Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НМК2004_bachelor_new.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
17.12.2018
Размер:
1.68 Mб
Скачать

Тема 4. Стратегія входження в міжнародний ринок

Мотиви та етапи виходу підприємства на міжнародні ринки. Організаційні форми та стратегія поведінки підприємства на міжнародних ринках. Розробка стратегії входження в міжнародний ринок: шляхи і методи. Критерії вибору способу виходу на зовнішні ринки. Порівняльна характеристика способів виходу на закордонні ринки. Експорт як стратегія входження. Прямий та непрямий експорт. Ліцензування: причини, переваги, недоліки. Місцеве виробництво, виробництво за контрактом, спільне виробництво. Спільне підприємництво. Стратегічні союзи. Реалізація стратегії входження. Стратегія виходу з ринку. Основні проблеми на шляху підприємства до міжнародного ринку.

Тема 5. Товарна політика на світових ринках

Особливості міжнародної товарної політики і планування товару. Розробка міжнародного товарного асортименту. Поширення асортименту вітчизняного ринку на зовнішні ринки. Введення додаткових товарів до міжнародного асортименту. Альтернативні шляхи пошуку нових товарів для іноземних ринків. Процес розробки нового товару. Вилучення товару з асортименту. Сприйняття товару покупцем та його поширення. Характерні риси товару, що забезпечують його сприйняття. Товарна диверсифікація на світовому ринку. Стратегія торговельних знаків. Єдина торговельна марка на світовому ринку. Пристосування товарних марок для кожного ринку.

Тема 6. Ціноутворення в зед підприємств

Стратегічне значення цін в умовах міжнародної конкуренції. Класифікація чинників, що визначають цінову стратегію на світовому ринку: чинники прибутку та витрат; транспортні витрати; тарифні податки; рівень доходів населення; конкуренція; коливання валютних курсів; державне регулювання цін. Формування цін на світовому ринку: підхід, що базується на витратах, ринковий підхід. Експортні ціни. Способи визначення експортних цін. Демпінг. Внутрішньофірмові трансфертні ціни. Чинники, що впливають на їх формування.

Тема 7. Пошук і оцінка закордонних партнерів

Напрямки пошуку закордонних партнерів. Показники виробничої діяльності, конкурентоспроможності, фінансового стану закордонних партнерів. Порядок і форми встановлення міжнародних господарчих контактів. Основні положення міжнародного ділового етикету.

Тема 8. Міжнародна контрактна діяльність

Суть міжнародних контрактів, їх класифікація та види. Передконтрактна діяльність. Порядок розробки і укладання міжнародних господарчих контрактів та їх структура. Суть та преамбула контракту. Предмет контракту. Строк і дата поставки. Базові умови поставки. Інкотермс’2000. Ціна контракту. Платежі. Рекламаційна діяльність. Гарантії. Обставини нездоланної сили. Арбітраж. Умови, що забезпечують виконання договору та санкції. Додаткові складові міжнародних господарчих контрактів.

Тема 9. Діяльність підприємств на світовому ринку технології

Світовий ринок технологій (СРТ) як системоутворюючий фактор міжнародної економіки. Структура світового ринку технологій і класифікація технологій. Об’єкти СРТ і форми трансферу технологій. Суб’єкти СРТ і канали трансферу технологій. Правові форми захисту технології. Ліцензійна торгівля в міжнародній економіці. Специфіка економічних розрахунків при купівлі-продажу ліцензій. Міжнародна торгівля "ноу-хау". Франчайзинг як сучасна форма міжнародного руху технологій. Міжнародний інжиніринг та консалтинг. Державне та міждержавне регулювання передачі технології.

Тема 10. Міжнародні розрахунки при здійсненні ЗЕД

Принципи міжнародних розрахунків. Суб’єкти, умови та методи здійснення міжнародних розрахунків. Міжбанківська телекомунікаційна система СВІФТ та її функції. Документарне інкасо, документарний акредитив, банківські перекази, розрахунки чеками, відкритий та авансовий платежі в системі міжнародних розрахунків.

Тема 11. Кредитування ЗЕД підприємств

Економічна сутність міжнародних кредитів. Принципи, суб’єкти, об’єкти та види міжнародного кредитування. Класифікація міжнародних кредитів. Комерційний кредит, банківський кредит. Умови вексельних та акцептних кредитів. Акцептно-рамбурсний кредит. Факторинг та форфейтинг.

Тема 12. Оподаткування ЗЕД підприємств

Система оподаткування ЗЕД в Україні і її основні принципи. Зміст і порядок нарахування податків на ЗЕД підприємств. Основні види пільг суб’єктам ЗЕД, що діють на території України.

Тема 13. Митне регулювання ЗЕД підприємств

Суть і принципи митного регулювання в Україні. Основні митні процедури і порядок їх здійснення. Система митних податків та митних зборів. Митна вартість товару і розрахунок митних платежів. Організація діяльності митних брокерів і ліцензійних митних складів. Єдиний митний тариф України.

Тема 14. Валютне регулювання ЗЕД підприємств

Нормативно-правові основи валютного регулювання ЗЕД підприємств в Україні. Операції з валютними цінностями. Курс національної валюти. Українська міжбанківська валютна біржа та її функції. Специфіка проведення торгів іноземною валютою. Напрями використання валютних засобів підприємств.

Тема 15. Страхування ЗЕД підприємств

Сутність страхування ЗЕД підприємств. Основні види та суб’єкти страхування ЗЕД підприємств. Особливості страхування транспортних засобів. Специфіка страхування вантажу при експорті-імпорті. Умови страхування ЗЕД підприємств. Порядок сплати страхового відшкодування.

Тема 16. Транспортне забезпечення ЗЕД підприємств

Транспортні послуги як важливий сектор світового ринку послуг. Вибір виду транспорту. Вид вантажу. Відстань і маршрут перевезення. Міжнародна логістика. Морські перевезення: трампове та лінійне судноплавство, контейнерні перевезення морем. Залізничні, автомобільні та повітряні перевезення. Транспортно-експедиційні підприємства.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]