Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Zar.lit.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
06.11.2018
Размер:
750.59 Кб
Скачать

3. Література середньовіччя (3 год)

Огляд (1 год)

Доба середньовіччя як етап розвитку світової культури. Середньовіччя на Заході та Сході. Зв'язок європейської середньовічної літератури зі спадщиною античності та християнства. Провідні теми й жанри середньовічної літератури (релігійна література, хроніки, героїчний епос, лицарський роман, лірика трубадурів, поезія вагантів).

З італійської літератури

Данте Аліґ'єрі (1265-1321)

«Божественна комедія»

«Пекло» (І, V, XXXIII) (2 год)

Данте Аліґ'єрі — поет і мислитель періоду переходу від середньовіччя до Відродження.

«Божественна комедія». Історія створення та загальні відомості про сюжет. Сутність назви та особливості композиції твору. Грандіозна панорама потойбічного світу, віддзеркалення сучасних автору політичних реалій та історичних подій. Духовний і моральний сенс подорожі героя. Алегоричне значення образів Поета, Вергілія, Беатріче. Дантова оцінка історій Франчески та Паоло, графа Уголіно. Христи­янські та античні традиції у творі.

Теорія літератури. Поняття про віршову строфу (терцину).

4. Література доби відродження (6 год)

Огляд (1 год)

Сутність духовно-культурного перевороту, що відбувся в Європі в ренесансну добу. Його хронологічні межі; значен­ня терміна «Відродження». Відкриття цінності земного жит­тя й земного щастя людини — основа ренесансного гумані­зму та індивідуалізму. Ренесансний ідеал гармонійної осо­бистості. Титани Відродження: Леонардо да Вінчі, Мікеланджело, Рафаель Санті. Відображення ренесансного світосприйняття в творах Ф.Петрарки, Дж.Боккаччо, В.Шекспіра, М.Сервантеса.

З англійської літератури

Вільям Шекспір (1564-1616)

«Гамлет, принц Датський». З сонетів (66, 116, 130) (5 год)

В.Шекспір — великий поет і драматург доби Відроджен­ня. «Шекспірівське питання». Розкриття особливостей ре­несансного сприйняття кохання в сонетах.

Шекспірівський театр як енциклопедія людських харак­терів, почуттів, пристрастей.

«Гамлет». Філософсько-етична проблематика трагедії. Образ Гамлета — європейського інтелігента, індивідуаліста, носія ренесансних ідеалів. Трагедія його зіткнення зі злом реаль­ного світу. Проблема морального вибору й вчинку в творі. Уособлення в образі Офелії ренесансного ідеалу жінки.

Мотив помсти, його зв'язок із системою образів. Худож­ні особливості побудови трагедії («зволікання» дії, «спек­такль у спектаклі» тощо).

Теорія літератури. Поняття про мотив, монолог як еле­мент композиції драми.

Рекомендована література для додаткового читання:

Ф.Рабле. «Ґарґантюа і Пантагрюель» (в уривках).

Тематичне оцінювання

  1. Література XVII ст.

(БАРОКО. КЛАСИЦИЗМ) (6 год)

Огляд* (3 год)

Відображення кризи ренесансних уявлень про гармоній­ну особистість та ідеальне суспільство в європейській куль­турі XVIІ ст. Інтенсивний розвиток природничих наук, роль

_________________________

* Як текстуальні ілюстрації до огляду рекомендуються твори Л. де Гонгори-і-Арготе («До троянди»), Ф. де Кеведо-і-Вільєгаса («Ах, що життя? Хто відповість мені?»), П.Кальдерона де ла Барки («Які веселі й пишні на зорі...», уривки монологів Сехісмундо з драми «Життя — це сон»: «Ох, я нещасний! Ох, я безталанний...», «Все ж бо правда! Загнуздаем...») та ін. (3—4 твори на вибір).

відкриттів Галілео Галілея, Ньютона, Декарта, Лейбниця у формуванні нової картини світу. Видатні маляри XVII ст. (Караваджо, Веласкес, Рембрандт та ін.).

Література бароко: найяскравіші представники європейського бароко (Ф. де Кеведо-і-Вільєгас, Дж.Мільтон, Я.К.Гріммельсгаузен та ін.). Провідні теми й стильове новаторство барокової лірики (на зразках поезій Дж.Донна, Луїса де Гонгори-і-Арготе та ін.). Педро Кальдерон де ла Барка як особистість і митець барокової доби. Риси барокового світо­сприйняття та естетики в драмі «Життя — це сон».

Література класицизму: її видатні представники у французькій літературі (П.Корнель, Ж.Расін, Ж.-Б.Мольєр, Ж.Ларошфуко). Узагальнення теоретичних засад класицистичної літератури в трактаті «Поетичне мистецтво» Н.Буало (античність як естетичний канон, культ розуму, правило «трьох єдностей» у драмі, розмежування високих та низьких жанрів тощо).

Теорія літератури. Поняття про бароко як добу й художній напрям.

З французької літератури

Мольер (Жан Батіст Поклен) (1622—1673)

«Міщанин-шляхтич» (3 год)

Мольєр — комедіограф, актор, театральний діяч. Провідні теми та художні особливості комедій Мольєра.

«Міщанин-шляхтич». Висміювання пихи, марнославства та безпідставних претензій на аристократизм у комедії. Антитеза комічної манії Журдена та егоїстичного здорового глузду Доранта. Розіграш як сюжетний прийом у комедії. Втілення та підхід від правил класицизму в комедії Мольєра. Сміхова стихія у творі.

Теорія літератури. Класицизм як художньо-стильова система. Поняття про комедію як драматургічний жанр.

Рекомендована література для додаткового читання:

Педро Кальдерон де ла Барка. «Життя — це сон».

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]