Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Zar.lit.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
06.11.2018
Размер:
750.59 Кб
Скачать

Вступ (1 год)

Світова література — скарбниця духовних надбань людс­тва. Література як мистецтво слова. Роль книги в житті людини.

Оригінальна та перекладна література, автор і перекладач художнього твору.

Теорія літератури. Початкове поняття про світову літературу. Оригінал і переклад.

1. МІФ (6 год)

Загальна характеристика (1 год)

Міф як засіб пояснення світу давньою людиною. Елементи пізнавальної, релігійної, художньої думки в міфі. Вті­лення у міфах духовно-етичної системи цінностей давньої людини. Відображення одвічних мрій людства про приборкання сил природи, освоєння далеких земель і морів, опа­нування повітряного простору. Фантастичні елементи в міфі. Кореневе значення давньогрецької міфології для світової культури.

З давньогрецьких міфів (5 год)

Міф про Прометея. З міфів про Геракла. Міф про Дедала та Ікара.

Удосконалення людського життя «вогнем» цивілізації — мета бунту Прометея проти богів. Велич Прометеєвого подвигу служіння людям та незламності духу героя.

Поетизація в образі Геракла могутності й мужності, що покликані на боротьбу зі злом і встановлення справедливості.

Уславлення винахідливості людського розуму в міфі про Дедала. Усвідомлення обмеженості людських можливостей у міфах про Прометея, Геракла та Ікара.

Теорія літератури. Початкове поняття про міф.

Рекомендована література для додаткового читання: «Деметра і Персефона». «Нарцис». «Орфей і Еврідіка» та ін. (на вибір).

Тематичне оцінювання

2. Фольклор (10 год)

Загальна характеристика (1 год)

Загальне поняття про світовий фольклор та його жанри (казки, легенди, пісні, загадки, прислів'я, приказки тощо). Втілення у фольклорних творах колективного життєвого досвіду, ідеалів, прагнень, рис характеру різних народів.

Загадки, прислів'я, приказки народів світу (1 год)

Відображення у загадках, прислів'ях, приказках народної мудрості, спостережливості, творчої фантазії. Особливості побудови малих фольклорних жанрів.

Теорія літератури. Поняття про загадки, прислів'я, при­казки. Початкове поняття про алегорію.

Для вивчення напам'ять. Прислів'я, приказки, загадки народів світу (на вибір).

Народні казки (8 год)

«Пані Метелиця» (німецька). «Казка про Синдбада-мореплавця» (1—2 пригоди) (арабська). «Василина Прекрасна» (ро­сійська), «Пензлик Маляна» (китайська).

Казка як явище фольклору, її основні жанрові ознаки. Різноманітність тем та схожість сюжетів, загальнолюдські ідеали та національний колорит, реальне й фантастичне у казках різних народів. Типові чесноти казкових героїв: лю­бов до праці, мудрість, кмітливість, доброта. Ствердження ідеї перемоги добра над злом. Поетизація відкриттів дивовижних таємниць та людської жаги збагнути світ. Найпо­ширеніші мотиви народних казок. Трикратність у казці. Функції чарівних предметів. Особливості побутового розповідання та виразного читання казок.

Виразне читання. Читання в особах.

Теорія літератури. Поняття про народну казку. Початко­ве поняття про сюжет та композицію твору.

Рекомендована література для додаткового читання: «Про двох дівчат, добру і лиху» (польська). «Дроворубова донька» (французька). «Розумна жінка» (англійська). «Лисиця і яст­руб» (шотландська). «Материнська любов» (індіанська) та ін. (на вибір).

Тематичне оцінювання

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]