Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
spori_po_F_nansovomu_pravc___Bank_golovna.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
1.92 Mб
Скачать
  1. Розгляд та прийняття закону про Державний бюджет України.

Розгляд та прийняття державного бюджету України є другою стадією, яка визначена гл. 7 БКУ в бюджетному процесі. На відміну від стандартної процедури розгляду проектів законів, що складається із трьох стадій, розгляд закону про Державний бюджет України передбачає застосування спеціальної процедури, із введенням додаткового законочитання.

Першим етапом на цій стадії є етап підготовки проекту закону до першого читання.

Не пізніше ніж через 5 днів після подання КМУ проекту закону про Державний бюджет України до ВРУ Міністр фінансів України представляє його на пленарному засіданні ВРУ. Голова Комітету ВРУ з питань бюджету доповідає про його відповідність вимогам БКУ, Основним напрямам бюджетної політики на наступний бюджетний період та пропозиціям ВРУ до цих Основних напрямів. У разі, якщо ВРУ за результатами обговорення представленого проекту прийняла вмотивоване рішення про його відхилення (у разі невідповідності БКУ, Основним засадам ..), то КМУ зобов'язаний у тижневий термін подати проект закону про Державний бюджет України на повторне представлення з обґрунтуванням внесених змін, пов'язаних з відповідним рішенням ВРУ. Міністр фінансів повторно представляє проект закону про Державний бюджет України не пізніше 3 днів після його повторного подання до ВРУ.

Після прийняття до розгляду представленого проекту закону не пізніше 1 жовтня (6 жовтня, якщо проект бюджету був прийнятий до розгляду після повторного подання КМУ) року, який передує плановому, проект закону про Державний бюджет розглядається народними депутатами, а також у комітетах, депутатських фракціях та групах ВРУ. Комітети ВРУ формують свої пропозиції до проекту і передають їх до Комітету ВРУ з питань бюджету та призначають представників для участі у роботі цього Комітету. Після 1 жовтня (6 жовтня) прийняття пропозицій припиняється.

Комітет ВРУ з питань бюджету не пізніше 15 жовтня (20 жовтня) року, який передує плановому, спільно з уповноваженими представниками КМУ розглядає пропозиції до проекту закону про Державний бюджет України і готує Висновки та пропозиції до нього (збалансовані), а також таблиці пропозицій суб'єктів права законодавчої ініціативи, які пропонується підтримати чи відхилити, і приймає з цього приводу відповідне рішення та розповсюджує їх серед народних депутатів України не пізніше ніж за 2 дні до розгляду проекту закону у першому читанні на пленарному засіданні ВРУ.

Наступний етап – не пізніше 20 жовтня (25 жовтня) року, що передує плановому - перше читання - починається з доповіді Голови Комітету ВРУ з питань бюджету щодо Висновків та пропозицій до проекту закону про Державний бюджет України, за яким відбувається його обговорення.

Висновки та пропозиції до проекту закону про Державний бюджет голосуються в цілому. Якщо позитивне рішення не прийнято, відбувається постатейне голосування, якщо на цьому наполягають автори пропозиції. Прийняття рішення щодо Висновків та пропозицій до проекту закону про Державний бюджет вважається прийняттям проекту закону про Державний бюджет України у першому читанні і вони набувають статусу Бюджетних висновків ВРУ.

Наступний етап – підготовка до другого читання і друге читання.

КМУ доопрацьовує і подає не пізніше 3 листопада (8 листопада) року, що передує плановому, проект закону про Державний бюджет і порівняльну таблицю щодо врахування прийнятих і з вмотивованими поясненнями щодо неврахованих пропозицій Бюджетних висновків ВРУ. Комітет ВРУ з питань бюджету протягом трьох днів після внесення проекту закону, підготовленого КМУ до 2 читання, готує висновки щодо розгляду проекту закону про Державний бюджет у 2 читанні.

Наступний етап – розгляд проекту закону про Державний бюджет України у другому читанні - завершується не пізніше 20 листопада року, що передує плановому.

В 2 читанні пропозиції депутатів і фракцій не розглядають. До спеціальної процедури розгляду бюджету можна віднести і закріплення в якості імперативного припису переліку показників, що повинні бути прийняті у 2 читанні проекту в обов'язковому порядку і не підлягають розгляду у третьому читанні (ч. 3 ст. 43 БКУ): загальний обсяг дефіциту (профіциту), доходів і видатків Державного бюджету, розмір мінімальної заробітної плати та рівень забезпечення прожиткового мінімуму на наступний бюджетний період, обсяг міжбюджетних трансфертів та інші положення, необхідні для формування місцевих бюджетів. Статті проекту закону про Державний бюджет, не прийняті у 2 читанні, переносяться на розгляд у 3 читанні.

Наступний етап - розгляд проекту закону про Державний бюджет України у третьому читанні

Комітет ВРУ з питань бюджету доопрацьовує проект закону про Державний бюджет України та вносить його на розгляд ВРУ у третьому читанні не пізніше 25 листопада року, що передує плановому.

Після доповіді Голови Комітету ВРУ з питань бюджету та співдоповіді Міністра фінансів України ВРУ проводить голосування по пропозиціях Комітету ВРУ з питань бюджету щодо статей проекту закону про Державний бюджет України, що не були прийняті у другому читанні, та по проекту закону в цілому, або якщо в цілому не прийнято, проводиться голосування по кожній запропонованій Комітетом ВРУ з питань бюджету пропозиції.

Закон про Державний бюджет України приймається ВРУ до 1 грудня року, що передує плановому.

Особливості розгляду проекту закону про Державний бюджет України: Терміном перебування проекту закону про Державний бюджет України на розгляді у ВРУ є час з моменту його офіційного подання КМУ ВРУ до його прийняття ВРУ за вирахуванням часу, коли цей проект знаходився в КМУ згідно з процедурою, визначеною БКУ. Термін перебування прийнятого ВРУ закону про Державний бюджет України на розгляді у Президента України, а також термін повторного розгляду ВРУ, у разі повернення його Президентом України із вмотивованими і сформульованими пропозиціями до цього закону з наступним його поверненням до ВРУ на повторний розгляд, не включаються до загального терміну перебування проекту закону про Державний бюджет України у ВРУ.

Бюджетні призначення в разі несвоєчасного прийняття закону про Державний бюджет України. Якщо до початку нового бюджетного періоду не набрав чинності закон про Державний бюджет України, КМУ має право здійснювати витрати Державного бюджету відповідно БКУ із визначеними в ньому обмеженнями (на цілі, які визначені у законі про Державний бюджет на попередній бюджетний період і одночасно передбачені у проекті закону про Державний бюджет на наступний бюджетний період; щомісячні видатки не можуть перевищувати 1/12 обсягу видатків, визначених законом про Державний бюджет на попередній бюджетний період; провадити капітальні видатки забороняється, крім випадків, пов'язаних з введенням воєнного чи надзвичайного стану, оголошенням окремих місцевостей зонами надзвичайної екологічної ситуації). Не пізніше 2 місяців з дня набрання чинності законом про Державний бюджет Міністр фінансів інформує ВРУ про взяті бюджетні зобов'язання та здійснені платежі, по яких бюджетні призначення у затвердженому Державному бюджеті не передбачені. До прийняття закону про Державний бюджет на поточний бюджетний період запозичення можуть здійснюватися лише з метою погашення основної суми державного боргу. До прийняття закону про Державний бюджет на поточний бюджетний період податки, збори (обов'язкові платежі) та інші надходження справляються відповідно до закону про Державний бюджет на попередній бюджетний період та інших нормативно-правових актів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]