Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Плебсологічний вимір актуальних проблем у сфері....doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
04.12.2018
Размер:
1.55 Mб
Скачать

Плебсологічне значення касаційного оскарження судових рішень у кримінальному судочинстві україни

Плебсологічне значення касаційного оскарження рішень суду у кримінальному судочинстві України проявляється в тому, що воно являє собою юридичну гарантію забезпечення прав і свобод громадян та зберіганню національної державності. Касаційне оскарження сприяє підвищенню ефективності управління, так як містить правила реалізації органами держави і посадовими особами наданих їм повноважень. Воно також сприяє підвищенню відповідальності посадових осіб, полегшує контроль з боку громадян за тим, щоб ці посадові особи здійснювали повноваження, що в значній мірі виключає можливість свавільних дій, попереджує їх. Крім того, дісциплінує учасників процесу, а також забезпечує дотримання законності.

Таким чином, по-перше, принцип оскарження дій та рішень державних органів і посадових осіб, які ведуть кримінальний процес є одним із фундаментальних гарантій прав та законних інтересів осіб, залучених у сферу кримінального судочинства. І, по-друге, проголошений у ст. 129 Конституції України цей принцип підкреслює, що правова держава повинна бути зацікавлена в тому, щоб ухвалене судом рішення узгоджувалось з об'єктивною істиною, а в суспільстві панувало усвідомлення його правосудності [Конституція України. – Київ: Видавництво "Право", 2010. – С. 52].

Законом України від 7 липня 2010 року "Про судоустрій та статус суддів" внесені істотні доповнення та зміни до Кримінально-процесуального кодексу України, які стосуються і касаційного оскарження судових рішень. Не всі доповнення та зміни можна сприймати однозначно. Судова влада не стала ближчою до народу, а доступ громадян до правосуддя не полегшився [Кримінально-процесуальний кодекс України. – К.: Видавництво "Істина", 2010. – С. 224]

Запропоновані зміни до КПК суттєво звужують процесуальні можливости судового захисту прав і свобод фізичних осіб, прав та законних інтересів юридичних осіб, а також інтересів держави в судах загальної юридикції в Україні. Це полягає і в значному скороченні касаційного оскарження судових рішень, звуження права на касаційне оскарження [В.Онопенко. Лист Верховного Суду України до Президента України у зв'язку з прийняттям Закону "Про судоустрій і статус суддів" від 12.07.2010 // Теліпко В.Е. Закон України "Про судоустрій і статус суддів". Науково-практичний коментар. За редакцією професора Молдована В.В. – К. : Центр учбової літератури, 2011. – С. 528].

У зв'язку з тим, що апеляційні суди виконують функцію суду лише другої інстанції, то з переліку судових рішень, які можуть бути перевірені в касаційному порядку, виключені ті рішення апеляційного суду, які ухвалені ним як судом першої інстанції. Стаття 383 КПК України доповнена ще одним рішенням, яке може стати предметом касаційного розгляду – ухвала апеляційного суду, постановлена ним в апеляційному порядку щодо екстрадиції. Законодавець продовжує відносити ухвали апеляційного суду до судових рішень, що набрали законної сили, з чим не можна погодитись.

Зі створенням Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ доцільно було б усунути встановлене обмеження судових рішень, які набрали законної сили, що можуть бути об'єктом касаційної перевірки – "якщо ці судові рішення не перешкоджають подальшому провадженню у кримінальній справі". Така законодавча позиція входить у суперечність з положенням ст. 129 Конституції України.

КПК України не передбачає право судді касаційного суду в ході перевірки доводів одержаної касаційної скарги витребувати нові матеріали. Суддя касаційного суду, який перевіряє касаційну скаргу у порядку ст. 388 КПК, у разі необхідності, вправі у письмовій формі запитувати документи, предмети, які, сприятимуть прийняттю суддею правильного рішення за результатами перевірки. Така необхідність може виникнути у зв'язку з посиланням у касаційній скарзі на документи, що не були предметом судового розгляду і не можуть бути одержані учасником процесу самостійно [Бобечко Н.Р. Апеляційне та касаційне оскарження судових рішень у кримінальному судочинстві України: Науково-практичний посібник / За редакцією академіка АПрН України, професор В.Т.Нора. – К.: Алерта; 2010. – С. 144].

Таким чином, значення касаційного оскарження судових рішень у кримінальному судочинстві України полягає в тому, що воно закріплює гарантії прав і законних інтересів учасників процесу, інтереси яких порушуються. Реалізація передбачених процесуальним законодавством прав всіх учасників процесу та сумління виконання ними покладених обов'язків є найважливішими гарантіями здійснення завдань кримінального судочинства як важливого інгредієнта плебсології.

Тетяна Анатоліївна Якубова,

Національна бібліотекаУкраїни ім. В.І. Вернадського (м. Київ)

tanya.yakubova@mail.ru