Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
spori_po_F_nansovomu_pravc___Bank_golovna.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
1.92 Mб
Скачать
  1. Міжбюджетні трансферти, їх види.

Міжбюджетні трансферти - це кошти, які безоплатно і безповоротно передаються з одного бюджету до іншого (п. 25 ст. 2 БКУ). Згідно з ст. 96 БКУ міжбюджетні трансферти поділяються на такі види, як: 1) Дотація вирівнювання - міжбюджетний трансферт на вирівнювання доходної спроможності бюджету, який його отримує (має нецільовий характер) (п. 18 ст. 2 БКУ); 2) Субвенції - міжбюджетні трансферти для використання на певну мету в порядку, визначеному тим органом, який прийняв рішення про надання субвенції (виділяється на конкретні цілі - на виконання інвестиційних проектів, здійснення програм соціального захисту, компенсацію втрат доходів бюджетів місцевого самоврядування унаслідок надання пільг, установлених державою тощо) (п. 37 ст. 2 БКУ); 3) кошти, що передаються до Державного бюджету України та місцевих бюджетів з інших місцевих бюджетів (у разі, якщо доходи перевищують видатки); 4) інші дотації.

Відповідно до статті 3 ЗУ "Про міжбюджетні відносини між районним бюджетом та бюджетами територіальних громад сіл, селищ, міст та їх об'єднань" у районному бюджеті можуть передбачатися такі міжбюджетні трансферти:

1) дотація вирівнювання бюджетам місцевого самоврядування;

2) кошти, що передаються до районного бюджету з бюджетів місцевого самоврядування;

3) додаткова дотація на вирівнювання диспропорцій, пов'язаних із нерівномірністю мережі бюджетних установ;

4) інші дотації;

5) субвенції на виконання інвестиційних проектів;

6) інші субвенції. У бюджеті місцевого самоврядування можуть передбачатися такі міжбюджетні трансферти:

1) дотація вирівнювання із районного бюджету;

2) кошти, що передаються до районного бюджету;

3) субвенції:

а) субвенції на утримання об'єктів спільного користування;

б) субвенції на ліквідацію негативних наслідків діяльності об'єктів спільного користування;

в) інвестиційні субвенції на будівництво або реконструкцію об'єктів спільного користування;

г) субвенції на виконання власних повноважень територіальних громад сіл, селищ, міст районного значення та їх об'єднань;

ґ) інші субвенції.

Для визначення розподілу міжбюджетних трансфертів використовують фінансовий норматив бюджетної забезпеченості (ст. 94 БКУ). Він встановлюється шляхом ділення загального обсягу фінансових ресурсів, що спрямовуються на реалізацію бюджетних програм, на кількість мешканців або споживачів соціальних послуг. Загальний обсяг фінансових ресурсів, що спрямовуються на виконання бюджетних програм місцевими бюджетами, розподіляється між видами видатків відповідно до пріоритетів бюджет­ної політики держави.

Фінансовий норматив бюджетної забезпеченості коригується коефіцієнтами, які враховують відмінності у вартості надання соціальних послуг залежно від кількості населення та споживачів соціальних послуг і соціально-економічних, демографічних, кліматичних особливостей адміністративно-територіальних одиниць. Коригуючі коефіцієнти затверджує КМУ.

Відповідно до ч. 3 ст. 43 БКУ обсяг міжбюджетних трансфертів та інші положення, необхідні для формування місцевих бюджетів, повинні бути прийняті у 2-му читанні проекту ЗУ про Державний бюджет України на відповідний рік в обов'язковому порядку і не підлягають розгляду у 3-ому читанні.

 

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]