Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
стор я.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
24.04.2019
Размер:
249.67 Кб
Скачать

80. Розвиток економіки в Радянській Україні 50-60рр.

XX з'їзд КПРС затвердив план 6-ї п’ятирічки (56-60рр)Замінений на семирічний план розвитку народного господарства(59-65)мав забезпечити створення матеріально-технічної бази комунізму і в історично стислий строк наздогнати і випередити економічно найбільш розвинуті країни світу. Важливі чинники виконання цієї економічної програми в: безперервний технічний прогрес, швидке зростання продуктивності праці, подальший розвиток усіх галузей промисловості, підвищення матеріального і культурного рівня життя народу50-ті роки, особливо їх друга половина, виявилися найбільш успішними у розвитку економіки

Реформи в галузі промисловості:

  • децентралізація управління промисловістю.

  • В Україні було збудовано цілу низку великих теплових і гідроелектростанцій (Сімферопольська, Слов'янська, Дніпродзержинська, Каховська, Кременчуцька.) Освоєно нові вугільні басейни(Львівсько-Волинський і Дніпровський), газові родовища на Полтавщині та Харківщині.

  • Здобутки в машинобудуванні

  • НТП – впровадження у виробництво нової техніки, інтенсифікація виробничих процесів, механізація і автоматизація трудомістких робіт. НТР – електронно-обчислювальні машини, розвиток атомної енергетики, автоматичні і телемеханічні пристої, штучні матеріали.

Реформи в с/г

  • Продовження освоєння цілини, (Казахстан, Сибір, Поволжя. Уралу та Пн Кавказ).

  • «Кукурудзяна кампанія»(із 1954),унаслідок якої невиправдано збільшені посіви кукурудзи за рахунок зменшення площ під пшеницю,гречку та ін. культури.

  • Наступ на особисті господарства колгоспників(із 1956)- здавати худобу до колгоспів,молоко та інші продукти отримувати на трудодні, у результаті чого зросли ціни на продукти тваринництва.

Рівень життя населення.

У Хрущовський період зріс матеріальний рівень життя населеня-підвищилась заробітня плата .«Пенсійна революція»,знизила межу пенсійного віку і підвищила розміри пенсій. будувалось житло(за 10 років -понад 3 млн. квартир),збільшилась к-ть магазинів,дитсадків,медичних закладів

Скорочено тривалість робочого дня для підлітків і в передсвяткові та передвихідні дні, відмінено плату за навчання, скасовано закон, що фактично закріплював робітників за підприємствами. Розпочалась газифікація сіл.Колгоспники отримали паспорти. Грошова реформа 1961 спричинила зростання цін на товари,зберігалась невідповідність між виконаною роботою та платнею,тощо..

81. Викриття культу особи Сталіна (десталінізація). Лібералізація суспільно-політичного життя на Україні в 50-60рр та її суперечливий характер.

Надзвичайно важливим кроком на шляху десталінізації і лібералізації радянського суспільства став XX з'їзд КПРС, що відбувся в лютому 1956 р.

На з'їзді вперше була показана справжня постать Й.Сталіна – постать жорстокого тирана і диктатора.

Політика ж партії в цілому на всіх етапах соціалістичного будівництва вважалася правильною. Ця обмежена критика позитивно вплинула на оздоровлення політичної і морально-психологічної атмосфери в суспільстві.

Закономірним наслідком XX з'їзду КПРС став справжній переворот у суспільній свідомості, перегляд сталих стереотипів мислення, критична оцінка подій минулого. Цей переломний період у житті радянських людей був згодом названий «Хрущовською відлигою».

Насправді ж, суть існуючого політичного режиму фактично не змінювалася. Але його провідники вже не наважувалися використовувати в управлінні державою жорстокі терористичні методи.

Щоб спрямувати критику сталінщини в більш помірковане русло, ЦК КПРС 30 червня 1956 р. прийняв постанову «Про подолання культу особи та його наслідків», яка була безумовним кроком назад в порівнянні з доповіддю Хрущова на XX з'їзді

Ознаки політичної «відлиги» більше відчувалися у сфері культурного життя. Українській культурі почали повертатися імена безпідставно забутих чи незаконно репресованих діячів.

Разом з реабілітацією відомих діячів культури почали поступово розгортатися і процеси реабілітації окремих партійних, державних і військових діячів.

Крім цього, у вересні 1955 р. були амністовані громадяни, що були звинувачені у співробітництві з німецькими окупантами в роки Великої Вітчизняної війни. Внаслідок оголошеної амністії на 1957 р. із ув'язнення повернулося понад 65 тисяч колишніх членів ОУН і воїнів УПА.

Антихрущовську опозицію очолили голова союзного уряду Г.Маленков, його заступник В.Молотов і керівник Державного комітету з питань праці і зарплати Л.Каганович.

Усунувши політичних опонентів, М.Хрущов для зміцнення свого становища здійснив низку кадрових перестановок. У листопаді 1957 р. М.Хрущов звільнив Жукова від обов'язків міністра оборони і призначив на цю посаду уродженця України маршала А.Малиновського.

У грудні 1957 р. перший секретар ЦК Компартії України О.Кириченко був обраний секретарем ЦК КПРС, а на чолі КПУ став М.Підгорний.

На початку 1958 р. М.Хрущов усунув з посади Голову Ради Міністрів СРСР М.Булганіна і сам очолив союзний уряд. Внаслідок цього дві найвищі в країні посади – партійна і державна опинилися в руках однієї особи

12 жовтня 1964 року офіційно поставлено питання про недовіру Хрущову, його звільнено, а на чолі партії став Брежнев.