Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
KPU_vse.docx
Скачиваний:
134
Добавлен:
19.03.2015
Размер:
452.48 Кб
Скачать
  1. Освідування: поняття, мета, види, підстави та порядок проведення

Ст. 241: Освідування полягає в огляді підозр/свідка/потерпілого для виявлення на їх тілі слідів крим. Правопор. або особливих прикмет, якщо для цього не потрібна суд.-мед. експ. Види:

1) слідче - проводить слідчий;

2) судово-медичне - проводить суд.-мед. експерт або лікар.

Факт. Підстава: наявність даних про те, що на тілі певної особи є особл. Прикмети/сліди злочину, виявлення чи засвідчення наявності яких має значення для крим. Пров., передусім для встановлення осіб, які вчинили крим. правопор.

Здійсн. на підставі постанови прокурора та, за необхідності, за участю суд.-мед. експерта або лікаря. +не мен. 2 понятих (виняток застосування безперервного відеозапису ходу слід. Дії). Освідування, яке супроводж. Оголенням, здійснюється особами тієї ж статі, за вин. його проведення лікарем і за згодою особи, яка освідується. Слід./прокурор не вправі бути присутнім при освідуванні особи ін. статі, коли це пов. з необхідністю оголення освідуваного.

Перед початком особі пред'яв. постанова прокурора. Після цього їй пропонується добровільно пройти освідування, а в разі відмови - примусово.

При освідуванні не допускаються дії, які принижують честь і гідність особи/небезп. для її здоров'я. За необхідності - фікс. наявності/відсутності на тілі особи слідів крим. Правопор. або особл. прикмет шляхом фото, відео- чи ін. тех. засобів. Зображення, демонстрація яких може розглядатись як образлива для освідуваної особи, зберігаються в опечатаному вигляді і можуть надаватися лише суду під час суд. розгляду.

Склад. Протокол. Додатки: фото, відео, діапозитиви, фототабл., ін. матеріали, які поясн. зміст протоколу.

Протокол підписують особи, що брали участьу слід. дії, поняті і слідчий та/або прокурор. Якщо освідування проводилося примусово, копія протоколу освідування надається особі, щодо якої проводилося освідування.

  1. Слідчий експеримент, його мета і порядок проведення

Слід. експеримент полягає в тому, що слідчий та/або прокурор у присутн. понятих проводить відтворення дій, обстановки, обставин певн. події, проводить ін. необхідні досліди чи випробування.

Ст. 240: мета: перевірка, уточнення відомостей, які мають значення для встановлення обставин крим. Правопор. Важлива умова: умови, максимально наближені до тих, у яких у минулому відбувалася досліджувана дія/подія.

Експериментальні дії: 1) пов'язані із відтворенням дій; 2) пов'язані з реконструкцією обстановки та обставин події.

Не вимагається винесення постанови про проведення експ. - може бути як за ініціативою слід./прокур., так і за клопотанням підозрюваного/захисника/потерп./свідка/ін. учасників процесу.

За необхідності слідчий експеримент може проводитися за участю спеціаліста. Під час проведення слідчого експерименту можуть проводитися вимірювання, фотографування, звуко- чи відеозапис, складатися плани і схеми, виготовлятися графічні зображення, відбитки та зліпки, які додаються до протоколу.

До участі в слідчому експерименті можуть бути залучені підозрюваний, потерпілий, свідок, захисник, представник. Слідч./прокур./за доруч. Спец-т проводять вимірювання, фото-/звуко-/відеозапис, склад. Плани/схеми, виготов. Граф. Зображення/відбитки/зліпки.

Проведення слідчого експерименту допускається за умови, що при цьому не створюється небезпека для життя і здоров'я осіб, які беруть у ньому участь, чи оточуючих, не принижуються їхні честь і гідність, не завдається шкода.

Після отримання згоди особи на участь у слідчому експерименті їй пропонується дати показання про обставини певної події+ можна демонстр. дії, навички, вказ. місця знаходження схованок, слідів, окремих прикмет або позначок, які сприяють орієнтації, тощо.

Результат фікс. в протоколі (крім заг. Даних зазн.: з чиєю участю і в чиїй присутності проводився слідчий експеримент; його мету; відомості про особу, показання якої перевірятимуться; відомості, що перевіряються; умови провадження слідчої дії (стан погоди, освітлення і т. ін.); хід експерименту, тобто дії, виконані його учасниками при підготовці і відтворенні обставин події, що перевіряється; при вчиненні дослідницьких дій особливо докладно описуються одержані результати; фіксується маршрут руху учасників слідчої дії, указується початкова точка, звідки почалося просування учасників, порядок їх розташування)

Експеримент, що проводиться в житлі/ін. володінні особи, здійснюється лише за її добровільною згодою власника, або на підст. ухвали слід. судді за клопотанням слідчого, погодж. з прокурором, або прокурора, яке розглядається в порядку, передбаченому цим Кодексом, для розгляду клопотань про проведення обшуку в житлі чи іншому володінні особи.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]