Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
стор я.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
24.04.2019
Размер:
249.67 Кб
Скачать

86.Суперечливі процеси в політичному житті України.

На шляху розбудови демократичної правової держави існує чимало перепон. Одна з найголовніших полягає в тому, що переважна частина політичної еліти всіх рівнів походить з партійно-номенклатурних кіл радянського періоду. Вона зберегла старі традиції управління. В Україні існує понад 100 політичних партій. Тривалий час в Україні існувало протистояння між парламентом і президентом. Його вдалося подолати після виборів 2002 року до Верховної ради, коли сформувалася пропрезидентська більшість у парламенті, яка відстоює інтереси правлячої еліти. Парламент у свою чергу доповнив план конституційної реформи ідеєю обрання президента верховною радою.

Досвід політичного життя в Україні показує, що правлячі кола далеко не завжди проводять політику у загальнонаціональних інтересах. Про це свідчать ціла низка гучних скандалів: справа компанії Бласко про продаж Чорноморського пароплавства, справа колишнього прем.єра П. Лазаренка, справа з вбивством Гонгадзе, касетний скандал (підслуховування та публікації розмов президента)є Чимало представників влади тісно пов.язані з кримінальними структурами. Україна вважається державою з найвищим рівнем корупції.

87. Соціально-економічний розвиток України в умовах незалежності.

Здобуття Україною політичного суверенітету мало бути підкріплено економічним суверенітетом.Основна мета-перехід до ринкової економіки-була окреслена в прийнятих Верховною Радою законах ще 1990р.Цей шлях економіка України пройшла за кілька етапів:

  • 1991-1994-наростання кризових явищ.Пов’язане з дією негативних чинників,що залишилися в Україні у спадок після розпаду СРСР: тісний зв'язок з економікою СРСР,підпорядкування значної частини українських підприємств Москві,державний монополізм,відсутність різних форм власності,неконкурентноспроможність української продукції на світових ринках,застаріла техніка,енергозалежність від колишнього СРСР,високий рівень мілітаризації економіки.Лібералізація цін в Росії вдарила по непідготовленій укр. Економіці.Як наслідок- злет інфляції,катастрофічне падіння виробництва,зростання безробіття..Виплата пенсії і зарплатні затримувалась.Зростав зовнішній борг України

  • 1994-1999-гальмування кризових явищ,спроби реформування.Пов’язане з реалізацією соціально-економічної програми Кучми,яка передбачала децентралізацію управління економікою,фінансову стабілізацію, лібералізацію цін, соціальний захист населення. Програма мала позитивні результати-призупинилас інфляція, з 1-го вересня 1996-введено національну валюту України-гривню;прискорився процес приватизації.Ці зрушення відбулись на окремих ділянках народного господарства й не були сталими.Загалом криза не була подолана.

  • 2000-2004-зростання економічних показників,перетворення України на державу з ринковою економікою.Відбувається прискорення темпів економічного росту(до 7,2%)подолання інфляції,відродження і заснування нових підприємств,зрушення в аграрному секторі,зростання матеріального рівня життя громадян.Закріпилися нові форми господарювання,засновані на приватній власності,економічному інтересі,діловій ініціативі.Але залишились серйозні проблеми-корупція, «тіньова економіка»,відтік капіталу за кордон,українці від’їзджають на заробітки,недостатнє залучення іноземного капіталу

  • 2004-2009- економічний підйомю.Зміцнення банківської системи та значний зріст масштабів житлобудівництва та інших будівельних галузей.

  • 2008-2009-Світова криза. Крах банківсько-кредитної системи.Криза внутрішньої монетарної політика та знецінення національної валюти гривні, що у свою чергу спричинило погіршення соціальних стандартів та у мов існування значної части населення України.Спад ринкового виробництва, та заниження валового національного продукту.

  • 2010.В Україні розпочалося подолання кризисних явищ та збільшення товарного виробництва.