Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
стор я.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
24.04.2019
Размер:
249.67 Кб
Скачать

42. Політичне становище і соціально-економічний розвиток східноукраїнських земель у першій половині 19 ст. Колоніальна політика царизму щодо України.

Правобережжя (Київське ген-губ. Бібіков) – Київська, Волинська, Подільська губернії. Слобожанщина (Малоросійське ген.-губ. Долгоруков) – Харківська, Полтавська, Чернігівська. Степова Україна (Новоросійське ген-губ. Воронцов) – Катеринославська, Херсонська, Таврійська. + Бессарабія.

Україна в російсько-турецькій війні 1806-1812 рр. за договором 1812 року Бессарабія відійшла Росії.

Україна в російсько-французькій війні 1812 р. Автономісти висловили бажання підтримати Францію, щоб досягти незалежності. Частина негативно поставилася до приходу Наполеона. З 1816 року у козаків відібрано всі привілеї, нічого не змінилось.

Україна в російсько-турецькій війні 1828-1829 рр.

Важлива роль Задунайських козаків і отамана Йосипа Гладкого. З 1832 року по 1866 рік діяло Азовське козацьке військо.

Занепад кріпосницьких відносин

Встановлювалася урочна система виконання панщини – завдання на день.

  • Виступи Бузький козаків 1817-1818 років

  • Селянські повстання Кармелюка 1813-1835 років

  • Повстання на суконній мануфактурі в Чугуєві, боротьба Луганського миловарного заводу.

Зародження ринкових відносин

Процеси спеціалізації. Невдача раціоналізації через опір селян, нестачу грошей, нестачу кваліфікованої сили. Селяни чумакували, зявилися селяни – мільйонери – Яхненко, Симиренко, Терещенко.

У 30-их роках відбувся перехід до машинного виробництва – промисловий переворот. Головна галузь – цукроваріння. Чавуноливарних та залізоробних підприємств на Чернігівщині, Київщині, Одещині.

Зростання міського населення. Поява першого пароплава «Бджілка» - 1823 рік. 90% хлібу йшло на експорт. Імпортували вино, шовк, какао, одяг, каву, чай.

Антикріпосницька боротьба в Україні в першій половині 19 ст.

Посилення кріпосного гноблення супроводжувалося виступами селян. Серед виступів, спрямованих кріпосницьких порядків, набуло поширення подання скарг, адресованих особисто цареві. Не дочекавшись розв’язання наболілих проблем, вони піднімалися на боротьбу.

1787 рік – Капніст очолив групу автономістів.

Масонство (1742 – 1822 р) Ідеї – «Свобода, рівність, братерство». Центр руху – Київ. Величко, Капніст, Котляревський, Кочубей, Тарнавський, Лукашевич – основні ідеологи.

У Київській губернії розгорнувся масовий антикріпосницький рух, який охо­пив понад 400 сіл із 180 тис. учасників, відомий під назвою «Київська козаччина».Лише великими армійськими силами самодержавству вдалося придушити останній масовий виступ селянства напередодні реформи 1861 р.

43. Декабристський рух в Україні

До причин появи декабристів належить:

вплив прогресивних європейських ідей народовладдя, свободи, прав людини;

усвідомлення разючого відставання Російської імперії від розвинених європейських країн.

У 1816 р. в Петербурзі виникає перша декабристська організація - Союз Порятунку. На Україні в цей час існувала Тульчинська управа Союзу на чолі з Павлом Пестелем.

В 1821 р. декабристи здійснили реорганізацію своїх об'єднань і створили дві організації – Північне товариство з центром у Петербурзі і Південне товариство з осередком в Тульчині.

Пестель написав основний програмний документ товариства - "Руську правду".Майбутня держава мала бути унітарною, Україна входила до неї як окрема область. Свою програму товариство збиралося здійснити шляхом військового перевороту.

Водночас у 1823 р. в Новограді-Волинському виникло Товариство об'єднаних слов'ян, на чолі якого стали брати Петро і Андрій Борисови, а також польський дворянин Юліан Люблінський.

У 1825 р. Товариство об'єднаних слов'ян, що налічувало вже близько 60 членів, розпочало переговори з Південним товариством і домовилось про входження до його складу.

14 грудня 1825 р. декабристи Північного товариства підняли повстання на Сенатській площі в Петербурзі, але воно було придушене новим царем Миколою І. Південне товариство не змогло вчасно підтримати повстання, оскільки ще 13 грудня було заарештовано керівника цієї організації Павла Пестеля. А посланець із Петербурга прибув на Україну з запізненням.

Однак декабристи були сповнені рішучості продовжувати боротьбу. 29 грудня Васильківська управа на чолі з Сергієм Муравйовим-Апостолом підняла повстання в Чернігівському полку під Києвом. Виступ почався в селі Трилісах, його підтримали близько 1000 солдатів та 19 офіцерів. Але 3 січня 1826 р. поблизу с. Устимівки повстання було придушене вірними урядові військами з допомогою артилерії.

Однак виступ декабристів був першою спробою повалити російське самодержавство, і він надихав наступні покоління борців на продовження боротьби. Помітним був вплив декабристських ідей, особливо Товариства об'єднаних слов'ян, на український визвольний рух, наприклад, на програмуКирило-Мефодіївського товариства.