Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
spori_po_F_nansovomu_pravc___Bank_golovna.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
1.92 Mб
Скачать
  1. Правове регулювання кредитування банківського рахунка.

Відповідно до ст. 1069 ЦКУ, якщо згідно з договором банківського рахунку банк здійснює платежі з рахунку клієнта, незважаючи на відсутність на ньому коштів (кредитування рахунку), вважається, що банк надав клієнтові кредит на відповідну суму із дня здійснення цього платежу. Таким кредитом і є овердрафт. Зазначимо, що на сьогодні овердрафт надається підприємствам у двох формах:

1) у формі кредитування поточного рахунку підприємства;

2) у формі кредитування карткового рахунку підприємства.

Овердрафт – це короткостроковий кредит, наданий банком надійному клієнтові понад його залишок на поточному рахунку в цьому банку (кредитування поточного рахунку) в межах заздалегідь обумовленої суми (Інструкція про застосування Плану рахунків бухгалтерського обліку комерційних банків України, затвердженій постановою Правління НБУ) І хоча ця інструкція втратила свою чинність, а в новій таке визначення відсутнє, у практичній діяльності кредитування у вигляді овердрафту за поточним рахунком клієнта все-таки здійснюється. Іншими словами, якщо на поточному рахунку клієнта банку коштів для здійснення платежу недостатньо, то банк має право за рахунок належних йому коштів проводити розрахунки на суми, зазначені в платіжному дорученні клієнта. У такий спосіб підприємство покриває розрив між необхідними витратами й фактичними надходженнями за рахунок банківських коштів.

Згідно з п. 2 ст. 1069 ЦКУ права та обов'язки сторін, пов'язані з кредитуванням рахунку, визначаються положеннями про позику й кредит. Оскільки овердрафт є видом кредиту, то він може оформлятися договором, в якому вказуються умови кредитування: ліміт овердрафту, базова відсоткова ставка, відповідальність за порушення строків за кредитом й інші умови, наприклад суми, що сплачуються за пролонгацію терміну дії умов договору.

Відсотки за овердрафтом нараховуються не рідше одного разу на місяць згідно з договором овердрафту і є обліковою політикою банку. Банк може нараховувати відсотки в щоденному режимі за станом заборгованості на визначений час дня.

Правове регулювання здійснення овердрафту у формі кредитування карткового рахунку підприємства здійснюється на підставі Положення про порядок емісії платіжних карток і здійснення операцій з їх застосуванням, затвердженого постановою НБУ.

Банк може встановлювати такі платіжні схеми при здійсненні розрахунків за операціями з використанням корпоративних платіжних карток: дебетову (не передбачає овердрафту); та таких, що його передбачають: дебетово-кредитну; кредитну.

Кредит "овердрафт" – це такий короткостроковий кредит, що надається банком клієнтові у разі перевищення суми операцій за платіжною карткою над залишком коштів на картковому рахунку (п. 1.5. Положення про порядок емісії платіжних карток і здійснення операцій з їх застосуванням).

Дебетно-кредитна схема встановлює умови одержання овердрафту, які зазвичай вказуються у договорі на відкриття й обслуговування корпоративного карткового рахунку (або ж в окремому кредитному договорі). Суть його надання полягає в такому: банк, на підставі умов зазначеного вище договору, щораз, коли власник корпоративної картки (працівник підприємства або ж ФО -підприємця) здійснює операції з платіжною карткою (знімає гроші в банкоматі, здійснює з її допомогою придбання товарів у магазині, інші операції), самостійно визначає, чи потрібен кредит клієнту-підприємству (або клієнту – приватному підприємцю). Клієнт же, одержуючи зазначену відсутню суму за допомогою платіжної картки, у такий спосіб підтверджує одержання кредиту "овердрафт".

Кредит "овердрафт" може мати як обновлювану форму, так і необновлювану. Якщо договором передбачено обновлювану форму кредиту "овердрафт", то це означає, що клієнт може скористатися ним знову автоматично після погашення (повного або часткового) суми попереднього отриманого кредиту "овердрафт". В іншому випадку - це означає, що після одержання його суми та її погашення клієнт не матиме можливості скористатися кредитом знову.

Незалежно від того, скористається клієнт кредитом чи ні, він сплачує банку визначену суму за відкриття овердрафту (одноразова плата при укладанні договору), та можуть сплачуватись інші передбачені договором виплати на користь банку (за пролонгацію, штрафи тощо).

Кредитна платіжна схема передбачає здійснення клієнтом банку операцій з використанням корпоративної платіжної карти за рахунок коштів, що містяться зазначеним банком на корпоративному картковому рахунку - і надані банком клієнтові в кредит у рамках кредитної лінії. Це і є «звичайний» кредит. Тобто зазначена платіжна схема передбачає здійснення клієнтом операцій із платіжною карткою тільки за рахунок кредитних коштів, отриманих на корпоративний картрахунок.

Правове регулювання питань, які не узгоджені договором про надання овердрафту, здійснюється гл. 71 ЦКУ щодо кредиту та банківським законодавством і НПА НБУ.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]