Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ ДЛЯ ВИКОНАННЯ ЛАБОРНИХ Р....doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
06.11.2018
Размер:
583.68 Кб
Скачать

4. Пересичені розчини.

У пробірку насипте натрій ацетат масою 5 г, додайте води об'ємом 3 мл і нагрівайте до розчинення солі. Потім, закривши отвір пробірки ватою, поставте пробірку в стакан із холодною водою. Коли розчин охолоне, вийміть вату і киньте в пробірку кристал натрій ацетату. Що при цьому спостерігається? Зверніть увагу на розігрів розчину. Поясніть зміни, що відбуваються та явища, що спостерігаються.

5. Кристалогідрати:

а) Властивості кристалогідратів.

Всипте в пробірку декілька кристалів мідного купоросу. Закріпіть пробірку в штативі так, щоб дно її було трохи вище отвору (навіщо?), і нагрівайте пробірку. Спостерігайте за зміною забарвлення кристалів. Коли взята речовина повністю змінить своє забарвлення, нагрівання припиніть. Напишіть рівняння відповідної реакцій та поясніть спостережуване явище.

Після охолодження пробірки улийте в неї 2-3 краплі води. Звер­ніть увагу на розігрів солі і зміну її забарвлення. Поясніть явища, що спостерігаються. Напишіть рівняння відповідної реакції та поясніть її.

б) Визначення кристалізаційної води.

Зважте фарфоровий тигель з точністю до 0,01 г. Потім зважте в ньому близько 1 г (з тією ж точністю) мілко подрібненого мідного купоросу СuSO4•Н2O. Помістіть тигель на кільце штативу і обережно нагрівайте у полум'ї пальника до тих пір, доки вся сіль не стане білою. Після охолодження тигля в ексикаторі знову зважте його. Для того, щоб впевнитися у повному зневодненні солі, прожарювання і зважування повторіть.

Обробка результатів:

1. Розрахуйте, виходячи з даних досліду: а) масу взятої солі; б) масу солі після прожарювання; в) масу кристалізаційної води; г) масу води, яка припадала на 1 моль СuSO4; д) число моль кристалізаційної води, що припадає на 1 моль СuSO4.

2. Представте формулу мідного купоросу як комплексної сполуки та поясніть її склад і будову.

Вправи

1. Яка маса калій нітрату необхідна для приготування насиченого при 75 °С розчину масою 40 г? (Використовуйте графік розчинності солей.)

2. Яка маса натрій хлориду виділиться з насиченого при 90 °С розчину масою 250 г при охолодженні його до 10 °С? (Використовуйте графік розчинності солей.)

3. Яку масу сульфур (VI) оксиду необхідно розчинити у воді масою 200 г, щоб отримати 15 %-ний (за масою) розчин сульфатної кислоти?

4. Знайдіть молярність 36,2 %-ного (за масою) розчину соляної кислоти, густина якого 1,18 г/мл.

Індивідуальні завдання

1. Яка маса глюкози міститься в розчині об'ємом 200 мл, осмотичний тиск якого при 33 °С складав 810,4 кПа?

2. Скільки молекул розчиненої речовини міститься у розчині об'ємом 1 мл, осмотичний тиск якого при 54 °С складає 6065 кЛа?

3. Розчин, об'ємом 1 мл, містить 0,0405 г деякої розчиненої речовини, ізотонічний з 0,0225 М розчином цукру. Розрахуйте молекулярну масу розчиненої речовини.

4. Розрахуйте температуру кипіння 5 %-ного розчину цукру у воді.

5. Розрахуйте температуру кристалізації водного розчину сечови­ни, у якому на 100 молів води приходиться 1 моль розчиненої речо­вини.

6. Приготовлено 0,1 М розчин калій хлориду при постійній температурі. Чи можна приготувати такий же розчин для будь-якої солі? Приведіть математичне визначення вказаного способу вираження складу розчину.

7. У фарфорову чашку масою 11,64 г налили насичений при 15 °С розчин калій нітрату. Маса чашки з розчином становить 106,4 г, а після випарювання розчину – 30,54 г. Знайдіть розчинність калій нітрату при зазначеній температурі.

8. Встановлено, що найбільша кількість цинку, яка може прореагувати з розведеним розчином сульфатної кислоти масою 100 г складає 13 г. Який процентний вміст сульфатної кислоти в цьому розчині?

9. Є розведена соляна кислота (густ. 1,1). Яка маса їдкого натру піде на нейтралізацію цієї кислоти масою 500 г?

10. Коефіцієнти абсорбції кисню та азоту при 0 °С дорівнюють відповідно 0,049 та 0,023. Газова суміш, яка містить 20 % кисню і 80 % азоту, підлягла збовтуванню з водою при 0 °С. Який склад газової суміші, розчиненої у воді? Визначте склад газової суміші після виділення її з розчину та повторного розчинення у воді (при такій же температурі).