Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Zar.lit.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
06.11.2018
Размер:
750.59 Кб
Скачать

10 Клас

(68 год)

І. ЛІТЕРАТУРА XIX СТ. (35 год)

1. Соціально-психологічна проза XIX ст. (27 год)

Огляд (2 год)

Розквіт соціально-психологічної прози у XIX ст., його зв'язок з розвитком природничих наук. Аналіз узаємин особистості й суспільства, розкриття соціальної зумовленості людини, взаємозв'язку характеру з обставинами в художній літературі. Дослідження рушійних сил дійсності, багатоаспектне зображення «життєвої прози», тяжіння до фактогра­фічної точності. «Золота доба» класичного роману.

Видатні французькі прозаїки XIX ст.: Ф.Стендаль, О. де Бальзак, П.Меріме, Ґ.Флобер, Ґ. де Мопассан, Е.Золя та ін. Провідні теми: зіткнення неординарної особистості з за­конами суспільного існування, зображення ситуації «втрати ілюзій», «кар'єри молодої людини в столиці»; гост­ра критика влади золота, осуд моральної ницості аристо­кратичного й обивательського життя.

Класики англійської соціально-психологічної прози: Ч.Діккенс, В.Теккерей, Ш.Бронте та ін. Огляд творчості Ч.Діккенса. Змалювання соціальних контрастів і моральних конфліктів англійського суспільства в його творах. Тема знедолених у «Пригодах Олівера Твіста». Зіткнення світу визиску й черс­твості зі світом безкорисливості й доброти в романі «Домбі та син»*.

Особливості розвитку російської соціально-психологічної прози другої половини XIX ст. Дослідження явищ «обломо­вщини» (І.Гончаров) та «нігілізму», відтворення побуту дво­рянських садиб (І.Тургенєв)**, поетизація національно-на­родного духу й фольклорних традицій (М.Лєсков), сатирично-гротескне зображення російської історії та суспільства (М.Салтиков-Щедрін). Розкриття духовних пошуків героїв, їхніх прагнень осягнути життя в його універсальній взає­мопов'язаності (соціально-історичній, морально-релігійній, естетичній та психологічній) у творах Ф.Достоєвського, Л.Толстого, А.Чехова.

З французької літератури

Стендаль (Анрі Марі Бейль) (1783-1842)

«Червоне і чорне» (6 год)

Життя і творчий доробок Стендаля. Роль культурної спа­дщини італійського Відродження у формуванні світогляду письменника. Романтичні й реалістичні тенденції в його творчості.

«Червоне і чорне» — панорамна картина часу з усіма його суспільними конфліктами, політичними пристрастями і ду­ховними пошуками. Показ в образі Жульєна Сореля трагіч­ної внутрішньої боротьби, сильних і щирих пристрастей та егоїстичного розрахунку. Своєрідність теми кохання та її втілення в жіночих образах. Композиція твору й символіка його назви.

Теорія літератури. Поняття про психологізм, жанр соціа-льно-психологічного роману.

____________________________

* Як текстуальні ілюстрації до огляду творчості Діккенса рекомендуються 1—2 розділи з романів «Пригоди Олівера Твіста» або «Домбі і син».

Як текстуальні ілюстрації до огляду рекомендуються 1—2 розділи з роману «Батьки і діти» І.Тургенєва.

Рекомендована література для додаткового читання: Ґ.Флобер. «Пані Боварі».

Оноре де Бальзак (1799—1850)

«Ґобсек» (3 год)

Життєвий і творчий шлях О. де Бальзака. Універсаль­ність задуму, тематико-жанровий склад, основні принципи побудови епопеї «Людська комедія». Форма зв'язків між окремими творами циклу.

«Ґобсек». Зображення «влади золота» як руйнівної сили. Проблема уявних і справжніх життєвих цінностей. Соціа­льно-історична зумовленість персонажів твору. Романтичні й реалістичні тенденції в повісті. Описи «матеріального світу».

Теорія літератури. Поняття про епопею.

Рекомендована література для додаткового читання:

Ч.Діккенс «Пригоди Олівера Твіста».

Тематичне оцінювання

З російської літератури

Федір Достоєвський (1821—1881)

«Злочин і кара» (6 год)

життєвий і творчий шлях письменника. Філософсько-етичні засади та гуманістичний пафос його творів.

«Злочин і кара». Зображення краху індивідуалістичного свавілля, руйнівних наслідків моральної вседозволеності. Суперечливість «теорії» Раскольникова. Соціальний, моральний і філософський сенс бунту героя. Проблеми пошуків духовних орієнтирів та морального вибору; осмислення шляхів «сильної особистості» та «маленької людини». Ствердження християнських цінностей у творі. Поліфонізм роману.

Теорія літератури. Поняття про філософський морально-психологічний роман, поліфонізм.

Рекомендована література для додаткового читання: Ф.Достоєвський. «Ідіот».

Лев Толстой (1828—1910)

«Війна і мир» (ключові епізоди) (6 год).

Життєвий і творчий шлях. Філософсько-етичні й творчі пошуки письменника, його громадська діяльність.

«Війна і мир» — історична епопея. Основні плани твору: воєнно-історичний, приватно-родинний, авторсько-філософ­ський. Втілення різних шляхів пошуків сенсу буття в долях Андрія Болконського та П'єра Безухова. Уособлення ідеалу природної краси в образі Наташі Ростової та духовного ари­стократизму в образі Марії Болконської. Засоби змалюван­ня «діалектики душі». Філософські роздуми автора про істо­рію, особистість і народ у романі. Символіка пейзажів.

Теорія літератури. Поняття про роман-епопею, внутріш­ній монолог.

Рекомендована література для додаткового читання: Л.Толстой «Анна Кареніна».

Антон Чехов (1860-1904).

«Людина у футлярі». «Дама з собачкою». «Скрипка Ротшильда» (4 год)

Життєвий і творчий шлях письменника. Зображення тра­гізму «дрібниць життя» в оповіданнях А.Чехова. Викриття штучності людських почуттів, проявів бездуховності й вуль­гарності. Змалювання психологічно складних прагнень ге­роїв до духовного самовиявлення. Художні особливості опо­відань: роль символічної деталі, психологічного підтексту, відкритого фіналу. Лаконізм чеховської прози.

Теорія літератури. Поняття про символічну деталь, під­текст.

Рекомендована література для додаткового читання:

А.Чехов. «Про любов». «Моє життя». «Аґрус». «Іонич» (на вибір).

Тематичне оцінювання

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]