Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НМК2004_bachelor_new.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
17.12.2018
Размер:
1.68 Mб
Скачать

Тема 2. Аналіз маркетингових проблем та можливостей організації

Лекція 3. Макромаркетингове середовище організації

Маркетингові проблеми та можливості фірми. Фактори макромаркетингового середовища. Фактори внутрішнього середовища підприємства.

Основна література: [1, с. 21-22, 29], [2, с. 98-117].

Додаткова література: [2], [5].

Завдання для самостійної роботи: Скласти словник факторів і маркетингового середовища (не менш 20 по кожній групі факторів).

Лекція 4. Мікромаркетингове середовище організації

Фактори мікромаркетингового середовища. Фактори внутрішнього середовища підприємства. Методика оцінки факторів маркетингового середовища. Поняття маркетингових ризиків в діяльності організації.

Основна література: [1, с. 23-28], [2, с. 95-97].

Додаткова література: [2], [5].

Тема 3. Типи ринків та моделі поведінки споживачів

Лекція 5. Типи ринків

Ринок кінцевих споживачів. Промисловий ринок. Особливості попиту на промисловому ринку. Порівняльна характеристика промислового та споживчого ринків.

Основна література: [1, с. 48-49 ], [2, с. 159-160].

Додаткова література: [1], [5].

Лекція 6. Моделі поведінки споживачів

Розгорнута модель кінцевого споживача. Теорії споживчих мотивацій. Процес прийняття рішення. Ролі осіб, що приймають участь в рішення про купівлю. Етапи сприймання товару-новинки. Категорії покупців в залежності від часу сприйняття товару-новинки.

Основна література: [1, с. 49-53], [2, с. 163-197].

Додаткова література: [1], [2], [7].

Завдання для самостійної роботи: Проаналізувати власну модель споживчої поведінки під час купівлі товарів повсякденного та довгострокового попиту, послуги. Описати процес прийняття рішення щодо купівлі. Скласти звіт.

Тема 4. Система маркетингової інформації та маркетингових досліджень

Лекція 7. Система маркетингової інформації та маркетингових досліджень

Суть та основні етапи маркетингових досліджень. Роль маркетингових досліджень у прийнятті управлінських рішень. Типи маркетингових досліджень. Джерела маркетингової інформації. Характеристика методів збору первинної маркетингової інформації. Основні переваги та недоліки методів збору інформації. Типи помилок при опитуванні. Анкета, її структура. Типи питань. Збір та обробка інформації.

Основна література: [1, с. 31-47], [2, с. 125-158].

Додаткова література: [1], [2].

Завдання для самостійної роботи: Проаналізувати джерела вторинної маркетингової інформації, що є в Україні. Скласти звіт.

Тема 5. Відбір цільових ринків

Лекція 8. Сегментація ринку

Суть та визначення ринкового сегменту. Сегментація ринку, її значення для організації. Переваги та недоліки сегментації. Основні етапи сегментації ринку. Основні критерії сегментації споживчого та промислового ринків. Оцінка привабливості ринкових сегментів. Стратегії обхвату ринку, що можуть застосовувати організації, їх переваги та недоліки. Конкурентні стратегії організації.

Основна література: [1, с. 54-62], [2, с. 200-226].

Додаткова література: [1], [2], [5].

Завдання для самостійної роботи: Проаналізувати поведінку споживачів на одному із споживчих товарних ринків та запропонувати гіпотезу його сегментації. Скласти звіт.

Лекція 9. Ринкове позиціонування

Позиціонування товарів на ринку, його значення організації. Основні етапи позиціонування. Критерії ефективного позиціонування.

Основна література: [1, с. 62-63], [2, с. 227-239].

Додаткова література: [5], [7].

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]