Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
spori_po_F_nansovomu_pravc___Bank_golovna.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
1.92 Mб
Скачать
  1. Правовий режим банківських операцій з валютними цінностями.

Правовий режим валютних відносин в Україні можна визначити як режим валютних обмежень, сутність якого полягає в законодавчій або адміністративній забороні, лімітуванні або регламентації операцій з валютою або валютними цінностями. Введення валютних обмежень може диктуватися економічними або політичними причинам.

Валютні обмеження полягають у дорученні керувати валютними операціями НБУ, ліцензування валютних операцій, можливості блокування валютних рахунків; до недавнього часу вимозі обов'язкового продажу половини валютного виторгу експортерів НБУ.

Одним з важливих валютних обмежень є заборона обігу i використання іноземних валют як платіжного засобу.

Законодавство України встановлює загальний дозвіл ведення валютних операцій, але в суворо обмеженому порядку i при забороні здійснення певних дій. Згідно з вказаним загальним дозволом кожний конкретний суб'єкт має право бути власником валютних цінностей з усіма повноваженнями, що з цього випливають, — володіння, користування, розпорядження валютними цінностями. Але при загальному дозволі існують певні обмеження:

1) регулювання переказів та платежів за кордон, вивозу капіталу. репатріації прибутків, золота, грошових знаків та цінних паперів;

2) обмеження вільної купівлі та продажу іноземної валюті та введення обов'язкового продажу державі іноземної валюти в обмін на національну валюту за офіційним курсом (зараз це в Україні скасовано), але не законодавчим органом, а НБУ;

3) зосередження валютних операцій в центральних або спеціально уповноважених банках;

4) контроль за створенням та ліквідацією авуарів резидентів в країні (авуари — це кошти, що належать резидентам або нерезидентам i знаходяться в іноземних банках);

5) контроль за створенням та ліквідацією авуарів нерезидентів - учасників валютних операцій в країні:

6) контроль за інвестуванням нерезидентів в економіку України та резидентів в економіку інших країн;

7) здійснення декларування, попереднього дозволу, контролю або заборони в здійсненні окремих видів валютних операцій.

Декрет КМУ "Про систему валютного регулювання і валютного контролю" установлює режим здійснення валютних операцій на території України, визначає загальні принципи валютного регулювання, повноваження державних органів і функції банків та інших фінансових установ України в регулюванні валютних операцій, права й обов'язки суб'єктів валютних відносин, порядок здійснення валютного контролю, відповідальність за порушення валютного законодавства.

ЗУ "Про НБУ", ст. 37 Умови та порядок конвертації (обміну) гривні на іноземну валюту встановлюються НБУ відповідно до законодавства України про валютне регулювання. НБУ не може обмежувати права суб'єктів валютного ринку на здійснення операцій з іноземною валютою, гарантовані їм законом.

ЗУ "Про банки і банківську діяльність" визначає структуру банківської системи, економічні, організаційні і правові засади створення, діяльності, реорганізації і ліквідації банків. ЗУ встановлює засади банківських операцій, в тому числі з валютними цінностями, ліцензування тощо.

В сфері валютного регулювання широкими повноваженнями наділений НБУ. На нього покладено здійснення валютної політики, виходячи з принципів загальної економічної політики України. НБУ контролює дотримання ліміту зовнішнього державного боргу i визначає при необхідності ліміти заборгованості в іноземній валюті банкам-нерезидентам. НБУ наділений в межах, встановлених валютним законодавством, нормотворчими повноваженнями в галузі здійснення операції на валютному ринку України; його акти є обов'язковими для всіх ЮО і ФО i вступають в силу в строк, встановлений НБУ.

НБУ, Правила використання готівкової іноземної валюти на території України (2007) – встановлюють порядок та умови використання готівкової іноземної валюти на території України.

НБУ, Правила здійснення переказів іноземної валюти за дорученням та на користь фізичних осіб (2004) - регламентують порядок здійснення уповноваженими банками та небанківськими фінансовими установами, які отримали від НБУ генеральну ліцензію на здійснення валютних операцій, переказів іноземної валюти за дорученням ФО (резидентів і нерезидентів) за межі України та в межах України, а також виплати ФО (резидентам і нерезидентам) в Україні переказаної на їх користь іноземної валюти, а також порядок видачі ФО - резидентам індивідуальних ліцензій НБУ на переказування іноземної валюти за межі України. Правила не поширюються на перекази, що пов'язані з підприємницькою та інвестиційною діяльністю.

НБУ, Положення про порядок виконання банками документів на переказ, примусове списання і арешт коштів в іноземних валютах та банківських металів (2008) - встановлює загальні вимоги НБУ до оформлення клієнтами доручень на переказ коштів в іноземній валюті або банківських металів, їх виконання уповноваженими банками й іншими фінансовими установами, порядку зарахування коштів в іноземній валюті, а також визначає особливості здійснення уповноваженим банком арешту та примусового списання коштів в іноземних валютах та банківських металів з рахунків клієнта і з кореспондентських рахунків уповноваженого банку - резидента та нерезидента, відкритих в іншому уповноваженому банку-резиденті.

НБУ, Положення про порядок та умови торгівлі іноземною валютою (в ред.. 2008) – встановлює порядок та умови торгівлі іноземною валютою на міжбанківському валютному ринку України та міжнародних валютних ринках.

НБУ, Постанова "Про переказування коштів у національній та іноземній валюті на користь нерезидентів за деякими операціями" (2003),

НБУ, Положення "Про застосування іноземної валюти в страховій діяльності" (2000) – порядок використання іноземної валюти у страховій діяльності.

НБУ, Положення про відкриття та функціонування в уповноважених банках України рахунків банків-кореспондентів в іноземній валюті та в гривнях (1998). Інші НПА НБУ.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]