Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Адміністративне право України.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
29.04.2019
Размер:
225.6 Кб
Скачать
  1. Підгалузі:

  • державне управління у сфері економіки;

  • державне управління в соціально-культурній сфері;

  • державне управління в адміністративно-політичній сфері;

  • будівельне право; транспортне право; медичне право; енергетичне право; освітнє право тощо.

  1. Правові інститути:

  • державної служби; адміністративно-правових режимів; адміністративної юстиції;

  • адміністративних (управлінських) послуг;

  • адміністративної відповідальності тощо.

  1. Субінститути:

  • форми державного правління; методи державного правління;

  • правовий статус суб’єктів адміністративного права тощо.

  1. правові норми – загальнообов’язкові правила поведінки, встановлені з метою регулювання суспільних відносин, що входять до предмета адміністративного права.

9. Місце адміністративного права у правовій системі України. Співвідношення з іншими галузями права.

Адміністративне право як одна з основних галузей публічного права є найбільшим за обсягом свого змісту, регулює величезне коло суспільних відносин. Особливістю даних відносин є те, що вони виникають лише в результаті владної діяльності, діяльності від імені публічної влади, і в них завжди бере участь відповідний владарюючий суб’єкт – орган виконавчої влади, орган місцевого самоврядування тощо.

Адміністративне право, яке сьогодні в Україні перебуває на етапі серйозного реформування, є провідною галуззю публічного права, в якій притаманний останньому публічно-правовий (імперативний) метод органічно поєднується з використанням суттєвих ознак і елементів диспозитивного (приватно-правового) методу регулювання суспільних відносин.

Найбільш тісний зв’язок існує між адміністративним і конституційним правом: за допомогою норм конституційного права закладаються основи правового статусу цілої низки суб’єктів адмінправа; в нормах конституційного права закріплено окремі загальні принципи державного управління.

Існують зв’язки між адміністративним і цивільним правом: в окремих випадках можуть співпадати елементи предмета регулювання зазначених галузей; нормами адміністративного права, як і нормами права цивільного, регулюються певні майнові відносини; часто цивільні правовідносини перебувають у сфері адміністративно-правового регулювання.

Тісний зв’язок існує між адміністративним і кримінальним правом: останнє створює специфічний режим охорони відносин у сфері державного управління через встановлення кримінальної відповідальності за посягання на чинний порядок управління.

Адміністративне право зв’зане і з трудовим правом. Спільна ознака- регулювання відносин державної служби. Також за допомогою інституту адмінвідповідальності забезпечується охорона трудових правовідносин.

Існують зв’язки між адміністративним правом і предметними галузями права (фінансове, митне, податкове, банківське, підприємницьке, земельне, аграрне, екологічне): в них широко використовуються властивий публічному праву імперативний метод правового регулювання; охоронна функція цих галузей реалізується переважно з допомогою інституту адмінвідповідальності.

Існують зв’язки між адміністративним правом і цивільно-процесуальним та кримінально-процесуальним правом: нормами цивільно-процесуального права врегульовано порядок вирішення судами деяких категорій справ, що виникають з адміністративно-правових відносин; за допомогою норм адмінправа забезпечується нормальне здійснення проваджень у випадках вчинення правопорушень окремими суб’єктами кримінального процесу.