Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ ДЛЯ ВИКОНАННЯ ЛАБОРНИХ Р....doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
06.11.2018
Размер:
583.68 Кб
Скачать

Зміст роботи

1. Явища, які спостерігаються при розчиненні речовин:

а) Зміна температури.

У дві пробірки налийте (до 1/3) води і виміряйте її температуру. У першу пробірку всипте 2-3 г амоній нітрату, обережно перемішайте одержаний розчин термометром і відзначте найнижчу температуру. У другу пробірку внесіть декілька шматочків натрій гідроксиду і після перемішування відзначте найвищу температуру. При розчиненні якої з речовин теплота виділяється, а якої поглинається? Чому? Поясніть явища, що відбуваються.

б) Зміна об'єму.

Налийте в пробірку (до 1/3) води і обережно додайте рівний об'єм спирту. Положення верхнього рівня рідини одразу ж відзначте гумовим кільцем. Закрийте пробірку пробкою і добре перемішайте. Після охолодження відзначте рівень розчину. Поясніть спостережуване явище.

в) Руйнування кристалів і утворення сольватів.

Нагрійте в пробірці 2-3 кристала йоду. Відзначте забарвлення утворених парів йоду. Який ступінь роздрібнення речовини в пароподібному стані при сублімації йоду?

У дві пробірки помістіть по 1-2 кристали йоду. У першу додайте трохи бензолу, у другу – спирту і добре струсніть вміст обох пробірок. Якого забарвлення набувають отримані розчини і чому? Дайте пояснення спостережуваним явищам, виходячи при цьому з різного складу утворюваних сольватів.

2. Визначення розчинності солі.

Зважте на технохімічних терезах 25-27 г дрібно потовченого калій нітрату і розчиніть його при нагріванні в колбі з 25 мл води, струшуючи та змішуючи вміст колби. Потім охолодіть її водою до кімнатної температури. Що при цьому відбувається? Як назвати отриманий розчин, маючи на увазі його концентрацію? Розчин відфільтруйте під вакуумом на лійці Бюхнера від осаду через сухий фільтр і виміряйте його температуру.

Зважте суху фарфорову чашку, улийте в неї близько 10 мл розчину і знову зважте. Обережно нагрійте на азбестовій сітці чашку з розчином, накривши останню попередньо зваженою лійкою (навіщо?).

Нагрівання продовжуйте до тих пір, доки вся вода не випарується, а лійка не стане сухою. Після цього охолодіть чашку та лійку і зважте. Як перевірити, що вся вода випарувалася?

Обробка результатів:

Розрахуйте, виходячи з даних досліду: а) масу розчину, який взяли для випарювання; б) масу солі, яка міститься в розчині; в) масу води, яка містилася в розчині; г) розчинність (в г/100 г води та в г/1000 мл води) калій нітрату при відміченій температурі.

За даними таблиці розчинності солей при різних температурах побудуйте криву розчинності калій нітрату, визначте по кривій його розчинність при температурі досліду і порівняйте її з величиною, отриманою в досліді.

3. Залежність розчинності солей від температури.

Налийте в пробірку води, всипте в неї невелику кількість натрій нітрату, потовченого у порошок, і збовтайте до повного розчинення солі. Додаючи натрій нітрат, збовтуйте розчин до тих пір, доки на дні пробірки не залишиться трохи солі, що не розчиняється при збовтуванні. Нагрійте пробірку до розчинення солі і продовжуйте додавати натрій нітрат NaNO3 у гарячий розчин до отримання насиченого розчину. Що вказує на утворення такого розчину? Нагрійте розчин до кипіння і потім дайте йому охолонути до кімнатної температури. Відзначте, яка кількість кристалів виділиться. Сформулюйте висновок про розчинність натрій нітрату NаNO3 у холодній і гарячій воді і обґрунтуйте залежність розчинності солей від температури.