Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Zar.lit.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
06.11.2018
Размер:
750.59 Кб
Скачать

7Клас (68год)

ВСТУП (1 ГОД)

Людина у творах мистецтва слова. Осмислення людської природи й долі у давніх міфах, переказах, легендах та літе­ратурних творах з фантастичними та життєподібними сю­жетами. Цінність внутрішнього світу людини та її вчинків, людської індивідуальності й людського життя у творах різ­них епох. Особливості зображення літературного героя в прозі та поезії, особливості читацького сприймання засобів художньої виразності у перекладних творах.

1. Велич історичного минулого у творах давньої та середньовічної літератури (7 год)

З біблійних переказів: «Давид і Голіаф». «Дужий Самсон» (2 год)

Давид і Самсон — біблійні герої-богатирі. Їхня відданість ідеї захисту народу від зовнішніх ворогів. Зв'язок їх над­звичайної фізичної сили з духовними джерелами та покли­канням розв'язати завдання загальнонародного життя. Спе­цифіка відтворення історичних подій та використання фан­тастичних елементів у переказах про Давида й Самсона.

Теорія літератури. Поняття про гіперболу.

З давньоіндійської літератури

«Рамаяна» (окремі уривки) (3 год)

Героїчні подвиги та шляхетні вчинки Рами. Втілення уяв­лень давньоіндійського народу про справедливість, силу ко­хання й добра в долі Рами. Фантастика і пригоди у творі. Особливості змалювання природи.

Теорія літератури. Поняття про давній героїчний епос.

З французької літератури

«Пісня про Роланда» (окремі уривки) (2 год)

Втілення в образі Роланда героїко-патріотичного та ли­царського ідеалів середньовічної доби. Оспівування звитя­ги, мужності, відваги, лицарського служіння батьківщині. Історична правда та вигадка в творі.

Теорія літератури. Поняття про середньовічний героїч­ний епос.

Рекомендована література для додаткового читання: «Пісня про Нібелунгів». «Пісня про мого Сіда». «Роман про Трістана та Ізольду» (в уривках).

Тематичне оцінювання

2. Історична тема в художній прозі (10 год)

З англійської літератури

Вальтер Скотт (1771—1832)

«Айвенго» (6 год)

Короткі відомості про письменника.

Широка панорама життя середньовічної Англії в романі «Айвенго». Втілення в образі Айвенго найкращих лицарських чеснот. Перемога добра, краси і справедливості над жорстокістю та підступністю. Долі Ровени й Ребеки. Романтика пригод та історичний колорит. Зображувальний динамізм (сцена штурму замку), гумор у творі.

Теорія літератури. Поняття про історичний роман.

Рекомендована література для додаткового читання:

А.Дюма. «Три мушкетери».

З російської літератури Микола Гоголь (1809—1852) «Тарас Бульба» (4 год)

Короткі відомості про письменника. М.Гоголь і Україна.

Зображення історичних подій в Україні, побуту й звичаїв Запорозької Січі в повісті «Тарас Бульба». Патріотичний пафос твору. Уславлення військового товариства, романтичне звеличення подвигу, засудження зради. Втілення суперечливих рис українського козацтва в образі Тараса Бульби. Протиставлення життєвого вибору в долях його синів. Цілісність натури Остапа, його самовідданість ідеї захисту рідної землі. Трагедія Андрія; конфлікт почуття та обов'язку. Майстерність розкриття характерів героїв. Картини української природи.

Теорія літератури. Поняття про повість, образ автора.

Рекомендована література для додаткового читання:

О.Пушкін. «Дубровський».

Тематичне оцінювання

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]