Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
KPU_vse.docx
Скачиваний:
134
Добавлен:
19.03.2015
Размер:
452.48 Кб
Скачать
  1. Підстави та порядок проведення експертизи в суді. Допит експерта

Підстави проведення експертизи:

Юр.: клопотання сторін крим провадження/потерпілого + ухвала суду з дорученням проведення експертизи експертній установі, експерту або експертам.

Факт.: якщо для з’яс обст, що мають значення для крим провадження, необхідні спец знання

Суд має п своєю ухвалою доручити проведення експертизи незалежно від наявності клопотання, якщо:

- суду надані кілька висновків експертів, які суперечать один одному, а допит експертів не дав змоги усунути виявлені суперечності;

- під час судового розгляду виникли підстави для проведення психіатричної експертизи (за ст.. 509).

Зміст ухвали: найменування експертної установи, прізвище експерта або декількох експертів; питання, поставлені перед експертом учасниками суд провадження, судом. Суд має п не включати до ухвали питання, поставлені учасниками суд провадження, якщо відповіді на них не стосуються крим провадження або не мають значення для судового розгляду, обґрунтувавши таке рішення в ухвалі.

Після постановлення ухвали судовий розгляд продовжується, крім випадків, якщо таке продовження неможливе до отримання висновку експерта.

Допит експерта відб. за клопотанням сторони крим пров, потерпілого/ за власною ініціативою суду для роз’яснення висновку. Порядок:

-головуючий встановлює його особу та приводить до присяги:"Я,ПІБ, присягаю сумлінно виконувати об експерта, використовуючи всі свої проф можливості", попереджає про крим відп за надання завідомо неправдивого висновку.

- Черговість допиту: Експерта першою допитує сторона, за зверненням якої він проводив експертизу, потім ін. сторона. Після цього експерту можуть бути поставлені запитання потерпілим, цив позивачем, цив відповідачем, їх предст та Зними предст, а також головуючим та суддями.

Предмет запитань: щодо наявності в експерта спец знань та кваліфікації з досліджуваних питань, дотичних до предмета його експертизи; використаних методик та теоретичних розробок; достатності відомостей, на підставі яких готувався висновок; наукового обґрунтування та методів, за допомогою яких експерт дійшов висновку; застосовності та правильності застосування принципів та методів до фактів крим провадження; інші питання, що стосуються достовірності висновку.

Суд має п призначити одночасний допит 2ох/більше експертів для з’ясування причин розбіжності в їхніх висновках, що стосуються одного і того самого предмета чи питання дослідження.

Кожна сторона крим пров для доведення/спростування достовірності висновку експерта має п надати відомості, які стосуються знань, вмінь, кваліфікації, освіти та підготовки експерта.

Експерт має п під час відповідей користуватися своїми письмовими та ін матеріалами, які використовувалися під час експертного дослідження.

  1. Порядок виклику і допиту судом свідків, потерпілих, обвинуваченого. Оголошення їх показань

Виклик здійсн судом за власною ініціативою/за клопотанням прока, обв, його захисника, потерпілого, його представника

Підстава: об участь учасників кримінального провадження, які викликаються, у судовому провадженні

Порядок виклику: шляхом вручення повістки про виклик, надіслання її поштою, електронною поштою чи факсимільним зв'язком, здійснення виклику по телефону або телеграмою.(Див. попередні питання – 60,73,74)

Допит обвинуваченого:

1.пропозиція головуючого надати показання

2. обвинуваченого першим допитує прокурор,потім захисник. Після цього можуть поставити запитання потерпілі, інші обвинувачені, цивільий позивач, цив відповідач, а також головуючий і судді.+ головуючий має п протягом всього допиту обвинуваченого ставити йому запитання для уточнення і доповнення його відповідей.

3.Якщо обвинувачений висловлюється нечітко суд має п зажадати конкретної відповіді - "так"/"ні". обвинувачений має п користуватися нотатками

Допит одного з обвинувачених на підставі вмотивованої ухвали суду може здійснюватися з використанням відеоконференції при трансляції з іншого приміщення у разі здійснення суд розгляду стосовно декількох обвинувачених, якщо цього вимагають інтереси крим провадження/безпека обвинуваченого,.

Допит свідка

1. головуючий встановлює відомості про його особу, з’ясовує: - стосунки свідка з обвинуваченим і потерпілим, - чи отримав свідок пам’ятку про п та об, чи зрозумілі вони йому,в разі необхідності роз’яснює їх; - чи не відмовляється він з підстав, встановленихКПК, від давання показань, + попереджає його про крим відп за відмову від давання показань та завідомо неправдиві показання.

2. Якщо перешкод для допиту не вст, головуючий приводить його до присяги:"Я, (ПІБ), присягаю говорити суду правду і лише правду".Німий свідок складає присягу в письмовій формі, підписуючи текст.

3. Суд зобов’язаний контролювати хід допиту свідків.

4. Кожний свідок допитується окремо. Свідки, які ще не дали показань, не мають п перебувати в залі суд зас під час суд розгляду.

5. За клопотанням сторони крим пров/самого свідка свідок допитується за відсутності певного допитаного свідка.

6. Прямий допит. не дозволяється ставити навідні запитання.

7. Перехресний допит. дозволяється ставити навідні запитання.

8. Під час допиту свідка сторонами головуючий за протестом сторони має право зняти питання, що не стосуються суті крим провадження.

9. для забезпечення безпеки свідка, суд за власною ініціативою/за клопотанням сторін крим провадження /самого свідка постановляє вмотивовану ухвалу про проведення допиту свідка з використанням технічних засобів з іншого приміщення, у тому числі за межами приміщення суду, або в ін спосіб, що унеможливлює його ідентифікацію та забезпечує сторонам крим провадження можливість ставити запитання і слухати відповіді на них. + допит може супроводжуватися створенням акустичних перешкод. суд зоб з’ясувати наявність заперечень сторін кримінального провадження проти проведення допиту свідка в умовах, що унеможливлюють його ідентифікацію, і в разі їх обґрунтованості відмовити у проведенні допиту свідка в порядку, визначеному цією частиною.

10. суд має п зажадати від свідка конкретної відповіді - "так" чи "ні".

11. Після допиту свідка йому можуть бути поставлені запитання потерпілим, цив позивачем, цив відповідачем, їх предст та Зними предст, а також головуючим та суддями.

12. Свідок має п користуватися нотатками.

13. Свідок може бути допитаний повторно в тому самому або наступному суд зас за його клопотанням/за клопотанням сторони крим пров/за ініціативою суду, зокрема, якщо під час суд розгляду з’ясувалося, що свідок може надати показання стосовно обст, щодо яких він не допитувався.

14. Суд має п призначити одночасний допит 2ох/більше вже допитаних учасників крим пров (свідків, потерпілих, обвинувачених) для з’ясування причин розбіжності в їхніх показаннях,

15. Допитаний свідок може бути залишений у залі суд зас на вимогу суду.

Допит потерпілого

1. головуючий встановлює відомості про його особу, з’ясовує: стосунки потерпілого з обвинуваченим, чи отримав потерпілий пам’ятку про п та об, чи зрозумілі вони йому,в разі необхідності роз’яснює їх + попереджає про крим відп за завідомо неправдиві показання.

(Далі за правилами допиту свідка)

Особливості допиту малоліт/неповнолітнього свідка чи потерпілого1. Малолітнього – об в присутності Зного предст, педагога/психолога, а за необхідності – лікаря.

Неповн - за участі цих ос лише за розсудом суду

Свідку, до 16р, головуючий роз’яснює об про необхідність давати правдиві показання, не попереджуючи про крим відповід і не приводячи до присяги.

До початку допиту Зному предст, педагогу, психологу/лікарю роз’яснюється їх об бути присутніми під час допиту, + право протестувати проти запитань та ставити запитання. Головуючий має п відвести поставлене питання.

У випадках, коли це необхідно для об’єктивного з’ясування обставин та/або захисту прав малолітнього чи неповнолітнього свідка, за ухвалою суду він може бути допитаний у дистанційному суд провадженні.

Оголошення раніше даних одним з учасників допиту показань (відтворення звукозапису допиту) - допустиме тільки після дачі ним показань у процесі проведення допиту і занесення їх до протоколу. Якщо 1/декілька учасників допиту відмовляються давати показання, оголошення раніше даних ними при допитах показань неприпустиме. У цьому разі доцільно відкласти проведення допиту для з'ясування причин розбіжностей у показаннях осіб або взагалі відмовитися від його проведення.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]