Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ONTIP_GOOD.docx
Скачиваний:
61
Добавлен:
19.03.2015
Размер:
121.57 Кб
Скачать

15. Життєвий цикл інновації, шляхи його подовження

Життєвий цикл інновації – це період від зародження ідеї, створення новинки та її практичного використання з отриманням певних ефектів (включаючи комерційний) до моменту зняття з виробництва.

Фази ЖЦІ:

  1. Науково-технічні розробки: проведення комплексу досліджень (фундаментальних, прикладних) і розробок (ДІР), дослідно-конструкторських робіт (ДКР). Інвестицій, прибутків нема.

  2. Промислове впровадження нововведення: маркетингові дослідження, вихід на ринок, формування попиту. Інвестицій, прибутків нема.

  3. Зростання: дослідження запланованого рівня рентабельності, швидке зростання масштабів виробництва, зменшення витрат на одиницю продукції, максимізація комерційного ефекту. Момент повернення інвестицій, зростання прибутку.

  4. Насичення: збільшення темпів росту виробництва і стабілізації попиту на товар. Прибутки досягають свого піку.

  5. Спад: моральне старіння товару, попит на інновації зменшується і з'являються інновації-замінники. Прибутки спадають.

Коли організація перестає користуватись конкурентною перевагою інновації в періоді насичення, вона повинна почати заохочувати вчених, інженерів і менеджерів до нових інновацій. Саме це і є безперервним процесом пошуку конкурентних переваг, в результаті якого виникають нові товари і послуги.

Шляхи продовження життєвого циклу товару:

  1. Модифікація інновації;

  2. Винайдення нових сфер використання інновації;

  3. Вихід на нові ринки;

  4. Розробка принципово нових інновацій.

16. Джерела інноваційних ідей

П. Друкер виокремлює сім джерел інноваційних ідей: 1. раптові події для підприємства чи галузі (несподіваний успіх або несподівана зовнішня подія, несподівана невдача); 2. неконгруентність — невідповідність між реальністю та уявленнями про неї; 3. Нововведення, що ґрунтуються на потребі технологічного процесу. У цьому разі причиною нововведення є необхідність удосконалення існуючого технологічного процесу

4. Раптові зміни у структурі галузі або ринку. Інколи в ринкових чи галузевих структурах провідні виробники залишають без необхідної уваги швидко зростаючі сегменти ринку. Можливості, що виникають за умов нової ситуації зростання, рідко вписуються в існуючу ринкову політику. Тому інноваційно спрямовані компанії охоплюють широке поле діяльності.

(швидке зростання галузі порівняно з іншими).

5. демографічні зміни - зміни кількості населення, його структури за статтю і віком, зайнятістю, рівнем освіти, доходів, професійним складом; 6. Зміни у сприйманнях, настроях і ціннісних настановах. Ці поняття фіксують позитивне або негативне сприймання як окремими людьми, соціальними групами, так і суспільством загалом будь-якого об'єкта чи явища, які тісно пов'язані з потребами (економічними, соціальними, етичними), змінами стилю життя, типу культури і світогляду людей

7. Нові знання (наукові і ненаукові). Нововведення, які ґрунтуються на нових знаннях, мають певні особливості. Як правило, вони вирізняються тривалістю визрівання, великим розривом у часі між появою нового знання і його доведенням до рівня технологічного використання.

Перші чотири джерела є внутрішніми і стосуються підприємства, а за своєю суттю це скоріше симптоми, що їх можуть відчувати працівники підприємства або галузі.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]