Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Становлення_публічної_адміністрації_в_Україні_бакалаври_4курс_Пухтецька.docx
Скачиваний:
11
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
90.97 Кб
Скачать

Тема 7. Адміністративна відповідальність в публічно-правовій сфері, проблеми розмежування з суміжними видами юридичної відповідальності. –(9 год.)

Лекція 7. АДМІНІСТРАТИВНА ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ В ПУБЛІЧНО-ПРАВОВІЙ СФЕРІ, ПРОБЛЕМИ РОЗМЕЖУВАННЯ З СУМІЖНИМИ ВИДАМИ ЮРИДИЧНОЇ ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ.

1. Інститут адміністративної відповідальності в Україні та провідних європейських країнах.

2. Поняття політичної відповідальності. Підстави розмежування адміністративної та інших видів юридичної відповідальності.

3. Загальні засади притягнення до адміністративної відповідальності та юрисдикція національних судів щодо розгляду різних категорій спорів.

4. Кодифікація адміністративних правопорушень. Кодифікація адміністративних деліктів.

5. Кодекси етики державної служби та особливості притягнення до різних видів юридичної відповідальності державних службовців.

Завдання для самостійної роботи ( 5 год.)

  1. Адміністративні правопорушення та адміністративні делікти: ознаки розмежування.

2. Європейський досвід кодифікації адміністративних деліктів та пропозиції для України.

3. Порівняльно-правова характеристика загальних засад накладення адміністративних стягнень.

4. Порівняти адміністративні стягнення, що застосовуються за вчинення адміністративних деліктів/правопорушень в європейських країнах та адміністративних правопорушень за Кодексом України про адміністративні правопорушення. Обґрунтувати відповідь посиланням на акти законодавства країн-членів Європейського Союзу.

Контрольні запитання та завдання

  1. Поняття адміністративної відповідальності.

  2. Адміністративні відповідальність як відповідальність органів публічної адміністрації, кардинальні відмінності від сучасного вітчизняного розуміння змісту цього інституту адміністративного права.

  3. Політична та адміністративна відповідальність:підстави розмежування.

  4. Кодифікація адміністративних деліктів, правопорушень в країнах-членах Європейського Союзу, проникнення цього досвіду в національну доктрину.

  5. Які стягнення застосовуються в країнах-членах Європейського Союзу за порушення правил дорожнього руху. Порівняйте характер адміністративних стягнень, основу обрахування застосовуваного стягнення (дохід, визначена ставка, інші).

Рекомендована література:

  1. Демократичні засади державного управління та адміністративне право: Монографія / [Кол. авт.: Шемшученко Ю.С., Аверʼянов В.Б., Андрійко О.Ф., Кресіна І.О., Нагребельний В.П. та ін.]; за заг. ред. д.ю.н. В.Б. Аверʼянова. – К.: Видавництво «Юридична думка», 2010. – 496 с.

  2. Державне управління: європейські стандарти, досвід та адміністративне право/ [Авер’янов В. Б., Дерець В. А., Ославський М. І., Писаренко Г. М., Пухтецька А. А.] ; за заг. ред. В. Б. Авер’янова. – К. : Юстініан, 2007. – 288 c.

  3. Лук'янець Д. М. Інститут адміністративної відповідальності: проблеми розвитку. — К., 2001. — 220 с.

  4. Адміністративне право України. Академічний курс. Підручник. У двох томах. – Том 1. Загальна частина./ Ред .колегія: Авер'янов В.Б. (голова). – К., видавництво „Юридична думка”, 2007. – 592 с.

  5. Харитонова А О., Харитонов Є. О. Порівняльне право Європи. Основи порівняльного правознавства. Європейські традиції. — X., 2002. – 592 с.

  6. Шльоер Б., Сойко І. Німецько-українсько-російський коментований словник з адміністративного права / За заг. ред. Б. Шльоера та Ю. Зайцева. — К., 2003. — 464 с.

  7. Права громадян у сфері виконавчої влади: адміністративно-правове забезпечення реалізації та захисту / За заг. ред. В.Б. Авер”янова. – К., Наукова думка, 2007. - 586 с.

  8. Пухтецька А.А. Європейські принципи адміністративного права та їх запровадження в законодавстві України: автореф. на здобуття наук. ступеня канд. юрид. наук: спец. 12.00.07 – адміністративне право і процес; фінансове право; інформаційне право. – К., 2009. -20 с.

  9. Michel Fromont. Droit administratif des Etats européens. – Paris : Presses universitaires de France, 2006. – 362 p.

Тема 8. СУДОВИЙ ПЕРЕГЛЯД АКТІВ ПУБЛІЧНОЇ АДМІНІСТРАЦІЇ. АНАЛІЗ СУДОВОЇ ПРАКТИКИ АДМІНІСТРАТИВНИХ СУДІВ УКРАЇНИ ТА ЄВРОПЕЙСЬКОГО СУДУ З ПРАВ ЛЮДИНИ В РОЗРІЗІ КЛЮЧОВИХ КАТЕГОРІЙ СПОРІВ, ПІДСУДНИХ АДМІНІСТРАТИВНИМ СУДАМ. –(11 год.)

Лекція 1. СУДОВИЙ ПЕРЕГЛЯД АКТІВ ПУБЛІЧНОЇ АДМІНІСТРАЦІЇ. АНАЛІЗ СУДОВОЇ ПРАКТИКИ АДМІНІСТРАТИВНИХ СУДІВ УКРАЇНИ ТА ЄВРОПЕЙСЬКОГО СУДУ З ПРАВ ЛЮДИНИ В РОЗРІЗІ КЛЮЧОВИХ КАТЕГОРІЙ СПОРІВ, ПІДСУДНИХ АДМІНІСТРАТИВНИМ СУДАМ.

Практичне заняття (Семінар) 8. – 2 год.

1. Характеристика особливостей розгляду окремих категорій спорів адміністративними судами у порівняльно-правовому аспекті:

2. Розгляд публічно-правових спорів, пов’язаних з проходженням публічної служби адміністративними судами: порівняння світових підходів та пропозиції для удосконалення вітчизняного правового регулювання.

3. Стадії укладання адміністративних договорів та їх віднесення до юрисдикції адміністративних та загальних (цивільних) судів в залежності від наслідків, що виникають в приватно- або публічно-правовій сфері.

4. Вітчизняна модель розгляду публічно-правових спорів, пов’язаних з проведенням виборів, референдумів тощо. Ознайомлення з підходами провідних європейських країн до розгляду означеної категорії спорів.

5. Загальна характеристика та особливості судового розгляду спорів, що випливають з податкових, банківських, соціальних та деяких інших видів правовідносин, що віднесені законом до компетенції адміністративних судів.

Завдання для самостійної роботи: (6 год.)

Підготувати виступи за пропонованими питаннями.

Контрольні запитання та завдання

1. Розгляд публічно-правових спорів, пов’язаних з проходженням публічної служби адміністративними судами: порівняння світових підходів та пропозиції для удосконалення вітчизняного правового регулювання.

2. Стадії укладання адміністративних договорів та їх віднесення до юрисдикції адміністративних та загальних (цивільних) судів в залежності від наслідків, що виникають в приватно- або публічно-правовій сфері.

Рекомендована література:

  1. Административное право зарубежных стран: Учебник. – Под ред. Н.Козырина, М.А.Штатиной. – М., 2003. – 464

  2. Адміністративна юстиція України: проблеми теорії і практики. Настільна книга судді/ За заг. ред. О.М. Пасенюка. – К.: Істина, 2007. – 608 с.

  3. Георгієвський Ю.В. Адміністративна юстиція. Автореф. на здобуття наук. ступеня канд. юрид. наук зі спец. 12.00.07 – теорія управління; адміністративне право і процесі; фінансове право; інформаційне право. – Харків, 2004. – 19 с.