Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Становлення_публічної_адміністрації_в_Україні_бакалаври_4курс_Пухтецька.docx
Скачиваний:
11
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
90.97 Кб
Скачать

Тема 1. Адміністративна реформа в Україні та реформування апарату державного управління: структурно-функціональний аспект … (8 год.)

Комплексна адміністративно-правова реформа в Україні, характеристика основних етапів адміністративно-правової реформи, проблеми становлення публічної адміністрації в Україні, реформи центрального рівня публічної адміністрації в європейських країнах; співвідношення змісту понять «публічна адміністрація», «державне управління», «належне урядування», характеристика ключових показників діяльності публічної адміністрації; системний підхід та його значення для дослідження інституційних засад публічної адміністрації; структурно-функціональний, порівняльно-правовий, історичний та інші методи у дослідженні організаційних засад публічної адміністрації.

Тема 2. Система органів виконавчої влади в Україні та характеристика основних внутрішньосистемних зв’язків …………………………..…(8 год.)

Поняття системи та системних зв’язків, характеристика елементів системи органів виконавчої влади в Україні, управлінських зв’язків та їх правового регулювання за законодавством України. Інституційні принципи публічної адміністрації: принцип децентралізації, принцип централізації, принцип деконцентрації, принцип де локалізації, принцип агенцифікації та ін.; загальна характеристика змісту основних статусних компетенційних актів законодавства в Україні та європейських країнах, що визначають основоположні засади організації публічної адміністрації; координаційні, субординаційні та реординаційні зв’язки в системі органів виконавчої влади.

Тема 3. Правовий статус Кабінету Міністрів України, міністерств та посади міністра, заступника міністра/керівника апарату міністерства та їх адміністративних актів. Правовий статус місцевих державних адміністрацій, проблеми розмежування повноважень з органами місцевого самоврядування……………….……………………….(8 год.)

Правовий статус Кабінету Міністрів України, міністерства, інших центральних органів виконавчої влади: структурно-функціональний аспект; правила розмежування функцій та компетенції між органами виконавчої влади, визначення основних форм діяльності органів публічної адміністрації; характеристика змісту функцій, компетенції, повноважень центральних органів виконавчої влади в Україні та країнах Європейського Союзу; місце та значення органів місцевого самоврядування у виконанні окремих функцій виконавчої влади; вимоги до форми та змісту актів органів публічної адміністрації, дотримання принципів належної адміністрації.

Тема 4. Регіоналізація та локалізація надання публічних послуг населенню. Функціонування центрів з надання адміністративних послуг. Модульна контрольна робота № 1…………………………………………...( 8 год.)

Поняття регіоналізації в контексті проведення адміністративно-територіальної реформи, формування регіонів, регіонального урядування; локалізація надання адміністративних послуг населенню, проблеми передачі функцій з надання адміністративних послуг з центрального рівня на місцевий; запровадження центрів надання адміністративних послуг в Україні та проблеми удосконалення їх організаційно-технічного та матеріального забезпечення.

Модульна контрольна робота № 1 (0,5 год.)

Змістовий модуль 2 «Правові форми діяльності органів публічної адміністрації, підстави та межі юридичної відповідальності органів публічної адміністрації та державних службовців за шкоду, заподіяну інтересам громадян в публічно-правовій сфері. Судовий перегляд адміністративних актів».