Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
KPU_vse.docx
Скачиваний:
134
Добавлен:
19.03.2015
Размер:
452.48 Кб
Скачать
  1. Підстави для винесення слідчим, прокурором постанови про проведення негласної слідчої (розшукової) дії

Підстави:

наявність інформації про злочини, що готуються або вчинені невстановленими особами

  • наявність інф. про злочини, що готуються. Джерела інф.: заяви і повідомлення гр-н, підпр-в, установ та організацій, служб. осіб, представників влади про підготовку злочину, ЗМІ. В більшості випадків така інф-ція потребує перевірки, підтвердження чи встановлення ін. даних, що вказують на наявність ознак злочину. - тоді виникає необхідність залучення опер. підрозділів для перевірки і оцінки отриманої інф.; письм. Доручення, ухвали слідчого, слід. судді, вказівки прокур., ухвали суду, матеріали органів дізнання, пов’язані з необхідністю з’ясування причин/умов вчинення крим. Правопор. На всіх етапах провадж., відомості із оперативно-розшукових джерел: інф. негласних джерел, матеріали спостереження, застосування фото-, кіно-, відеозйомки, результати огляду ТЗ, приміщень, інф., яка отримана від ін. опер. підрозділів тощо.

  • наявність інформації про злочини, які вчинені невстановленими особами (неочевидні злоч.+ коли потерпілий не може/відмовл. повідомити місце/спосіб/ін. обставини вчинення/прикмети злочинців/розмір шкоди). Інф. може бути отримана від очевидців, результатів огляду місця події, заяв або повідомлень підп-в, установ, орг-цій, служб. осіб, представників влади, громадськості або гр-н, із негласних джерел, опер. Підрозділи виявляють ознаки злочину, надходить від конфідентів ін. опер. підрозділів, органів та орг-цій ін. д-в.

наявність інформації про осіб, які готують або вчинили злочини.

Такими, що готують/вчинили злоч., є ФО, інф. про яких свідчить, що вони причетні до нерозкритих злоч. Інформація про них надходить з гласних/негласних джерел (ЗУ «Про ОРД»). На відміну від поперед. підстави така інф. містить більш конкретні відомості про ФО, яка підозрюється. Від неї гласно можуть бути отримані пояснення щодо факту протиправного діяння, вона може бути фізично затримана на місці вчинення злочину, відносно неї може бути вжито запобіжний захід - процесуальне затримання за підозрою у вчиненні злочину, взяття під варту (арешт), ін. засоби процесуального примусу. Вона перевіряється на причетність до нерозкритих злоч., на судимість, по всіх опер.-розшукових обліках.

наявність інф. про осіб, які переховуються від органів розслід. або ухиляються від відбування крим. В-ті.

(особи, які втекли з-під варти, конвою або караулу; обвинув./підсудні, які ухиляються від слідства та суду; особи, обвинувачені у злісному порушенні правил адмін. нагляду; які переховуються; обвинувачені військовослужб., які ухиляються від військ. служби; обвинувачені в ухиленні від відбування покарання; засуджені, яким було дозволено короткострок. відпустку з місць відбування покарання; особи, які були направлені судами на прим. лікування до псих. лікарень, лік.-труд. профілакторіїв для хронічних алкоголіків, наркоманів, а також спеціальних виховно-трудових установ, якщо вони втекли звідти, ін. правопорушники, які розшукуються)

Достатня інформація про таких осіб, які переховуються від органів розслідування або відбування покарань, - це оф. дані, що дають підстави для термінового проведення НС(Р)Д: постанови слідчого/прокурора, ухвала суду/слід. судді про оголошення розшуку обвинув./підсудн./засудж.; ухвала суду про зміну режиму покарання, яке не пов'язане з позбав. волі, внаслідок навмисного ухилення засудженого від виконання покарання та заміни одного виду покарання іншим, визначеного вироком суду; висновки органу (інспекції) про навмисне ухилення особи від покарання у вигляді умовного засудж., умовного звільнення та ін. виду покарання, не пов'язаного з позбав. волі. + орієнтування та розшукові завдання інших оперативних підрозділів. Залежно від категорії розшукуваних осіб можуть проводитися розшукові заходи в рамках державного, міждержавного, міжнародного розшуку. Вони поділяються на пошукові, орієнтуючі, сигнальні, довідкові, ідентифікаційні та оперативні, що проводяться з метою встановлення місця знаходж. особи.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]