак, насамперед, те, чого бути не може. Це казки, міфи, які мають відношення до естетичних почуттів, насамперед, дитини.

   -професійна творчість (наукова, художня тощо) пов"язані вже не з фантазією, а з уявою, фантазією стимулюваною.

   Фізіологічна основа уяви:

   У. є функцією кори великих півкуль, результатом діяльності мозку.

   Фізіологічною основою У. є зумовлена певною потребою реконструкція системи тимчасових нервових зв'язків, які утворюються в корі головного мозку в процесі запам'ятовування.

   У функціонуванні уяви задіяні і глибинні відділи мозку, передусім гіпоталамо - лімбічна система. За даними американського дослідника Прібрама, порушення зумовлює розлад програм поведінки людини, а найважливіша роль уяви полягає саме у §х виробленні.

  

N29.Індивідуально-психологічні відмінності уяви, фантазування, творення.

   Уява є в типологічному і індивідуально-дифференцюючому відношенні дуже суттєвим проявам особистості.

   Першою характеристикою особистості з боку уяви є ступінь легкості чи важкості,з якою взагалі дається перетворювання(одні люди сковані ситуацією, підпорядковані реальному, отже всіляке перетворення є тут дуже складним, в них домінує інертність, "шаблонність",рутинність, інші ,навпвки, все сприймають, як мтеріал для перетворення). Все це є показником відношення людини до оточуючого світу.

   Другою характеристикою є те, який характер приймають зроблені перетворення. Вирішальне значення тут відіграє відношення між ролями, яки грають емоційність чи афективність з одного боку і інтелект - з іншого. Адже відомо, що уява тісно переплетена з іншими психічними процесами, вона віддзеркалює у собі §х індивідуально-психологічні особливості і формується згідно з ними. В залежності від домінування емоційності чи інтелектуальності виділяють різні типи уяви: з одног боку, суб"єктивна уява, що слабко підкорюється критичному контролю мислення, з іншого-критична уява, що перетворюючи дане, вроховує закономірності і тенденці§ розвитку об"єктивно§ дійсності.

   Третьою характеристикою можна виділити те, в якій сфері проявляється уява в особистості. Тут грає роль §§ спрямованість, інтереси, що створюють пов"язані з ними спеціальні центри емоційного сприйняття.

   Четвертою хар-ю виступають фізіологічні особливості особистості. Існує ряд концепцій творчо§ поведінки, що прямо або опосередковано пов"язані з теорією І.П.Павлова про "динамічну стереотипність в роботі головног мозку", особливо з тією §§ частиною, що тлумачить єдність двох протилежних регуляторних тенденцій ЦНС-мінливість і стереотип, лабільність і консерватизм. В кожного існує "шматочок" фантазі, стиль творення, але в кожного вона проявляється по-своєму.

   Глибинна оцінка цих індивідуально-психічних особливостей в цілому має досить суб"єктивний характер. Але частково, загально ми можемо об"єктивізувати дані за допомогою таких пунктів: продуктивність уяви, рівень складності, оригінальність/стереотипність, гнучкість/ригідність, завершеність, конструктивність, цілісність, замотивованість, якщо буде обрана певна градація та сисетема підрахунку, на базі яких можна прослідкувати динаміку уявляння,фантазуваня,творення в різних особистостей.