Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1.docx
Скачиваний:
186
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
10.55 Mб
Скачать

38. Особливості системи вищої освіти у Польщі.(103 крс)

Система вищої освіти в Польщі представлена державними та недержавними вищими навчальними закладами. Державні і недержавні ВНЗ мають однакові стандарти організації навчального процесу та викладання. Форма власності навчального закладу не впливає на якість, престижність диплому.

Статус вищих навчальних закладів мають технікуми, коледжі, інститути, академії, університети.

Третій і четвертий рівні акредитації мають інститути (вищі школи), консерваторії, академії, університети.

Освітньо - кваліфікаційні рівні:

- Бакалавр (навчання триває 3 – 3.5 роки)

- Інженер (навчання триває 3 або 5 років)

- Магістр (навчання триває 1.5 – 2 роки)

- Магістр - інженер (навчання триває 5 років)

Дипломи польських навчальних закладів визнаються та дають можливість працювати за спеціальністю в Європейському Союзі, Україні та в більшості країн світу.

Польща приєдналася до Болонського процесу в 1999 році, запроваджуючи двоступеневу систему освіти – бакалавр, магістр. Польща, як і інші європейські країни, займається впровадженням болонських норм і стандартів в освіті, науці і техніці.

На сьогодні вища освіта Польщі має багато переваг. Дипломи польських навчальних закладів визнаються у всіх країнах Європи і в більшості країн світу.

Вищі навчальні заклади Польщі беруть участь у програмах обмінів.

Вищі навчальні заклади Польщі велику увагу приділяють тому, щоб студенти під час навчання здобували практичні знання та проходили практики. В рамках практик студенти виїжджають до багатьох європейських країн.

Форма навчання:

- Стаціонарна

- вечірня,

- заочна,

- екстерна.

Найбільш поширеними є стаціонарна та заочна форми навчання.

Навчання здійснюється у формі лекцій, семінарів, практичних занять, лабораторних. Екзаменаційна сесія проходить два рази в рік.

Оцінювання рівня знань студентів відбувається за п’ятибальною системою.

В державних навчальних закладах навчання для громадян Польщі є безкоштовним, а для іноземці – платним. Натомість в недержавних навчальних закладах на платній основі навчаються громадяни Польщі і іноземці.

Мінімальна оплата за навчання для іноземців в державному ВНЗ становить 2 000 євро в рік.

Мімінальна оплата за навчання для іноземців в недержавному ВНЗ становить 7 000 грн в рік.

Навчання у Польщі для іноземців є платним, однак оплата за навчання не є вищою, ніж у вищих навчальних закладах України, а подекуди навіть є нижчою.

Найбільшими містами-осередками вищої освіти в Польщі є Варшава, Краків, Гданськ, Познань, Вроцлав, Лодзь.

При вступі у навчальний заклад не вимагається знання польської мови. Але абітурієнт-іноземець повинен володіти польською мовою, принаймні на початковому рівні.

Обов’язковою умовою вступу до ВНЗ є наявність свідоцтва про закінчену середню освіту.

Умови прийняття особи на І курс кожен навчальний заклад визначає індивідуально. Деякі навчальні заклади проводять вступні екзамени, однак здебільшого зараховують на підставі співбесіди або тестування з польської чи англійської мови.

39. Особливості системи вищої освіти у сша.(67крс)

Система вищої освіти в США складна. Вона розділяється на чотири категорії:

1) університети, які можуть мати

а) декілька коледжів, по закінченні яких студент отримує звання бакалавра,

б) один чи більше коледжів для тих, хто збирається отримати звання магістра або доктора;

2) інститути з чотирьохрічним навчанням - коледжі - більшість з яких не є частиною університетів;

3) технічні навчальні заклади, в яких навчання продовжується від шести місяців до чотирьох років, де вивчається широке коло професій - від перукаря до бухгалтера і комп'ютерного програміста;

4) дворічні, або громадські коледжі, де студенти можуть отримати багато професій чи продовжити після цього навчання в чотирьохрічних коледжах або університетах.

Будь-який з цих навчальних закладів, в залежності від джерела фінансування, може бути приватним або громадським. Великої різниці в якості навчання між приватними і громадськими навчальними закладами не існує. Але це не означає, що всі вони мають однакову престижність.

Багато університетів і коледжів, як приватних, так і громадських, мають високу репутацію, пропонуючи цікаві програми і даючи своїм студентам відмінну освіту. Більшість з них відповідають всім вимогам. У той же час деякі навчальні заклади дають середній рівень освіти.

В США існує чіткий розподіл на більш і менш престижні навчальні заклади. Навчатися в перших з них дорожче, але по закінченню випускник має переваги при працевлаштуванні і для подальшої кар'єри. Щоб стати студентом одного з таких коледжів, мільйон випускників середніх шкіл щороку здають екзамени SAT.

США займають перше місце серед промислово розвинутих країн відносно частки молоді, яка отримує вищу освіту.

У США нараховується кілька тисяч найрізноманітніших ВНЗ

Традиційними є щорічні рейтинги університетів; особливу увагу привертає список "25 кращих університетів США", який вже давно очолюють трійка приватних (Гарвардський, Йєльський і Стенфордський) та кілька державних (Мічиганський і декілька каліфорнійських).

Структура американських ВНЗ дуже різноманітна, однак основною ланкою, яка й виконує більшу частину їхніх завдань, є невелике за складом відділення чи департамент, керівник якого може як призначатися, так і обиратися. Він та його колеги вирішують усі питання викладання певної дисципліни й наукової роботи напряму відділення. Вищі ланки лише затверджують колективні рішення департаменту.

Вища освіта США належить до відкритих, адже створює досить прийнятні умови для вступу у ВНЗ тим, хто виявив бажання продовжити навчання після середньої школи, що має 12 класів.

Вища освіта в США платна, плата за навчання досить висока, тому багато студентів поєднують навчання з роботою. Вартість одного навчального року не є сталою і залежить від штату, рівня і престижності ВНЗ, його приналежності до державного чи приватного сектора. Законом США про освіту (1938) передбачено фінансову допомогу бідним студентам; крім того діє система підтримки кращих студентів (стипендії, різноманітні гранти).

Гнучка ступенева система американської вищої школи дозволяє переривати навчання на будь-якому рівні, змінювати профіль навчання, продовжувати освіту. У магістратуру та докторантуру відбирають лише бакалаврів, що мають успішність не нижчу за "В.

Термін навчання в магістратурі залежить від особливостей спеціальності: від півтора року в галузі мистецтв до двох-трьох років у медицині та психології.

Головним критерієм відбору кандидатур у докторантуру є здатність до наукової роботи.

Відтак, академічний рік (вересень - кінець травня) поділяється на два семестри з тривалістю від 14 до 18 тижнів кожен. Одночасно студенти вивчають 4-5 предметів, складаючи після виконання програми екзамени.

Оцінки, як і в Англії, позначають великими літерами: А - відмінно (4 бали), В - добре (3), С - посередньо (2), D - прохідна (1), Е - незадовільно (0).

У ВНЗ США порівняно багато різних кваліфікацій, дипломів і сертифікатів, які присвоюються після Звершення програм різного рівня. Рівнів вищої освіти – три:

- Бакалавр(4 роки)

- Магістр(1-2 роки)

- Аспірант(3- 5 років)

- доктор

Вища освіта США належить до найдоступніших для іноземців, хоча вартість її досить висока. Країна вже багато років утримує світове лідерство як за кількістю студентів-іноземців, так і за кількістю країн, з яких вони прибувають. Політика уряду США скерована на максимальне залучення іноземців у заклади країни, тому створено потужну систему найрізноманітніших органів, організацій та агентств для виконання цього завдання. Заклади вищої освіти США на основі подання кандидата остаточно вирішують питання про дозвіл розпочати навчання. Рішення про це приймається за 6-12 місяців до початку навчального року.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]