Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
KPU_vse.docx
Скачиваний:
134
Добавлен:
19.03.2015
Размер:
452.48 Кб
Скачать
  1. Повноваження суду у кримінальному провадженні. Законний склад суду

У крим. пров. правосуддя здійснюється лише судом згідно з правилами КПК. (ст. 30 КПК, ст. 124 КУ + ЗУ "Про судоустрій і…")

Ф. правосуддя у крим. пров. полягає у розгляді і вирішенні по суті пр. конфліктів, що виникають у сусп. житті з приводу вчинення крим. правопор. - належить до основних крим.-проц. функцій і є підґрунтям засади змагальності крим. проц., та низки ін. засад; здійснюється незалежними та безсторонніми судами, утвореними згідно із ЗУ. Зміст: розгляд у суд. засіданнях крим. пров. і застосування встановлених ЗУ видів покарань щодо осіб, винних у вчиненні крим. правопор., або у виправданні невинних.

Відмова у здійсненні правосуддя не допускається. У широкому значенні: судова влада в особі своїх органів - судів не може ухилитися від здійснення правосуддя у крим. пров. У вузькому значенні: що суд, якому підсудне відповідне кримінальне провадження, не вправі відмовитися від судового розгляду і ухвалення відповідного судового рішення.

Склад суду: 1) крим. пров. в суді І інстанції здійснюється проф. суддею 1-особово, крім випадків, передбачених ч. 2, 3, 9 ст. 31; 2) крим. провадження в суді І інстанції щодо злочинів, за вчинення яких передб. покарання у виді позбавлення волі на строк > 10 р., здійснюється колегіально судом у складі 3 проф. суддів; 3) крим. провадження в суді І інстанції щодо злочинів, за вчинення яких передбачено довічне позбавлення волі - у складі 3 проф. суддів, а за клопотанням обвинуваченого - судом присяжних у складі 2 проф. суддів і 3 присяжних (крим. провадження стосовно кількох обвинувачених розглядається судом присяжних стосовно всіх обвинувачених, якщо хоча б 1 з них заявив клопотання про такий розгляд); 4) крим. провадження в апеляційному порядку здійснюється колегіально судом у складі MIN 3 проф. суддів, крім випадків, передб. ч. 9 ст. 31. К-сть суддів має бути непарною; 5) крим. провадження в касаційному порядку здійснюється колегіально судом у складі MIN 3 проф. суддів, крім випадків, передбачених ч. 9 ст. 31. К-сть суддів має бути непарною; 6) крим. провадження у ВСУ (залежно від підстави): 1) неоднакове застосування судом кас. Інст. одних і тих самих норм ЗУ про крим. відпов. щодо подібних сусп. Небезп. діянь (крім питань призначення покарання, звільнення від покарання та від крим. в-ті), що потягло ухвалення різних за змістом судових рішень - Судовою палатою у крим. справах ВСУ (мін. 2/3 палати)

2) встановлення міжнар. судовою установою, юрисдикція якої визнана У., порушення У. міжнар. зобов'язань при вирішенні справи судом. - спільне засідання всіх су­дових палат ВСУ (мін. 2/3); 7) перегляд судових рішень за нововиявленими обставинами здійснює суд в такому ж складі, в якому вони були ухвалені; 8) суддя чи склад колегії суддів для розгляду конкретного крим. провадження визначається автоматизованою системою документообігу;

9) крим. провадження стосовно осіб, зазначених у п. 1-3 ч. 2 ст. 2 ЗУ "Про держ. службу", Голови ВРУ, його заступників, Прем’єра, Генпрокурора, його заступників, суддів КСУ, суддів ВСУ, суддів ВСС, Голови та заступників НБУ, членів РНБО; осіб, посади яких за ст. 6 ЗУ "Про держ. службу" віднесені до посад держ. служби підгруп I-1, I-2, I-3, здійснюється:

а) в суді І інстанції - колегіально судом у складі 3 проф. суддів, які мають стаж роботи MIN 5 р., а в разі здійснення крим. провадження щодо злочинів, за вчинення яких передбачено довічне позбавлення волі, за клопотанням обвинуваченого - судом присяжних у складі 2 проф. суддів, які мають стаж роботи на посаді судді MIN 5 р., та 3 присяжних;

2) в апел. порядку - колегіально судом у складі 5 проф. суддів, які мають стаж роботи MIN 7 р.;

3) в кас. порядку - колегіально судом у складі 7 проф. суддів, які мають стаж роботи MIN 10 р.

Якщо в суді, який за правилами підсудності має здійснювати крим. провадження, неможливо утворити склад суду, передбачений цією ч., крим. провадження здійснює найбільш територіально наближений суд, в якому можливо утворити такий склад суду.

Крим. провадження щодо розгляду стосовно неповнолітньої особи обвинувального акта, клопотань про звільнення від крим. відповідальності, застосування примусових заходів мед./виховного х-ру, їх продовження, зміну чи припинення, а також крим. провадження в апел. чи кас. порядку щодо перегляду прийнятих із зазначених питань судових рішень здійснюються суддею, уповноваженим за ЗУ "Про судоустрій і статус суддів" на здійснення крим. провадження стосовно неповнолітніх. (стаж мін. 10 р., або, якщо немає такого, то суддя з найбільшим стажем+ мор., проф. якості) Якщо таке крим. провадження має здійснюватися судом колегіально, головуючим може бути лише суддя, уповноважений за ЗУ "Про судоустрій і статус суддів" на здійснення крим. провадження стосовно неповнолітніх. – впровадження ювенальної юстиції (сис-ма правосуддя, спрямована на роботу з неповнолітніми)

Вперше передбачено відправлення правосуддя судом присяжних.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]