Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
KPU_vse.docx
Скачиваний:
134
Добавлен:
19.03.2015
Размер:
452.48 Кб
Скачать
  1. Поняття, значення і види вироку суду

Вирок – форма суд. рішення, у якому суд вирішує обвинувачення по суті.(це і є значення)

Види виправдувальний/обвинувальний (в свою чергу поділяється на різновиди: вироки на підставі угод про примирення/про визнання винуватості.).

Виправдувальний ухвалюється у разі, якщо не доведено, що:

1) вчинено крим правопорушення, в якому обвинувачується особа;

2) крим правопорушення вчинене обвинуваченим;

3) в діянні обвинуваченого є склад крим правопорушення.

+при встановленні судом підстав для закриття крим провадження: відсутність події крим правопорушення; відсутність в діянні складу крим правопорушення;.

Обвинувальний ухвалюється у разі якщо обвинувачений визнається винуватим у вчиненні крим правопорушення, не може грунтуватися на припущеннях (ухв лише за умови доведення у ході суд розгляду винуватості ос у вчиненні крим правопорушення. Усі сумніви щодо доведеності вини особи тлумачаться на її користь. Ріш КСУ від 20.10.2011 р. по справі за конституційним поданням СБУ щодо офіційного тлумачення положення ч. З ст. 62 Конституції – роз’яснює недопустимість обгрунт. винуватості недопустимими доказами, одержанами в силу порушення норм крим проц. Зак-ва органами, уповноваженими здійсн досуд. розсл.

Різновидами є вироки, які ухвалені судом присяжних та якими затверджено угоду і призначено узгоджену сторонами міру покарання (ст. 475 КПК).

Розрізняють: вироки з призначанням покарання; вироки зі звільненням від покарання; вироки зі звільненням від відбування покарання; вироки із застосуванням інших заходів.

  1. Законність і обґрунтованість вироку. Зміст вироку

Зність і обґрунтованість- це 2і невід'ємні і взаємопов'язані сторони вироку.

Зність вироку = він повинен бути постановлений за умови правильного застосування в ньому мат п і дотримання при провадженні у справі КПК. Аспекти Зності: - вирок як за формою, так і за змістом ґрунтується на матеріалах крим пров, які встановлені в суд зас; • суд розгляд суд здійснив з дотриманням правил, вст. КПК; • розслідування у справі проведено відповідно до вимог КПК; • вирок відповідає вимогам ЗУ про крим відп.

Обґрунтованість = висновки і рішення суду відповідають фактам, що дійсно мали місце. Аспекти: постановлений на матеріалах, повністю зібраних, всебічно досліджених і правильно оцінених судом, а висновки суду про подію злочину, винуватість або невинуватість підсудного у вчиненні злочину, про призначення йому покарання, про вирішення цив позозову є достовірними і випливають з матеріалів крим пров.

Зміст вироку: скл. зі Вступної, Мотивувальної та Резолютивної частин.

Вступна:- покликана індивідуалізувати вирок як основний акт правосуддя:

1) дата(день підписання його усім складом суду) та місце його ухв; 2) назва та склад суду, секретар суд зас;3) найменування (номер) крим пров;4) ПІБ обвинуваченого, рр..мм.дд. його народження, місце народження і місце проживання, заняття, освіта, сімейний стан та ін відомості про ос обв, що мають значення для справи;5) ЗУ про крим відп, що передбачає крим правопор, у вч якого обвинувачується ос;

6) сторони крим пров та ін уч суд пров.

Мотивувальна:- обгрунтуваннч рішення, прийнятого судом на основі обставин встановлених судом під час суд розгляду та відповідних норм мат п

1) у разі визнання особи виправданою - формулювання обвинувачення, яке пред'явлене ос і визнане судом недоведеним + підстави для виправдання обвин з зазначенням мотивів, з яких суд відкидає докази обвинувачення; мотиви ухв ін рішень щодо питань, які вирішуються судом при ухв вироку, та положення Зу, якими керувався суд;

2) у разі визнання особи винуватою: - формулювання обвинувачення, визнаного судом доведеним, із зазначенням місця, часу, способу вч та наслідків крим правоп, форми вини і мотивів крим прав; ст (ч. ст.) ЗУ про крим відп, що передбачає відп за крим правоп, винним у вч якого визнається обвинувачений;докази на підтвердження вст судом обст, мотиви неврахування окремих доказів;мотиви зміни обвинувачення, підстави визнання частини обвинувачення необґрунтованою, якщо судом приймалися такі рішенням;обст, які пом'якшують або обтяжують покарання; мотиви призначення покарання, звільнення від відбування покарання, застосування примус заходів мед характеру при встановленні стану обмеженої осудності обвинуваченого, застосування примусового лікування відповідно до ст 96 КК, мотиви призначення громадського вихователя неповнолітньому; підстави для задоволення цив позову/відмови у ньому, залишення його без розгляду; мотиви ухвалення ін рішень щодо питань, які вирішуються судом при ухваленні вироку, та положення Зу, якими керувався суд.

Резолютивна: - власне рішення прийняте по суті суд розгляду

1) у разі визнання особи виправданою - ПІБ обвин, рішення про визнання його невинуватим у пред'явленому обв та його виправдання;рішення про поновлення в п, обмежених під час крим пров; рішення щодо заходів забезпечення крим пров, в т.ч. рішення про запобіжний захід до набрання вироком Зної сили; рішення щодо реч доказів і документів; рішення щодо процес витрат; строк і порядок набрання вироком Зної сили та його оскарження; порядок отримання копій вироку та ін відомості;

2) у разі визнання особи винуватою: ПІБ обв, рішення про визнання його винуватим у пред'явленому обвин та відповідні ст (ч. ст.) ЗУ про крим відп; покарання, призначене по кожному з обвинувачень, що визнані судом доведеними, та остаточна міра покарання, обрана судом; початок строку відбування покарання; рішення про застос примус лікування чи примус заходів мед хару щодо обмежено осудного обвинуваченого у разі їх застосування; рішення про призначення неповнолітньому громадського вихователя; рішення про цив позов; рішення про ін майнові стягнення і підстави цих рішень; рішення щодо реч доказів і документів; рішення про відшкодування процес витрат; рішення щодо заходів забезп крим пров; рішення про залік досуд тримання під вартою; строк і порядок набрання вироком Зної сили та його оскарження; порядок отримання копій вироку та ін відомості.

Якщо особі пред'явлено декілька обвинувачень і деякі з них не доведені - зазнач, за якими з них обвинувачений виправданий, а за якими - засуджений.

Якщо обвинувачений визнається винним, але звільняється від відбування покарання, суд зазначає про це в резолютивній частині вироку.

У разі звільнення від відбування покарання з випробуванням - зазнач тривалість іспитового строку, об, покладені на засудженого + труд коллектив/особа, на які, за їх згодою або на їх прохання, суд покладає об щодо нагляду за засудженим і проведення з ним виховної роботи.

Коли признач більш м'яке покарання, ніж передб Зом,- посилання на ст 69 КК

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]