Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
metod_biol_smal.pdf
Скачиваний:
62
Добавлен:
19.03.2015
Размер:
1.6 Mб
Скачать

Fe3+ + 6F- = [FeF6]3-

Концентрація вільних іонів Fe3+ (окиснена форма) різко зменшується, що призводить до різкого зменшення величини потенціалу Fe3+/Fe2+. Його значення стає меншим, ніж потенціал J2/2J-, тому вільний йод може виступати як окисник щодо іонів Fe2+.

Сильних окисників: KMnO4, K2Cr2O7

Якщо відновники титрують робочим розчином вільного йоду, то природно чекати, що окисники треба титрувати робочим розчином йодиду калію. Але таке титрування неможливо проводити, тому що неможливо буде зафіксувати точку еквівалентності. З рівняння реакції

2KMnO4 + 10KJ + 8H2SO4 = 5J2 + 6K2SO4 + 2MnSO4 + 8H2O

видно, що вільний йод утворюється при додаванні самих перших порцій розчину йодиду калію. Індикатор (крохмаль) при цьому зразу ж синіє, ще задовго до точки еквівалентності. На йодид-іон індикатора не існує.

Тому за йодометричних визначень окисників застосовують непрямий метод, який називають методом заміщення. Суть цього методу полягає в тому, що до розчину визначуваного розчинника додають надлишок КJ , (KJ є допоміжним розчином). Внаслідок реакції утворюється вільний йод, причому його кількість є чітко еквівалентна кількості окисника. Йод, що виділився, титрують розчином тіосульфату натрію:

J2 + 2Na2S2O3 = 2NaJ + Na2S4O6

Кількість тіосульфату натрію, що пішла на титрування, еквівалентна кількості йоду, яка виділилась за попередньою реакцією.

Таким чином, як робочий титрований розчин при йодометричному визначенні окисників застосовується розчин тіосульфату натрію. І хоча тіосульфат натрію в йому випадку безпосередньо не взаємодіє з окисником, їх кількості еквівалентні . Знаючи кількість одного, можна завжди розрахувати кількість іншого.

Сильні кислоти

(а також солі слабких основ і сильних кислот, наприклад, AlCl3 . Визначення базується на реакції

KJO3 + 5KJ + 6HCl = 6KCl + 3J2 + 3H2O , причому KJ та KJO3 вводять у суміш у надмірі.

Ця реакція проходить тільки в присутності вільної кислоти в розчині. Кількість йоду, що виділився за реакцією, еквівалентна кількості кислоти, яка присутня в розчині. Відтитрувавши йод розчином тіосульфату, можна розрахувати кількість кислоти в розчинi.

Робочі розчини йодометрії

Для йодометричного визначення відновників застосовують робочий розчин йоду в розчині йодиду калію. Присутність йодиду калію в розчині необхідна для підвищення розчинності йоду за рахунок утворення КІ3, при цьому зменшується леткість йоду. Розчин з точно відомою концентрацією готують за наважкою,

128

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]