Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
metod_biol_smal.pdf
Скачиваний:
62
Добавлен:
19.03.2015
Размер:
1.6 Mб
Скачать

Після виливання розчину в кінчику піпетки залишається трохи розчину. Не слід видувати цей залишок, тому що його враховують при нанесенні риски.

Бюретки призначені для титрування, тобто для повільного вливання робочого розчину в розчин досліджуваної речовини. Вони дозволяють виміряти точно об’єм розчину, який використаний на титрування. Бюретки промивають водою, а потім робочим розчином.

Циліндри призначені для приблизного виміру об’єму рідини.

Способи визначення концентрації розчинів

Процентна концентрація речовини в розчині (%) - концентрація, яка визначається кількістю грамів речовини у 100 г розчину.

Молярна концентрація або молярність, моль/л - кількість молей речовини в

1 літрі розчину.

Нормальна концентрація або нормальність, N - число, що показує, скільки еквівлентів речовини міститься в 1 літрі розчину. Розчин, в 1 л якого розчинений 1 еківалент речовини, називається однонормальним розчином.

Титр - кількість грамів речовини, яка міститься в 1 мл розчину.

Еквівалент

Хімічним еквівалентом сполуки називають таку її кількість, яка взаємодіє з 1 моль атомів (одним еквівалентом) водню або іншого одновалентного елементу. Маса одного еквівалента речовини називається еквівалентною.

Речовини реагують у вагових співвідношеннях, пропорційних їхнім хімічним еквівалентам (закон еквівалентів). Еквівалент не є сталою величиною, а залежить від хімічної реакції, в якій бере участь речовина. Якщо порівняти дві хімічні реакції

Na2CO3 + HCl = NaCl + NaHCO3

Na2CO3 + 2HCl = H2O + 2NaCl + CO2

то в першій еквівалент соди дорівнює її молекулярній масі (заміщується один атом водню кислоти), тобто 106. У другу реакцію вступають 2 атоми водню (з двох молекул НСl). Тому еквівалент соди буде дорівнювати половині її молекулярної маси, тобто 53 г.

Розрахунки в титриметричному аналізі

В об’ємному аналізі найчастіше використовують нормальні концентрації розчинів. Це пов’язано з двома обставинами:

1) розчини з однаковими нормальностями реагують в однакових об’ємах;

86

2) нормальність розчину - це число, множенням на яке ми зводимо об’єм розчину будь-якої нормальності до об’єму точно однонормального розчину.

При титриметричних визначеннях розчин речовини невідомої нормальності Nx, взятий у певному об”ємі V1, титрують відповідним робочим розчином, нормальність якого Npp відома. Об’єм робочого розчину, витраченого на титрування (відрахованого за допомогою бюретки), - Vpp. Добуток VppNpp згідно з 2), дорівнює кількості мілілітрів точно однонормального робочого розчину визначуваної речовини. Однонормальні розчини реагують у рівних об’ємах. Тому

V1Nx= VppNpp

(1)

Звідси знаходимо невідому нормальність Nx:

Nx =

NppVpp

(2)

V

 

 

 

1

 

Часто виникає необхідність розрахувати масу речовини В у грамах, що міститься в певному об”ємі розчину. Розрахунок проводять, виходячи з таких міркувань. В 1 мл однономального розчину міститься одна тисячна еквівалента речовини; ми ж маємо V1Nx мл однономального розчину. Тому

B, г =

 

Едр

V1Nx (г)

(3)

1000

 

 

 

де Едр – еквівалент досліджуваної речовини в грамах. Виходячи з рівняння (1), можна (3) переписати так

B,г =

 

Едр

Vpp Npp (г)

(4)

1000

 

 

 

Для розрахунку результатів титрування в процентах (ω) необхідно знайдену масу речовини В, виражену в грамах, поділити на масу наважки g і помножити на 100:

ω,% =

NwsVwsEдр

100%

(5)

 

 

1000g

 

Якщо для титрування беруть не весь визначуваний розчин (Vзадачі) , а певну його частину (аліквоту) – VA, формула для розрахунку (4) буде мати такий вигляд:

В,г =

NppVppEдр

 

Vзадачі

(6)

1000

V

 

 

 

 

 

 

A

 

При аналізі розчинів результат розраховують у грамах, при аналізі твердих речовин - у процентах:

ω,% =

NwsVwsEV3

100%

(7)

1000gV

 

 

 

 

A

 

 

87

де

Vзадачі

-

загальний

об”єм

розчину,

що

визначають.

88

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]