Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Теория и устройство судна.doc
Скачиваний:
671
Добавлен:
02.03.2016
Размер:
2.68 Mб
Скачать

1 Будова судна

1.1 Назви основних частин судна

Кожне судно, велике чи маленьке, військове чи цивільне, надводне чи підводне, складається з окремих частин, які мають однакову назву. Якщо поділити судно по довжині на дві частини, то передня частина називаєтьсяносовою, а задня частинакормовою. Відповідно передню кінцівку судна називаютьносома задню кормою. Середину судна називаютьміделем ( від англійськогоmiddle–середина). На всіх кресленнях середина позначається значком ( ). ).

Відносно зовнішньої поверхні, то вертикальні поверхні називають бортами, горизонтальні – нижню -днищем, верхню -верхньою палубою.

Судна, як люди і тварини, мають площину симетрії. Ця площина симетрії називається діаметральною площиною (ДП або CL) і проходить через середину ширини судна. Праву частину судна називаютьправим бортом (ПрБ або StB), ліву -лівим бортом (ЛБ або P чи PS).

Борти судна в носу і кормі сходяться в ДП і притикаються в носу до форштевня, в кормі - доахтерштевня .

Частини судна вище верхньої палуби називаються :

на носу –бак абополубак;

в кормі – ют;

в середній або кормовій частині – надбудова (якщо не менше 0.96 ширини судна ) аборубка.

1.2 Положення судна відносно води

Частина судна, яка знаходиться вище поверхні води, називаєтьсянадводною, нижче поверхні –підводною. Площина, яка розділяє підводну і надводну частини судна називаєтьсяватерлінією (ВЛ або WL).

Відстань між найнижчою частиною судна і ватерлінією називаєтьсяосадкою.

Кожне судно проектується на певну осадку, яку називають розрахунковою .Ватерлінія, яка відповідає розрахунковій осадці, називається головною ватерлінією (ГВЛ абоMWL).

Якщо осадки судна в носу і в кормі однакові , то кажуть, що судно сидить на рівний кіль. Якщо осадки судна в носу і в кормі різні , то судно сидить з диферентом. Якщо осадка судна в носу більша, ніж в кормі , то судно сидитьз диферентом на ніс (+).Якщо навпаки - здиферентом на корму( - ) .

Якщо осадки судна з правого і лівого бортів однакові , то судно сидить без крену. Якщо осадки судна з правого і лівого бортів різні , то судно має крен. Якщо осадка судна з правого борту більша , то судно має крен на правий борт. І навпаки.

Диферент судна вимірюється в метрах ( дуже рідко в градусах чи радіанах), крен – в градусах.

1.3 Типи морських суден

Сучасне судно – дуже складна плавуча споруда, призначена для виконання транспортних, виробничих або воєнних функцій. Загальна особливість всіх суден – сила їх тяжіння урівноважується виникаючими в воді силами гідростатичної або гідродинамічної природи.

Класифікують судна по цілому ряду незалежних ознак : по характеру пересування, району плавання, положенню відносно поверхні води,матеріалу корпусу,типу механічної установки і таке інше.

Головна класифікаційна ознака – призначення судна. Військове (корабель) або цивільне.

Морський торгівельний флот призначений для забезпечення нормального функціонування світової економіки.

Морські транспортні судна перевозять вантажі з місць, де їх виробляють чи видобувають, в місця, де їх споживають. Основні вантажі, які перевозять транспортні судна діляться на сухі і рідкі.

Сухі вантажів свою чергу діляться на :

тарно-штучні (генеральні, особливо важкі, великогабаритні),

укрупнено-уніфіковані (пакети і флети, контейнери, трейлери, ліхтери),

накатно-колісну техніку (рельсову і без рельсову),

лісні (круглий ліс, пиломатеріали, деревна тріска),

масові (навалочні, насипні),

рефрижераторні (морожені, охолоджені),

спеціальні (цінні, небезпечні, тваринного походження).

Рідкі вантажібувають нережимні (нафта і нафтопродукти, рослинні масла і тваринні жири) і режимні (зріджені гази, хімічні).

Окрім того є ще пасажири і туристи .

Відповідно є два типи суден – суховантажні і наливні. Крім того для забезпечення нормальної роботи морського трнспорту існують допоміжні судна.

Суховантажні судна :

універсальні (загального призначення, для особливо важких вантажів, для великогабаритних вантажів);

спеціалізовані (ліхтеровози, контейнеровози, трейлеровози);

з горизонтальним способом завантаження (Ро –Ро)

пароми (залізничні, автомобільні);

лісовози(звичайні, пакетовози, трісковози);

навалочники(перевозять руду, вугілля, боксити, цемент, зерно і т.і.).

рефрижератори(низькотемпературні, високотемпературні, універсальні);

спеціальні(для перевезення небезпечних вантажів, для перевезення тварин).

Наливні судна – танкери (для перевезення сирої нафти, нафтопродуктів, рослинних і тваринних жирів, виновози, зріджених газів, стиснених газів, хімовози).

Допоміжні судна :

учбові судна– для практичного навчання майбутніх судноводіїв;

судна, якізабезпечують безпечне судноводіння– лоцманські, маячні, рятувальні і таке інше;

судна технічного флоту– плавучі крани, плавучі доки, плавучі майстерні, плавучі станції для перевантаження рідких і масових вантажів, землечерпалки, землевідвізні шаланди і таке інше;

судна дляобслуговування транспортних суден– буксири, криголами, пожежні, портові баржі, катери, баркаси, дебаркадери і таке інше.

Криголам Буксир

Окремими групами йдуть промислові судна ,які використовуються для добування, переробки і транспортування риби і морепродуктів ізасоби освоєння світового океану(плавучі бурові установки, судна для добування з дна твердих корисних копалин і т.і.).

По характеру сил підтримки, які урівноважують силу тяжіння судна діляться на водотонажні і з динамічною підтримкою. Судна з динамічною підтримкою (глісери, на підводних крилах. на повітряній подушці, екраноплани) мають незначну масу (до 500т) і їх питома вага в світовому морському флоті незначна .Тому ми будемо розглядати тільки водотонажні транспортні судна.