Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1.docx
Скачиваний:
186
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
10.55 Mб
Скачать

22. Конкурентні стратегії компаній та їх типологія.

За способом досягнення конкурентних переваг виділяють три основні стратегії:

  • стратегію мінімальних витрат;

  • стратегію диференціації;

  • стратегію зосередження.

Стратегія мінімальних витрат, яка поширилася ще на початку 1970-х років, полягає у прагненні досягти мінімуму сукупних витрат на одиницю продукції і отримати прибуток вище середнього у галузі, незважаючи на наявність сильних чинників конкуренції. Таке становище захищає підприємство від суперництва конкурентів, оскільки завдяки низьким витратам воно може одержувати прибутки навіть після того, як конкуренти їх втратили в процесі боротьби за ринок.

Стратегія диференціації полягає у виведенні на ринок такої продукції чи послуги, яка сприймається у межах певної галузі як щось унікальне, відмінне від інших пропозицій. Диференціація є надійною стратегією для досягнення прибутковості вище середньої у галузі, оскільки гарантує (на певний час) захист від конкуренції завдяки прихильності покупців до певної марки товару та, як наслідок, меншої їх чутливості до ціни. Диференціація є корисною до тих пір, поки конкурентами не створено аналогічний товар.

Стратегія зосередження може набувати багатьох форм і полягає у фокусуванні уваги на конкретній групі покупців, сегменті ринку, товарній номенклатурі або ж на географічному регіоні. Мета стратегії зосередження – найкраще обслуговувати конкретну цільову групу і досягти конкурентних переваг у вузькому секторі. У більшості випадків фірма, що зосереджується на вузькому сегменті, досягає ефекту диференціації та мінімальних витрат порівняно з фірмами, які обслуговують весь ринок.

Конкурентні позиції компанії, а отже, і країни значною мірою залежать від стратегії, яку вона використовує у процесі своєї діяльності.

У бізнесі стратегія – цілісна система дій суб’єкта підприємницької діяльності, спрямованих на реалізацію мети, завдань і пріоритетів з урахуванням комплексу впливів різних чинників і розрахована на тривали й період.

Стратегію компанії можна розглядати на 3 рівнях:

Корпоративна (визначення цінностей компанії, що знаходять свій вияв у цілях підприємницької діяльності організації. Основними типами корпоративної стратегії є портфельна , стратегія розвитку та взаємозв’іязку бізнесу)

Конкурентна (комбінація певних видів діяльності та процесів, які дозволяють фірмі залучити цільову групу клієнтів). Може знаходити свій вияв у 3ох варіантах: лідерство, стратегія диференціації, стратегія зосередження.)

Функціональна (стратегія компанії в окремих функціональних сферах (маркетинг, фінанси, персонал) ці стратегії підсилюють конкурентну стратегію компанії й визначають види діяльності та процеси, що дозволяють мати від них користь

Залежно від масштабів компанії та характеру її поведінки на ринку виділяють такі стратегії:

  • Комунантна(локальна) передбачає швидку зміну сфери комерційної діяльності.

  • Патієнтна(сегментна) притаманна вузькоспеціалізованим компаніям, зосередженим на продукції. Що користується обмеженим попитом на відповідному сегменті ринку.

  • Віолентна(силова) ціль – зменшення витрат за рахунок ефекту масштабу виробництва, домінування на ринку шляхом витіснення конкурентів.

  • Експлерентна(піонерська) зорієнтована на радикальні інновації.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]