Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Теория и устройство судна.doc
Скачиваний:
671
Добавлен:
02.03.2016
Размер:
2.68 Mб
Скачать

1.8.8 Суднові щогли

Щогли(по рос. мачта ) на сучасних суднах призначені для розміщення на ньому засобів сигналізації та зв’язку а також державного прапора. Окрім того вони ще служать громовідводами.

Якщо на судні є декілька щогл, то перша щогла з носу має назву фок,друга –грот, якщо є третя –бізань. Щогли та інші подібні конструкції виготовляють за звичай зі стальних труб. Їх називаютьрангоутом.Перпендикулярно до щогли кріплять горизонтальний рангоут –реї. Якщо рангоут нахилений до щогли на 45°, то його називаютьгафель. Реї і гафелі служать для піднімання сигнальних прапорців, сигнальних фігур та сигнальних вогнів. Для обслуговування вогнів на верхній частині щогли є площадка, яку називаютьсалінгом.Вище салінгу або реї розташованастеньга.

Троси, довжина яких не змінюється називають стоячим такелажем, якщо змінюється –бігучим.До стоячого такелажу відносятьсяванти – троси, які підтримують щоглу з бортів. Троси, які підтримують щоглу повздовж судна, називаютьштагами.Щогли, які мають ванти і штаги називають вантовими, якщо не мають – безвантовими. На сучасних суднах майже немає вантових щогл, бо вони перешкоджають вантажним операціям. Верхній кінець щогли називаютьноком, нижній –шпором.

Вантажні щогли несуть на собі вантажні стріли та інші вантажопідйомні пристрої і одночасно можуть виконувати всі функції щогл. По конструкції вантажні щогли розділяються на одиночні, П – подібні, Л – подібні і триногі

До щогл відносяться флагшток і гюйсшток. перший в кормі для закріплення державного прапора , другий – на носі судна для закріплення якорного сигналу.

Рисунок 8.1 – Схема одиночної щогли

1 – подвійне дно, 2 – степс, 3 – партнерс, 4 – рея, 5 – стеньга, 6 – клотік,

7 – ванти, 8 – щогла, 9 – верхня палуба, 10 – штаг-карнак, 11 – штаг.

1.8.9 Марки заглиблення. Вантажна марка

Марки заглиблення – вертикальні шкали, які наносяться з обох бортів судна втрьох місцях судна – в районі форштевня, ахтерштевня і на міделі. відмічаютья арабськими цифрами висотою 10 см по вертикалі. Проміжок між цифрами також 10 см. Цифри позначають заглиблення судна – відстань від діючої ватерлінії судна до зовнішньої поверхні горизонтального кіля або постійних конструкцій, які розташовані нижче основної площини ( ОП ) . В останньому випадку осадка судна буде меншою на відстань по вертикалі від внутрішньої поверхні горизонтального кіля до зовнішньої поверхні конструкції, розташованої нижче основної площини.

.

Вантажна марка – знак граничної осадки, лінії якого наносяться на обох бортах судна в районі міделя поруч з маркою заглиблення .Вантажна марка зображена в вигляді круга (Круг Плімсоля), який перерізаний посередині лінією. яка показує найбільш у допустиму осадку суда в морській воді в літній час в зоні помірного клімату .Поруч з Кругом Плімсоля розташована вертикальна лінія,до якої справа і зліва примикають горизонтальні лінії., Зліва показують граничну осадку в прісній воді в помірному кліматі (букви П або F) і в прісній воді в тропіках (ТП або TF). Справа – в морській воді літом в тропіках(T) ,в морській воді літом в (Л або S),в морській воді зимою(З або W), в морські воді зимою в Північні Атлантиці (ЗСА або WNA).Остання наноситься на суднах довжиною менше 83м.

Якщо на борту судна нанесені тільки знак вантажної марки і прісна (П або F) марка – то це судно з надлишковим надводним бортом.

Якщо судно перевозить лісоматеріали, то на борт додатково по другий бік від знаку вантажної марки наносять лісові марки заглиблення з додаванням позначки Л або L (LS, LT і т.д.).

Рисунок – Вантажна марка судна, нагляд за яким здійснює

Російський морський Регістр судноплавства

Цифри, лінії і букви вирізають з листової сталі, приварюють до корпусу судна. і фарбують світлою фарбою.