Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Адміністративне право України.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
29.04.2019
Размер:
225.6 Кб
Скачать

5. Предмет правового регулювання адміністративного права та його реформування.

Предмет правового регулювання будь-якої правової галузі становлять суспільні відносини, які нею регулюються. Отже, предмет адміністративного права — це сукупність управлінських відносин, які складаються в сфері державного управління.

Відносини, що становлять предмет адміністративного права:

  • відносини державного управління у сфері економіки, фінансів, соціального захисту і т.д.;

  • управлінські відносини у системі державних органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування;

  • управлінські відносини, що складаються у процесі внутрішньої організації діяльності інших органів (прокуратура, суд, апарат ВРУ), діяльності підприємств, установ, організацій;

  • управлінські відносини, пов’язані з реалізацією повноважень і функцій виконавчої влади, делегованих державою органам місцевого самоврядування;

  • відносини, що виникають у зв’язку із забезпеченням органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування прав і свобод громадян, надання їм різних управлінських послуг;

  • відносини у сфері адміністративної юстиції;

  • відносини, що виникають у зв’язку із застосуванням заходів адміністративної відповідальності.

Відносини, що становлять предмет адміністративного права, характеризуються такими ознаками:

  1. це управлінські відносини;

  2. виникають в результаті здійснення управлінської діяльності;

  3. один із суб’єктів наділений владними повноваженнями;

  4. це відносини влади і підпорядкування;

  5. забезпечуються силою державного примусу.

Реформування сучасного адміністративного права вимагає відповідного ставлення до такого важливого об’єкта його вивчення, як предмет адміністративного права. Характерні особливості предмета адміністративного права:

  • однорідний характер відповідних суспільних відносин;

  • якісна відмінність суспільних відносин, що входять до предмета адміністративного права;

  • необхідність урахування Концепції реформи адміністративного права України, в рамках якої значною мірою оновилося наукове уявлення предмета адміністративного права;

  • відхід від виняткового “управлінського” характеру суспільних відносин, що входять до предмета адміністративного права.

6. Метод правового регулювання адміністративного права.

Метод адміністративного права – це сукупність прийомів, способів, засобів, за допомогою яких адміністративно-правові норми врегульовують відносини, що входять до предмету адміністративного права.

В адміністративному праві використовуються способи регулювання, що властиві обом загальним методам правового регулювання: імперативному та диспозитивному. Регулювання відносин у сфері державного управління здійснюється за допомогою адміністративно-правового методу. Під цим методом слід розуміти сукупність прийомів (способів, засобів), впливу, що містяться в адміністративно-правових нормах, на відносини в сфері державного управління, за допомогою яких встановлюється юридичне владне і юридичне підвладне становище суб'єктів у правовідносинах.

Аналіз прийомів (способів, засобів) впливу, які містить у собі адміністративно-правовий метод регулювання, показує, що їх зміст складається з трьох компонентів: приписів, заборон, дозволів.

Приписи — покладення прямого юридичного зобов'язання чинити ті чи інші дії в умовах, які передбачені нормою.

Заборони — це також фактично приписи, але іншого характеру, а саме: покладення прямих юридичних обов'язків не чинити тих чи інших дій в умовах, передбачених правовою нормою.

Дозволи — юридичний дозвіл чинити в умовах, передбачених нормою, ті чи інші дії, або утриматися від їх вчинення за своїм бажанням.

Особливості методу адміністративного права:

  • найпоширенішими є приписи;

  • односторонність волевиявлення одного з учасників адміністративних правовідносин;

  • приписи підлягають застосуванню незалежно від того, з чиєї ініціативи виникли адміністративні правовідносини;

  • владність та односторонність приписів не виключають можливості застосування дозвільних засобів регулювання адміністративних правовідносин;

  • категоричність.